bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dostal přednost před Pavelcem a napravil špatný dojem. Lundqvist má už 62 nul!

9. října 2017, 17:00

David Jahoda

Ondřej Pavelec už se těšil na to, až si poprvé v ostrém zápase od úvodní minuty stoupne do branky New York Rangers. Klubové ikoně Henriku Lundqvistovi se totiž první dva mače sezony nevyvedly, stejně jako celému týmu. Po pětigólovém přídělu v první třetině proti Torontu dokonce střídal. Nakonec ale bylo vše jinak. Trenéři celku z Manhattanu se rozhodli dát „Henkovi“ znovu šanci a on se jim odvděčil skvělým způsobem. Proti Montrealu kryl všech 34 střel a svou 62. nulou kariéry se v historickém žebříčku se osamostatnil na 16. místě.

Švédský brankář neprožil zrovna ideální vstup do nového ročníku NHL. V sezonní premiéře proti Coloradu inkasoval čtyřikrát z 26 střel, proti Torontu putoval z klece poté, co v prvním dějství obdržel hned pět gólů z 17 střeleckým pokusů Maple Leafs. Pokud by v dalším duelu nepředvedl zlepšení, kdekdo by mohlo napadnout, jestli „Král Henrik“ ve svých 35 letech stále má na to, aby se měřil s nejlepšími maskovanými muži soutěže. 

Proti Montrealu měl od začátku dostat příležitost Ondřej Pavelec, hlavní kouč Rangers Alain Vigneault se ale po konzultaci s týmovým trenérem brankářů Benoitem Allairem nakonec rozhodl pro „Henka“. Ten splatil důvěru nejlépe, jak mohl. Dosáhl na čisté konto, stal se hvězdou utkání a v historickém žebříčku vychytaných nul se s 62 čistými štíty osamostatnil na 16. místě. Za sebou nechal Waltera 'Turka' Brodu, legendárního gólmana Toronta Maple Leafs.

I když Lundqvist o svém nasazení pro utkání s Montrealem s nikým z realizačního týmu nemluvil, byl za něj nesmírně rád. „Je to bezpochyby skvělý pocit odpověď na předchozí zápasy takovým způsobem. Měl jsem ale před sebou parádní podporu,“ vyzdvihl Lundqvist zlepšenou hru svých spoluhráčů.

„Tohle je na hokeji dobrá věc. Dostanete šanci se z předchozích nezdarů vykoupit poměrně rychle. Nemusíte několik dní jen chodit okolo a hluboce vše analyzovat,“ komentoval pro NHL.com brankář, který Švédsko na jaře dotáhl k titulu mistrů světa. 

Svého rozhodnutí nasadit dlouholetou oporu Rangers znovu do branky tak po utkání nemusel litovat ani vůdce střídačky Alain Vigneault. „Předvedl to, na co jsme od něj zvyklí. Dal nám šanci na výhru, v pravý čas předváděl důležité zákroky,“ chválil Vigneault svého gólmana.

I když si Lundqvist mohl po utkání v šatně nasadit klobouk pro nejlepšího hráče Rangers, zápas se pro něj ani jeho spoluhráče nemusel vyvíjet vůbec dobře. Muž, který stráží brankoviště týmu z New Yorku nepřetržitě 13 let, totiž dvakrát inkasoval. Ani jeden z gól Habs však nebyl na základě opakovaných záběru uznán. V sedmé minutě první části totiž dopravil puk za Lundqvista Andrew Shaw viditelným kopnutím, o dvě minuty později kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti nemohla platit ani trefa Shea Webera.

„Myslím si, že jsme se po těchto momentech všichni zhluboka nadechli a řekli si: OK, pojďme hrát naši hru a už to dál nepokoušet,“ svěřil se Lundqvist. Sám prokázal, že je zkušený brankář. Nic z toho, co se stalo, jej nerozhodilo. Ba naopak. Následně předvedl řadu výborných zákroků, tím nejlepším byl asi semafor proti finskému mladíkovi Artturi Lehkonenovi. 

„Musíte věřit ve svou hru, ve svůj herní plán. Pokud se s tím ztotožníte a děláte vše, jak byste měli, dostane vás to do formy,“ vysvětloval. Výhra 2:0 proti Montrealu tak rozehnala nad Madison Square Garden mraky, je však otázka na jak dlouho. Rangers k úspěchu potřebují Lundqvista v co nejlepší možné formě a ví to i on sám. Za sebou má totiž Ondřeje Pavelce, u kterého snad o motivaci ani nemusí být řeč. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.