bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dobrá zpráva pro Kings. Vojnovův cap-hit se nepočítá, Lombardi může obchodovat

23. listopadu 2014, 11:18

Tomáš Zatloukal

Los Angeles Kings se vinou nepřehledné situace kolem Vjačeslava Vojnova a údajného napadení jeho ženy Marty Varlamovové dostali do nezáviděníhodné pozice. NHL dvojnásobného vítěze Stanley Cupu suspendovala na neurčito, což zásadně ovlivnilo kvalitu defenzivního valu Králů. Navíc se zámořská profiliga dlouho neměla k rozhodnutí, zda se bude Vojnovův cap-hit nadále počítat do platového stropu Los Angeles, či nikoliv. Očekávaný verdikt přišel až koncem tohoto týdne a pro generálního manažera Deana Lombardiho přináší jistou úlevu v náročných dnech.

Kanadskoamerická soutěž totiž oznámila, že průměrná roční gáže ve výši 4,166 milionu dolarů, kterou ruskému obránci slibuje loni podepsaná šestiletá smlouva, nebude po dobu Vojnovovy absence zatěžovat platový strop Králů. "Dovolujeme Los Angeles Kings, aby využili výjimku v CBA," píše se v tiskové zprávě.  K publikovanému závěru NHL došla díky společnému vyjednávání s hráčskou asociací NHLPA. Vojnov, ačkoliv netrpí žádnými zdravotními komplikacemi, byl vzápětí Los Angeles zapsán na listinu dlouhodobě zraněných hráčů (LTIR - long time injury reserve), což dovolila právě udělená výjimka.

Lombardiho kritika se tedy dočkala vyslyšení, zkušený stratég v uplynulých týdnech ostře kritizoval pravidla související s platovým stropem a označil systém za nefunkční. "Je naprosto zřejmé, že systém nefunguje. Nemá to nic společného s tím, co Slava udělal. To bylo pochopitelně mimo. Kritizuji fakt, že proti podobným situacím jsme zcela bezbranní. Když hráč bere steroidy, okamžitě získáte prostor pod platovým stropem. U Slávy ale musíme počkat, až se prokáže, jestli byl vinný. V opačném případě nedostaneme vůbec nic. Nastavené podmínky prostě v takové chvíli selhávají," tvrdil respektovaný manažer. 

Od Lombardiho se jednalo o spravedlivý hněv, protože de facto bezprecedentní případ Vojnova odhalil velkou slabinu v současných regulích. Ačkoliv se LA jako organizace ničím neprovinila, měla pykat za potenciální zločin (respektujme presumpci nevinny) jedince. A to naprosto devastujícím způsobem - Kings přišli o jednoho ze svých klíčových beků a zároveň si nemohli obstarat patřičnou náhradu. Nezbylo jim nic jiného než hasit požár sklenkou vody, vzhledem k silně omezeným možnostem Lombardi přivedl Jamieho McBaina. Ofenzivního zadáka, který v minulém ročníku podával v dresu Buffala Sabres tak nepřesvědčivé výkony, že v létě 2014 zůstal "na ocet" a nikdo ho nepodepsal.

McBain tedy nemohl být považován za optimální náhradu za Vojnova, kvalitativní rozdíl jasně dokumentuje jeho cca. osminová gáže. Za nyní již neplatících podmínek ale Los Angeles nemělo lepší variantu než sáhnout právě po muži, který v září neuspěl ani na try-outu u arizonských Kojotů. Už chápete, proč se Lombardi tolik zlobil? Vojnovova suspendace, kterou Kings oficiálně podpořili, spojená se zablokováním platového stropu LA, představovala kolosální problém pro obhájce stříbrného poháru.  Díky spolupráci NHL a NHLPA nakonec dostal před neohebnou kolektivní smlouvou přednost zdravý rozum a Lombardi získal manévrovací prostor pro akvizici defenzivní posily, případně posil.

Pod platovým stropem má nyní cca. 4,1 milionu dolarů místa, což by mu mělo bohatě stačit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.