bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draisaitl a McDavid mají na dosah počin, který Oilers od 80. let nepamatují

3. května 2020, 10:05

Martin Schwarz

Všichni vědí, že tahouni Edmontonu Leon Draisaitl a Connor McDavid letos váleli jako opravdové hvězdy, vytvořili pravděpodobně nejlepší útočnou dvojici současné NHL. Jenže to není všechno. Pokud by se základní část 2019/2020 nedohrála, zajistili by tito šikulové pro svůj klub něco, co nedokázal od 80. let.

O co jde? Edmonton Oilers by v případě nedokončení letošní sezony (ale možná, i kdyby pokračovala, kdo ví?) měli dva hokejisty na prvních dvou místech kanadského bodování soutěže.

První Leon Draisaitl nyní vede ligu se 110 kanadskými body. Druhý Connor McDavid je na čísle 97, s dvoubodovým náskokem před Artěmijem Panarinem a Davidem Pastrňákem (95).

Něco takového se Olejářům naposledy povedlo v dobách jejich největší slávy, tedy za časů, kdy vyhrávali jeden Stanley Cup za druhým a mezi mantinely váleli Wayne Gretzky, Jari Kurri nebo Mark Messier a další. To už je nějaký ten pátek.

V letech 1984/1985 ovládlo ligové statistiky duo Gretzky – Kurri, stejně jako během ročníku 1986/1987. Ještě předtím Gretzky na stejný počin dosáhl s parťákem (a obráncem!) Paulem Coffeyem.

Dodnes tyto počiny nikdo v dresu organizace z Alberty nezopakoval. Teď se však schyluje k průlomu.

Nohy, nezklamte mě

Právě Coffey a spol. výkony a rychlost Draisaitla s McDavidem před novináři v nedávném videohovoru blahořečili.

Když jste obránce a je proti vám rozjetý tak rychlý hokejista jako McDavid, tak si musíte říct jen: 'Nohy, prosím, nezklamte mě.' Takového hráče prakticky nemůžete zastavit, pouze se ho jako bek snažíte omezit, přibrzdit. Často ale nenaděláte vůbec nic,“ chválil přednosti kapitána Oilers Paul Coffey.

Když taková slova pronáší jeden z nejkvalitnějších a nejlépe bruslících zadáků historie NHL, musí to být pravda.

Grant Fuhr, legendární gólman Oilers a vítěz Vezina Trophy ze sezony 1987/1988, s bývalým spoluhráčem nemohl než souhlasit.

Je to přesně tak, jak říká Paul. Člověk se opravdu baví, když ty dva sleduje. Ale popravdě jsem rád, že jejich kousky mohu obdivovat z tribuny a nemusím proti nim stát v brance,“ usmíval se.

Když hrajete proti takovým borcům, musíte se je snažit rozptýlit nějakou drobností, abyste jim v daném okamžiku sebrali psychickou výhodu. Pak už děláte to nejlepší, co umíte a doufáte, že soupeře zastavíte,“ pokračoval Fuhr.

Zatím netušíme, jestli Leon Draisaitl a Connor McDavid letos ještě dostanou šanci ukázat svůj um. Pokud k tomu dojde, budou mít určitě plné ruce práce, aby oba (ale především McDavid) umístění na prvních dvou pozicích bodování uhájili.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.