bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dubinsky plánuje návrat do starých kolejí, přes léto zhubl, nabral sílu a zrychlil

17. září 2018, 18:00

Jan Hausmann

Dvaatřicetiletý centr neprožíval v poslední sezóně šťastné chvíle. Nejprve přišlo zbavení „A“ na dresu pro alternujícího kapitána, následovaly nepřesvědčivé výkony, prosincové zranění oka, v lednu byl poslán pryč z výjezdu ve Vegas a vše skončilo vyřazením v prvním kole play-off, kde brousil led ve čtvrté lajně. Teď se chce ale americký bojovník vrátit ke svým dřívějším výkonům a zařadit se zpět mezi tahouny týmu. „Z odstupu se podívám na to, kde jsem teď a kde bych potřeboval být. Věřím v sebe a své schopnosti. Že se dostanu tam, kde chci být,“ svěřil se serveru nhl.com.

Problémy pro Dubinského začaly ještě před prvním buly. Kouč John Tortorella sáhl ke změně vůdců týmu a vzal Dubinskému „A“. Prý šlo čistě o výkony na ledě a žádný jiný důvod v tom nebyl. Přesto se ale objevily spekulace, že kořeny odebrání znaku pro náhradního kapitána vyrůstají z jeho chování a přístupu mimo led.

Tortorella se zná s Dubinskym už ze společného působení v New Yorku Rangers a když v říjnu 2015 nastoupil jako hlavní trenér ke Columbusu, tak na adresu amerického forvarda pěl slova chvály a říkal, že on bude jedním ze základních stavebních kamenů celého mančaftu. A bum, o dva roky později se to celé nějak kazí. „Myslím si, že vše se děje z nějakého důvodu. V životě jsou dobrá a špatná období, ale nikdy to není pro nikoho stále perfektní,“ uvedl Dubinsky nedávno při začátku předsezónních klubových testů.

Celý ročník se pak pro něj nesl v atmosféře šedého mlhového oparu, který zalehl ještě včera sluncem zalité město. V prvních třinácti duelech si připsal jen tři asistence a premiérová trefa přišla až po měsíci hraní. V prosinci si v pěstním souboji ze Zackem Kassianem zlomil kost pod očním důlkem a na delší dobu vypadl z kolotoče NHL. V lednu odletěl s týmem na trip do Vegas, ale v jeho průběhu byl náhle poslán pryč. Nejprve oficiálně prý kvůli zdravotním testům, podle zákulisních spekulací byly příčinou osobní problémy. To se nakonec i potvrdilo. Jaké ale, to už se zřejmě nikdo mimo organizaci Blue Jackets nedoví. Z různých stran přicházely ale zvěsti o problémech s alkoholem.

Dubinsky se mezi mantinely NHL vrátil 30. ledna na domácí mač s Minnesotou. Převrátit štěstěnu svou stranu se mu ale nezadařilo a pokračoval v nepřesvědčivých výkonech. Sezónu 2017/18 tak po 62 odehraných zápasech zakončil se samými kariérními minimy – 6 gólů, 10 asistencí a celkem tedy jen 16 bodů.

Nutno podotknou, že rodák z Aljašky šel do sezóny po operaci zápěstí a zcela ho nedoléčil. Podle vlastních slov ho mohl používat jen na 25 %. „Vždycky říkám, že nemám rád výmluvy. Opravdu ne. Ale to zápěstí hrálo velkou roli. Nechci na něj ale všechno svádět, protože loni se stalo plno dalších věcí, které mi určitě nepomohly,“ přinesl svůj pohled na věc Dubinsky.

Po vyřazení od Washingtonu v prvním kole play-off, kde Brandon Dubinsky strávil většinu času ve čtvrté brázdě a průměrný čas na ledě činil pouze 12:23, čekalo na dvaatřicetiletého centra perné léto. „Je to těžké. Bolí to. Ale já jsem odolný. Stále v sebe věřím a mám před sebou dlouhé léto, kdy na sobě zapracuji, abych se dostal zpátky tam, kde potřebuju být, abych byl tím hráčem, kterým vím, že mohu být,“ řekl po vyřazení Dubinsky.

Přes léto se z velké části věnoval pořádné rehabilitaci zápěstí, strávil tím 6-8 hodin týdně. Zapracoval na střele i přihrávce. Shodil tuk a nabral svalovou hmotu. A jelikož už není nejmladší, ve svých 32 letech je dokonce nejstarším borce na soupisce Blue Jackets, zaměřil se i na bruslení a rychlost. „Hra se zrychluje a já nemládnu. Můj hlavní cíl bude být rychlejší,“ uvedl své plány Dubinsky.

„Tohle byla zdaleka největší dřina, co jsem kdy absolvoval,“ sdělil v září po letní průpravě. „Nebylo to jenom o zvedání (činek) a podobných věcech. Dělal jsem hodně fyzických terapií a podobných věcí na určitě části mého těla, jež to potřebovaly. Snažil jsem se dostat to zápěstí do správné pozice. A teď se cítím velmi sebevědomý a spokojený s tím, jak to dopadlo.“

A letního obrodného procesu si všiml i kapitán Columbusu Nick Foligno. „Myslím si, že pro Dubiho to byl přes léto skvělý restart. Poznáte mu to ve tváři. Je natěšený. Je energický. Je to ten starý Dubi, který neustále štve všechny okolo tím, jak se raduje po každém gólu (při neoficiálních zápasech před začátkem předsezónního kempu, pozn. red.). A to je to, co on přináší. Je divoký a soutěživý a to miluju, jelikož to přenáší na všechny okolo,“ hodnotil svého parťáka Nick Foligno.

„Není pro mě lepší okamžik, abych se ukázal, protože očekávání od některých lidí nejsou teď moc vysoká. Já od sebe ale očekávám hodně. Teď už to jen musím dokázat,“ uzavřel Dubinsky diskuzi.

My novináři i fanoušci už jsme natěšeni na novou sezónu, a zda se Dubinskyho přání vyplní, to ukáže až čas. Já osobně bych mu to ale moc přál. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.