bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dočkáme se další útočné podívané? Pittsburgh a Philadelphie do toho půjdou po hlavě

11. dubna 2018, 13:30

Jan Kukrál

Ta série patří k jedněm z nejlepších vůbec. V roce 2012 se obě mužstva utrhla ze řetězu a v jejich vzájemné řežbě během prvního kola play off padalo v průměru téměř 10 gólů za zápas. Existuje slušná šance, že se historie bude opakovat.

Co všechno se tehdy během těch šesti utkání nestalo! 56 nastřílených branek, 314 trestných minut, tři suspendace. Vzpoura Tučňáků, kteří po drtivých porážkách 5:8 a 4:8 a celkovém stavu 0:3 na zápasy dokázali sejmout nůž ze svého krku a rozsekat s ním Letce 10:3. Poslední (zatím?) velká série Jaromíra Jágra (1+6) i jeho poslední (zatím?) vstřelený gól v play off. 14 bodů (6+8) Claudea Girouxe, díky kterým se začalo hovořit o tom, že si od Sidney Crosbyho v přímém souboji přebral trůn pro nejlepšího hokejistu světa. A jako bonus Ilja Bryzgalov a prohlášení, že ho nevyděsí nejen Tučňák na ledě, ale ani medvěd v lese…  

Ale zpátky do současnosti. Oba týmy dělily v tabulce základní části pouhé dva body, jenže když už na sebe narazily, z výhry se ve všech čtyřech případech radoval celek Penguins. A bilanci 4:0 by se jistě rádi zopakovali i tentokrát.

Bude 28 + 93 víc než 87 + 71?  

Tahle na první pohled ujetá matematika hovoří k hokejovému fanouškovi jasnou řečí. Claude Giroux a Jakub Voráček musí dokázat udržet krok s pittsburghským dynamickým duem Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. Všichni čtyři za sebou mají skvělé ofenzivní sezóny, Giroux (34+68, 102b.) s Voráčkem (20+65, 85b) si vytvořili nové osobní rekordy, přičemž hlavně překonaná stovka od kapitána Letců zaslouží hlubokou poklonu. 

Blízko jí byl i Malkin, který po Silvestru neuvěřitelně zabral a za kalendářní rok 2018 byl těsně druhým nejproduktivnějším hráčem celé ligy hned za nepolapitelným Connorem McDavidem. Sto bodů nakonec ruskému sympaťákovi uniklo jen o dva fousy, zastavil se na kótě 98. Činil se také Crosby, držitel dvou posledních Conn Smyth Trophy. Jako kdyby se v první polovině sezóny pouze zahříval do provozní teploty, v té druhé si připsal skoro o 20 bodů víc a celkově s 89 uzavíral Top Ten produktivity. A jak známo, s důležitostí okamžiku výkony kapitána Pittsburghu rostou.

S ním jde nahoru i celý tým. Zatímco kolem Vánoc si někteří příznivci Tučňáků psali o play off pro jistotu i Santa Clausovi, v novém roce nemohlo být o jejich účasti nejmenších pochyb a poskočili v pořadí celé ligy z 22. místa na 10. Oproti tomu Philadelphia do nadstavbové části došla o poznání nejistějším krokem. Účast si zajistila až v posledním mači, po sezóně, kdy je série porážek potkávaly stejně často, jako série výher.

Sekundární zbraně

Životní sezónu si tak nějak nenápadně odehrál Phil Kessel (92 bodů), který ničí soupeře ne ze druhé, ale dokonce až ze třetí vlny, protože prvnímu útoku šéfuje Crosby a druhému Malkin. Takové rozložení sil je obrovskou výhodou Pittsburghu, po boku hvězd se daří i všem ostatním. Patrick Hornqvist dal 29 gólů, Jake Guentzel 22, ale nebezpečných forvardů má tenhle tým plnou soupisku. Vždyť i centr čtvrté formace Riley Sheahan nasbíral přes 30 bodů. Skvěle zapadla také ottawská akvizice z přestupové uzávěrky, Derick Brassard. Ten by se měl po zranění vrátit do sestavy a ještě tak zvýšit údernost našlapané sestavy. 

Ve Philadelphii poskytuje firmě Giroux & Voráček největší podporu Sean Couturier, který rozcupoval všechna svá předchozí ofenzivní maxima a oproti minulým letům si ve všech kategoriích dvojnásobně polepšil (31+45, 76b.). Zároveň ale zůstal jedním z nejlepších bránících útočníků v lize a svému zaměstnavateli tak odvádí cenné služby na obou koncích kluziště. Hlasitě se o něm hovoří jako o žhavém kandidátovi na Selke Trophy. 

Naopak slabším ročníkem si prošel silák a střelec Wayne Simmonds, který dost možná play off vyhlíží jako dobrou možnost pro restart. I tak společně s mladým Travisem Konecnym představuje dvacetigólový tandem, který by měl být odpovědí Letců na Hornqvista a Guentzela. Pokud dokáže zabrat i veterán Valtteri Filppula a z prvního play off kariéry se nerozklepou kolena nedávné dvojce draftu Nolanu Patrickovi, bude Philadelphia rovněž hodně nebezpečná.

Zadní řady a věčné brankářské otazníky

Pittsburgh loni zvládl vyhrát Stanley Cup i bez klíčového zadáka Krise Letanga. Snad kanadskému borci vydrží zdraví, neboť se zde rýsuje parádní duel dvou hokejových quarterbacků dirigujících přesilovky a rozehrávky svého mužstva. Letangovým protivníkem na straně Flyers bude Shayne Gostisbehere, který se v třetí sezóně kariéry stal se ziskem 65 bodů čtvrtým nejproduktivnějším bekem celé NHL. 

Gostisbehere bude mít výhodu v parťákovi z obranné dvojice, protože i jednadvacetiletý Ivan Provorov pravidelně podporuje útok, dokonce se letos stal nejlepším šutérem mezi všemi obránci NHL (17 gólů). To Letang zůstává v zadních řádách Tučňáků ve svých ofenzivních snahách spíše osamocen, Justin Schultz začal ukazovat útočnou jiskru až na samém konci základní části (7 bodů v 7 zápasech), jinak to od něj nebyla žádná sláva. Počítat se ale musí i s Ollim Määttöu. 

Naopak, co se počítat moc nedá, je pravděpodobnost, jak se vyvine situace v brankovišti Flyers. Začne Brian Elliott, který měl proti Penguins během sezóny příšerné statistiky – průměr 5,31 a (ne)úspěšnost zákroků 86,4 %. Elliott nastoupil od února pouze do dvou utkání, těžko říct, jestli bude na vřavu play off dostatečně rozchytaný. Jenže i to vypovídá o pokračování kletby philadelphských gólmanů, trenéři byli k sázce na Elliotta donuceni slabou výkonností dalších maskovaných mužů.

Jen na lavičce tak bude připravena zamýšlená jednička pro play off, Petr Mrázek. Od svého příchodu z Detroitu udivoval spíš než zákroky hlavně obrovskou nevyrovnaností, takže ho na chvíli v brankářské hierarchii přeskočil i farmář Alex Lyon. Michal Neuvirth bohužel opět místo se soupeři bojuje se zraněním.

Faktor Murray a speciální formace

V Pittsburghu se zase budou modlit za to, aby křehké zdraví vydrželo Mattu Murraymu. Ten sice v základní části žádná zázračná čísla nevykazoval, ale na to může jen pokrčit rameny a ukázat ruku ověnčenou dvěma prsteny pro vítěze Stanley Cupu, které dokázal získat během jedné a půl sezóny. Play off je zkrátka jiná soutěž a Murray se v ní cítí jako ryba (nebo Tučňák) ve vodě. 

Ovšem pokud se s ním něco stane, budou Penguins v problémech. A žádný Marc-André Fleury už je z nich nevytáhne. Náhradní volbou by byl buď Tristan Jarry nebo Casey DeSmith. Oba se během základní části ukazovali v dobrém světle a Pens by se případně mohli utěšovat myšlenkou, že i Murray vychytal svůj první pohár coby úplný nováček.

Ale možná se o osudu série nebude rozhodnout ani tak v brankovišti, jako spíš při přesilových hrách. Otázka zní: dokáže Philadelphia, 29. nejhorší tým při oslabení, ubránit nejlepší ligovou přesilovku, kterou se pyšní v Pittsburghu? Úspěšnost využití 26,2 % představuje nejvyšší dosažené číslo v NHL od konce 80. let! 

Odpověď se dozvíme už brzy, Penguins proti Flyers se do sebe pustí na den přesně šest let od bitvy z roku 2012. 

Tip redakce: 4:2 na zápasy, postoupí Pittsburgh

Názor autora: Philadelphia nedokázala za celou sezónu najít jasnou brankářskou jedničku a to se jí stane osudným. Útok Pittsburghu je na většině postů nejen o trochu lepší, ale i o dost ošlehanější těmi nejtěžšími boji v play off. Nic dobrého Letcům nevěstí ani zmiňovaný střet jejich prakticky nejhoršího ligového oslabení s naopak nejlepší přesilovkou. Urvou dva zápasy, ale na víc to stačit nebude. Pokud tedy Murray vydrží zdravý a ve formě…

Vzájemné zápasy

Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 5:4pp.
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 2:5
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 1:5
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 5:4pp.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.