bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dokráčí si Mark Giordano pro Norrisovu trofej za nejlepšího obránce základní části?

27. února 2019, 18:47

Kamil Tkadlec

Uzávěrka přestupů odzvonila start poslední čtvrtiny základní části NHL. Týmům tak zbývá dohrát v průměru okolo dvacítky partií a také se pomalu poodkrývají jména nejvážnějších kandidátů na různá ocenění. Jedním z nich je i pětatřicetiletý zadák ve službách Calgary Flames Mark Giordano, který je vážným adeptem stát se nejlepším obráncem této sezony.

Giordano si drží průměr téměř jednoho bodu na zápas, když dokázal v 61 duelech podpořit útok Flames 59 body, které ho řadí na třetí příčku kanadského bodování mezi všemi obránci nejslavnější hokejové soutěže světa. Lépe jsou na tom pouze Brent Burns (San Jose) se 70 body a Morgan Rielly (Toronto) se 61 body.

Tabulka +/- pak řadí kanadského veterána dokonce na první pozici s 31 kladnými body, na kterou se zvláště u obránců hodně přihlíží. Zato jeho rival Burns, který má sice na Giordana náskok 11 zářezů v kanadských bodech, má v tabulce pravdy pouze 11 kladných bodů. 

V Giordanův prospěch hraje také pohled na tabulku Západní konference, kterou vedou Plameny o pět bodů před San Jose Sharks, kde působí zmiňovaný Burns. A právě oddanost k týmovým výsledkům na úkor individuálních statistik je to, čehož si zámořští odborníci na rodákovi z Toronta cenní nejvíce.

„Je to vždycky skvělý pocit, když přispějete ofenzívě svými body, ale znovu opakuji, máme opravdu dobrý tým a vstřelili jsme tolik branek, že čísla několika kluků budou na konci sezony vypadat skvěle“, uvedl Giordano. „Ale přes to všechno je mnohem důležitější, kde se teď nacházíme v tabulce.“

Tato sezona je navíc dost možná jednou z posledních, kdy bude mít Giordano šanci získat Norris Trophy. 3. řijna tohoto roku bude elitnímu zadákovi Flames už 36 let a dá se očekávat, že jeho výkonnost bude pomalu klesat. Pokud by se tak stalo, Giordano by byl čtvrtým mužem, jenž dokázal vyhrát Norrisovu trofej ve věku 35 let a více a přidal by se tak k ikonám, jakými jsou Nicklas Lindström, Doug Harvey nebo Al MacInnis.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.