bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draft 2016 (8): Jak se Jake Bean stal jedním z nejlepších severoamerických obránců

4. května 2016, 10:15

Robert Novotný

Rozdělení nejlepších voleb v Draftu už je dané. Brendan Shanahan se navíc nechal slyšet, že v červnu ukáže na Austona Matthewse, a tak talentovaný Fin Patrik Laine nejspíš poputuje do Winnipegu. Jenže jsou tu další hráči, o které bude rvačka posléze. Jedním z nich je i Jake Bean, kterého skauti hodnotí jako nejlepšího hráče draftu příchozího z WHL.

Sedmnáctiletého Jakea Beana naleznete v žebříčku severoamerických bruslařů na patnáctém místě, což znamená, že by měl být vybrán v prvním, nejpozději ve druhém kole. K tomuto částečnému úspěchu však vedla dlouhá cesta plná nečekaných nástrah.

Ta začala právě u draftu. Nikoli ovšem u toho, v němž si talentované hráče vybírají týmy z NHL, ale u toho, kde volí mladičké hokejisty celky z WHL (Western Hockey League). Na tomto draftu bylo jméno Bean dlouho přehlíženo, nicméně i to byl pro mladého obránce podnět k tvrdému tréninku a neustálému zlepšování se.

„Tvrdě jsem makal, zlepšoval jsem se každým dnem a hlavně jsem si nepřipouštěl kritiku,“ uvedl rodák z kanadského Calgary, jenž ve WHL oblékal dres místního týmu s názvem Hitmen.

Při draftu WHL v roce 2013 bylo vybráno 250 hráčů, jenže jméno Jake Bean mezi nimi nebylo, a kanadský obránce tak odehrál ještě jednu sezónu v Calgary v organizaci Edge Athletics. Bean nasbíral v sedmapadesáti zápasech 53 bodů (19+34) a přesvědčil vedení Calgary Hitmen, aby mu dalo šanci.

„Myslím si, že se učím trochu pomalu,“ vysvětluje Bean. „Možná, že teď jsem v žebříčku pro draft NHL stoupl velice rychle, ale je to taková odměna za předešlá náročná léta.“

Těmto větám mohou ovšem oponovat výsledky, kterými se Bean prezentoval už od prvního roku ve WHL. Právě ve své úvodní sezóně nasbíral 39 bodů, a stanovil tak týmový rekord v počtu bodů nasbíraných obráncem nováčkem. Překonal tak výkon Matta Kinche ze sezóny 1996/97, který nasbíral 32 bodů.

Letos poté stanovil nový týmový rekord v počtu obráncem nastřílených gólů. Bean vstřelil 24 branek, čímž o pouhou jednu trefu překonal výkon Paula Postmy ze sezóny 2008/09. Zároveň byl nejčastěji skórujícím obráncem a s čtyřiašedesáti body v osmašedesáti zápasech se umístil v kanadském bodování WHL na šestém místě.

Mnoho skautů věří, že Bean si brzy vybuduje prostor v některém týmu z NHL a ukáže všem, kteří ho v roce 2013 na draftu WHL přehlíželi, že udělali setsakramentskou chybu.

„Má hrozně šikovné ruce, přehled a dobrou střelu,“ řekl skaut John Williams. „U hokeje myslí, v čemž je podle mě možná nejlepší ze všech účastníků letošního draftu. Je výborný v přesilových hrách a prodlouženích. Podle mě z něj vyroste elitní obránce.“

„Do jisté míry bych chtěl všem, kterých se to týká, dokázat, že se před těmi třemi lety spletli,“ přiznal Bean. „Ale hokej miluji, takže na tom zase tolik nezáleží. Chci si hlavně užívat každý zápas a neustále se zlepšovat.“

Bean je obránce, který se dokáže skvěle pohybovat a dokáže hrát na obou koncích kluziště. Sám o sobě tvrdí, že si užívá vyhrocené momenty a ví, že se bude muset obalit odhodláním a obětavostí, aby se z něj stal obránce v NHL.

„Musíte změnit hodně věcí ve vašem životním stylu,“ uvědomuje si Bean. „Musíte si uvědomovat svou roli nejen na ledě. Chci se nyní zaměřit na suchou přípravu, abych věděl vše o svém těle a dokázal se vždy správně rozhodnout. Musím vědět, kdy si dát pauzu a kdy ze sebe naopak vymačkat naprosté maximum.“

Jeho největším vzorem je, možná i díky podobnému hernímu stylu, Cam Fowler z týmu Anaheim Ducks.

„Cam Fowler je skvělý obránce, který hraje hokej chytře,“ vysvětluje mladý talent. „Podle mě je hodně podceňovaný a mnozí nevidí jeho přínos pro tým. Já ho ale rád sleduji a snažím se hrát stejně jako on.“

Cam Fowler je skvělý obránce. Sleduji ho a snažím se hrát stejně jako on.

John Bean, Jakeův otec, pracuje ve vedení týmu Calgary Flames. Ti budou letos volit jako osmí, takže pokud budou chtít právě Jakea Beana, budou muset využít hned svou první volbu. Poté už by totiž mohlo být pozdě.

Bean se aktuálně zotavuje ze zranění, které si přivodil v play off WHL. Předpokládá se však, že by ho nemělo omezovat v účasti na kondičních testech (NHL Draft Combine), které proběhnou na konci května.

„Pracují se mnou opravdu zkušení profesionálové, kteří mi v léčbě ohromně pomáhají. Velkou podporou mi jsou ale i rodiče, kteří byli bez ohledu na mou formu vždy mými největšími příznivci,“ dodal Bean.

Dan Marr, ředitel NHL Central Scouting, je přesvědčen, že Bean je jedním z nejchytřejších a nejšikovnějších obránců, kteří jsou letos na draftu k dispozici.

„Je připravený na všechny herní situace, má skvělou střelu a dokáže vstřelit gól z místa i v rychlosti,“ uvedl Marr. „Je výborný tvůrce hry a je velice silný na útočné modré čáře. On je tím hráčem, který se ukáže v těch nejvypjatějších momentech.“

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.