bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Druhá sezóna velkého talentu, Nathan MacKinnon může spasit Colorado

21. listopadu 2014, 14:20

Martin Schwarz

Vstoupil do NHL v pořádně našlápnutém stylu. Už před příchodem do nejkvalitnější hokejové ligy světa jej široká veřejnost přirovnávala k Sidneymu Crosbymu. Nathan MacKinnon ale dobře ví, že druhá sezóna je vždy nespočetněkrát těžší. Minulý ročník jeho Colorado Avalanche překvapili skvělým úvodem, letos řeší Laviny opačnou situaci. Teď je na mladém borci, aby ukázal, jak moc je pro klub z Denveru cenný.

Takový příběh prostě nevymyslíte. Kanaďan s obrovským potenciálem odstartoval velkolepou kariéru daleko dříve, než byl draftován mezi hráče National Hockey League. Už během patnáctého roku života Nathana MacKinnona poprvé přirovnávali k někomu, kdo je v současnosti považován za bez nadsázky vůbec nejlepšího hokejistu planety. Tím někým je Sidney Crosby. Střelec, výborný bruslař a tahoun mančaftu od útlého věku. Naprosto stejné definice seděly i pro daleko mladšího MacKinnona, když si notně užil nováčkovskou sezónu 2013/2014 za mořem. Ale nebylo přeci jen brzy nazývat příslušníka Colorada Crosbyho nástupcem?

Pravdou je, že oba mají mnohem více společného, než by se na první pohled mohlo zdát. Sidney Crosby i Nathan MacKinnon pocházejí ze stejného místa, Halifax sídlící v Novém Skotsku tedy může uctívat již dva muže, jejichž jména pravidelně zaplňují články hokejového zpravodajství. Ale diference najdeme. Crosby na rozdíl od svého mladšího krajánka stačil vyhrát Hart Trophy, nastřílet nespočet branek doplněných asistencemi. A co hlavně – opora Pittsburgh Penguins vlastní Stanley Cup. „Často mě nazývají novým Crosbym. Kdyby to bylo teď za působení v NHL, dá se chápat nějaké přirovnávání. Ale před mým příchodem k Avalanche šlo o přehnaná tvrzení,“ zmínil MackKinnon v rozhovoru pro denverpost.com.

Hokejové legendy praví, že druhý ročník bývá pro nováčka daleko těžším počinem. Rostoucí hvězda věří, že nebude nucena vzdorovat dlouhodobým problémům s herní formou. Premiérové měsíce NHL MacKinnon zakončil s úctyhodnými čtyřiadvaceti zásahy na kontě, k nimž přidal devětatřicet asistencí. Bezpochyby zaslouženě získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny, ačkoli proti němu stála silná konkurence dravých mladíčků.

 Ale „Nate“ (v Coloradu mu už snad nikdo neřekne jinak) přesvědčil, že nebyl v předchozí sezóně lepší kandidát na Calderovu trofej. Potvrdil zároveň pozici jedničky na draftu 2013, kde si jej Laviny posledního červnového dne vybrali. Když přebíral na začátku letošního léta v Las Vegas individuální trofej, ještě netušil, jak moc nepřízně čeká jeho organizaci na startu sezóny nové. Coloradu k dnešnímu náleží předposlední příčka Západní konference, horší postavení drží pouze Edmonton Olilers.

Podle odborníků za Atlantikem patří už teď Nathan MacKinnon mezi nejrozvinutější bruslaře vůbec. Jeho technika hole, nelehce od puku odstavitelná postava a rychlá střela z něj tvoří ještě více respektu budícího jedince. Zrovna na úvod podzimu však musel kanadský útočník ukázat, že dokáže zvládnout i mírně nátlakové situace. Na svůj první gól sezóny čekal až do jedenáctého duelu základní části, proti New York Islanders poté 30. října 2014 skóroval dohromady dvakrát. Zatím zůstává třetí v pořadí týmové produktivity, s nasbíranými pěti střeleckými úspěchy a osmi nahrávkami.  Colorado Avalanche prožívají nepovedenou první čtvrtinu dlouhodobého dějství a MacKinnon bude pochopitelně jedním z těch, od koho si příznivci navštěvující Pepsi Center slibují bodové hody.

Bude určitě potřebovat pomoci od ostatních spoluhráčů, aby naplno projevil šikovnost. Možná až překvapivé jsou prozatímní výsledky Avalanche, jež před počátkem ročníku 2014/2015 doufali v minimálně podobný průběh základní částí jako naposledy. Nathan má po boku švédského zarputilce Gabriela Landeskoga, on je tím druhým, na koho trenér Patrick Roy v kritické situaci spoléhá. „Jsem pořád stejný kluk. Je to jedna z hlavních věcí, kterou jsem vždycky chtěl – nezapomenout, odkud pocházím,“ vyřkl před novináři MacKinnon. Má na to, aby nabudil i v devatenácti letech zbytek party, třeba si i vylepšil osobní statistiky. Sama vlastenecká hrdost mu udává povinnost bojovníka. Zůstává jen otázkou času, kdy dožene dobře známého Crosbyho ve většině aspektů?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.