bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dotknout se, nebo ne? Vítězové konferencí zvolili odlišná řešení

27. května 2017, 8:00

David Jahoda

Když dojde na předávání trofejí pro vítěze konferencí, všichni jsou zvědaví na to, zda se kapitáni týmů, potažmo i jejich spoluhráči, těchto pohárů dotknou. Říká se, že dotyk ať už s trofejí Prince z Walesu (pro vítěze Východní konference), či s Clarence S. Campbell Bowl (pro vítěze Západní konference) přináší v následném finálovém boji o daleko významnější pohár smůlu. Letošní finalisté při přebírání nepostupovali stejně, Predators nechali trofej netknutou, Penguins naopak.

Když byl Mike Fisher, kapitán Nashvillu Predators, po čtvrtém vítězném utkání svého mužstva ve finále Západní konference proti Anaheimu vyzván, aby si od Billa Dalyho, zástupce komisaře NHL, vyzvedl Clarence S. Campbell Bowl, trofej pro vítěze Západu, jen se u ní nechal vyfotit. Následně svolal i zbytek týmu. Nikdo z hráčů Predators se poháru nedotkl. 

Nashville, který se těší na svou premiérovou účast ve finále Stanleyova poháru, i samotný Fischer k tomu mají důvod. Nedávná historie ukazuje, že posledních pět vítězů Západní konference se Clarence S. Campbell Bowl nedotklo a čtyři z nich se na konci sezony mohli pomazlit se Stanley Cupem. Nevyšlo to jen vloni San Jose. Když nahlédneme ještě dál, stejné rozhodnutí jako Predators udělalo předešlých 12 celků ze Západů, poslední výjimkou byli v roce 2004 Calgary Flames. Ti se dotkli a následně ve finále padli. Ve zbylých deseti případech se tým ze Západu radoval sedmkrát. 

Kapitán Preds Fisher, který si kvůli zranění v posledních dvou zápasech proti Ducks nezahrál, a na led při předávání trofeje nakráčel v obleku, už ve finále byl, a to v roce 2007 jako hráč Ottawy. Tehdejší kapitán Senátorů Daniel Alfredsson se trofeje dotkl a Sens následně ve finále s Anaheimem padli. Pak tu byl i faktor Peter Laviolette. Ten už byl coby trenér ve finále Stanley Cupu dvakrát. V roce 2006 s Carolinou a 2010 s Philadelphií. Hurricanes se tehdy poháru pro vítěze konference nedotkli a následně slavili zisk Stanley Cupu. Flyers se neváhali s trofejí polaskat, ale následně smutnili. 

O tři dny poté, co Nashville oslavil svůj první postup do finále, došlo k předávání trofeje Prince z Walesu pro vítěze Východní konference. Podruhé za sebou se z jejího zisku mohli radovat hráči Pittsburghu Penguins, kteří v sedmém utkání finále Východní konference po prodloužení (3:2p) zastavili sympatické počínání Ottawy Senators. Zatímco u Nashvillu téměř všechno napovídalo k tomu, aby se trofeje pro vítěze konference jeho hráči nedotýkali, v případě Pittsburghu to bylo úplně obráceně. 

Když Penguins společně se Sidney Crosbym jako kapitánem ve Východní konferenci poprvé zvítězili (v roce 2008), šli ruku v ruce se zvyklostmi a na trofej Prince z Walesu nesahali. Jenže v následném finále padli s Detroitem. Když se po roce situace opakovala, rozhodl se Crosby poháru dotknout a posléze, v odvetě proti Red Wings, Tučňáci uspěli. Vloni, kdy ve finále Východní konference Pens vyřadili Tampu Bay, se trofeje znovu dotkli a zase si mohli užít vítěznou jízdu ulicemi Pittsburghu.

Bylo proto jasné, že ani nyní nebudou Crosby a spol. nic měnit. Při předávání k trofeji Prince z Walesu přijel Crosby, Jevgenij Malkin a hrdina sedmého duelu proti Senators Chris Kunitz a všichni se poháru symbolicky dotkli. Crosby o pár chvil později odvezl trofej přímo do šatny. Zafunguje v případě Penguins rovnice – dotyk s trofejí pro vítěze konference = následná výhra ve finále – potřetí za sebou? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.