bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Donald Trump a jeho zájem o Floridu Panthers

22. ledna 2017, 10:00

Jiří Lacina

Ať se to někomu líbí nebo ne, Donald Trump se stal 45. prezidentem Spojených států amerických. Ve velké zemi za Atlantikem se v té souvislosti připomínají nejrůznější Trumpovy aféry, ale také obchodní aktivity. Novináři na Floridě připomněli, jak moc nescházelo a nynější prezident, v minulosti úspěšný i bankrotující byznysmen, mohl málem vlastnit klub Panthers.

Přestože se jeho obchodní zájmy vázaly v té době spíš k New Yorku, jako každý úspěšný Američan házel očkem jižním směrem. A ten nejjižnější, nejteplejší koutek Spojených států, ještě v polovině 19. století pod nadvládou Španělska, se jmenuje Florida. Zimu trávil Trump pravidelně tady. Někdy okolo roku 2000 se tu prý zajímal o koupi hokejové organizace Panthers.

Bill Torrey, jenž byl v klubu od jeho založení v roce 1993, nedávno přiznal, že když se Wayne Huizenga a Boca Resorts rozhodli Panthers v roce 1999 prodat, měli celou řadu zájemců. Byl mezi nimi například George Gillette, který posléze zakotvil v Montrealu Canadiens, a samozřejmě také Donald Trump, jenž se už dřív doptával na možnost koupě New Yorku Islanders.

Torrey se setkal s Trumpem – jehož největší sportovní akvizicí byl v té době podíl v klubu New Jersey Generals (USFL) – už v době jeho zájmu o podíl u Ostrovanů, kde se stal Torrey před svým příchodem na Floridu legendou. Lidé z Trumpova okolí ho několikrát kontaktovali ohledně Panthers, jež byli tou dobou na Floridě po Dolphins pravděpodobně sportovním týmem číslo dvě.

Panteři se dokázali hned ve své třetí sezóně 1995-96 dostat do finále Stanley Cupu, když tehdy ve finále konference senzačně vyřadili v sedmi zápasech Pittsburgh. (Ve finále podlehli už hladce 0:4 Coloradu.) V roce 2000 měli za sebou třetí účast v play off v pěti letech. Zrovna se přestěhovali do nové, dvacetitisícové arény.

„Mezi zájemci byla i Trumpova organizace,“ přiznal Torrey. „Donald už vlastnil fotbalový tým v USFL a jeho bratr Bob byl jedním z našich prvních předplatitelů sezónní permanentky, ještě když jsme začínali na Long Islandu. Na Panthers se vyptávali.“

Ruka do rukávu ale mohla sotva vklouznout už kvůli doporučení Huizengy, jenž upřednostňoval investory z řad místních podnikatelů. „Vedl jsem rozhovory s mnoha stranami,“ přiznal Torrey. „Ale Wayne nebyl nakloněn prodeji komukoli mimo jižní Floridu. Trumpovi lidi se vyptávali, nicméně věděli, že se to budeme snažit udržet v naší lokalitě.“

Klub nakonec 6. června 2000 ohlásil, že byl prodán za 101 miliónů dolarů skupině kolem Alana Cohena, Bernieho Kosara a Mikea Maroonea. Huizenga si nechal jen menšinový podíl. V roce 2013 koupili Pantery za odhadovaných 180 miliónů dolarů Vinnie Viola a Doug Cifu. Dosavadní vlastník Viola je nyní shodou okolností Trumpovým kandidátem na vysokou funkci v oblasti národní obrany.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.