bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draft 2016: Jak bude vypadat „top ten“ (1)

19. června 2016, 3:40

Matěj Mayer

Talentovaní hokejisté z celého světa jsou v netrpělivém očekávání vstupního draftu NHL, který otevře své brány tento pátek ve First Niagara Center, domácím stánku Buffala. Letošní „top ten“ by měla být napěchovaná řadou extrémně kvalitních hráčů. Odhadnout, jak přesně by mohla vypadat, je ale i týden před samotnou událostí jako hádání z křišťálové koule. Přesto jsme zapátrali po zámořských webech a pokusili se o to. U každé volby pak uvádíme i různé další varianty. V prvním díle představujeme volby číslo jedna až pět.

1. TORONTO MAPLE LEAFS – Auston Matthews (Curych Lions / Švýcarsko)
Letošní Mistrovství světa v Rusku sice mohlo mnohým představu o jedničce draftu pozměnit, pravda je však taková, že Toronto si nenechá dlouho dopředu jasného favorita dražby utéct. Maple Leafs čekali na možnost volit jako první celá léta a stavět tým od prvního centra, kterým Auston Matthews bezesporu bude, se jeví jako jediná možná varianta. Už v osmnácti letech je vyspělým hokejistou, na jehož hře mnoho slabin nenajdete. Není sice až na takové úrovni jako byli Crosby nebo McDavid, přesto by měl být už ve své první sezoně elitním centrem Toronta.

Jiné varianty: Matthewsovu zdánlivě neotřesitelnou pozicí řádně proklepnul na letošním seniorském šampionátu Laine, jenž by se teoreticky mohl jedničkou také stát. Toho však řadí na první místo jediný ze zámořských serverů – McKeen’s Hockey.


2. 
WINNIPEG JETS – Patrik Laine (Tappara Tampere / Finsko)
Čerstvě 18letý finský mladík prožil sezonu snů a není pochyb, že bude vybrán nejhůře na druhém místě. Popisovat, co vše Patrik Laine letos vyhrál, by vydalo na knihu, za ten úplně největší úspěch se dá zřejmě považovat titul „MVP“, který si vysloužil na seniorském mistrovství světa, a to prosím v pouhých 18 letech! Laine je power-forward, jakého by si přál mít v týmu každý. Už nyní svou postavou budí respekt a pohybem i herními přednostmi blízce připomíná kanonýra Alexandera Ovečkina. Také se předpokládá, že vbrzku převezme jeho postavení nejlepšího střelce NHL.

Jiné varianty: Největším soupeřem Laineho byl dlouhou dobu krajan Puljujärvi, jenž však o souboj o draftovou dvojku přišel hodně nešťastně vinou zranění. Kdyby se stal zázrak a Toronto vzalo Laineho, Winnipeg dozajista nepohrdne Matthewsem.


3. COLUMBUS BLUE JACKETS – Jesse Puljujärvi (Kärpät Oulu / Finsko)
Buďte si jistí, že tady k překvapení nedojde. Fanoušci Columbusu se už nyní mohou těšit na jiného finského borce, který není o nic horší než první dva v našem žebříčku. Blue Jackets potřebují ofenzivní hvězdu a Jesse Puljujärvi je ideální možnost, jak ji zdarma získat. Už nyní se jedná o mohutné pravé křídlo, které geniálně kombinuje svou velikost s vynikajícím bruslením a šikovností. Na rozdíl od Laineho je Puljujärvi tvůrcem hry, což výborně dokazoval na juniorském šampionátu, kde vyhrál bodování díky 17 bodům (5+12) v pouhých sedmi zápasech! Takto talentované křídlo měli Blue Jackets naposledy v Ricku Nashovi.

Jiné varianty: Puljujärviho nenajdete v žádném žebříčku jinde než na třetí pozici. Jeho bronzovou příčku zřejmě neohrozí ani špatná angličtina, jíž se prezentoval při rozhovoru pro klubovou televizi Winnipegu.

 
4. EDMONTON OILERS – Matthew Tkachuk (London Knights / OHL)
O volbě Oilers jsme vás informovali v samostatném článku. Berme nyní v úvahu, že Edmonton tento draft nevymění a bude vybírat. V takovém případě se jako nejpravděpodobnější varianta jeví syn slavného otce – Matthew Tkachuk. Kanadský celek disponuje řadou kvalitních centrů a doplnit kádr o produktivní všestranné křídlo by nemuselo být od věci. Tkachuk je energický útočník, který sbírá body s neuvěřitelnou pravidelností, a po vzoru svého otce dovede i přitvrdit. Je také známý tím, že se dokáže dostat soupeřům pod kůži. Vzhledem ke zlepšení defenzivní hry by neměl být jeho případný přechod do NHL už v nadcházející sezoně překvapující.

Jiné varianty: Čtvrtá volba je velkým otazníkem, o nic horší než Tkachuk by totiž neměl být Pierre-Luc Dubois, jehož draftování Edmontonem vzhledem k jeho pozici centra v poslední sezoně není až tak pravděpodobné. Olejáři potřebují primárně obránce, a tak hodně expertů favorizuje Jakoba Chyrchuna, který však v té době nebude nejlepším dostupným hráčem.

 
5. VANCOUVER CANUCKS – Pierre-Luc Dubois (Cape Breton Screaming Eagles / QMJHL)
Je otázka, zda se budou Kosatky poohlížet po útočníkovi, či obránci. Po výměně talentovaného centra Jareda McCanna a vzhledem k vyššímu věku Henrika Sedina se domníváme, že by vyvoleným mohl být Pierre-Luc Dubois. Toho řada expertů řadí dokonce ještě před Tkachuka, je však pravdou, že jeho akcie výrazně stouply až v uplynulé sezoně, kdy se výrazně zlepšil. Duboisovi bude v době draftu teprve sedmnáct let, přesto už nyní disponuje vynikající postavou. Jde o chytrého a kreativního hráče, který je schopen zahrát na všech útočných pozicích, a lze jej poslat do jakékoliv herní situace. Svou hrou připomíná Jamese Neala.

Jiné varianty: Očekává se, že Vancouver sáhne po jednom z dvojice Dubois–Tkachuk, záleží na tom, koho si vybere tým před ním. Canucks však potřebují posílit i vzadu, a proto by mohli případně ukázat na jednoho z trojice Chyrchun–Juolevi–Sergačjov.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.