bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Do třetice všeho dobrého, Nečase čeká přelomová sezóna

14. srpna 2019, 7:00

Jakub Hromada

Český útočník Martin Nečas je bezpochyby jedním z našich nejnadějnějších mladíků a stejně na něj hledí i v Carolině. Od počátku v něm vidí obrovský příslib do budoucna a ne náhodou si na něm „vyčerpali“ svou první volbu na draftu 2017. Rok strávil v české extralize, další ve farmářské AHL a nyní je připraven se posunout zase o level výš.

V pouhých 19 letech vstupoval do své první sezóny na užším kluzišti v zámoří a vedl si parádně. Nejprve dostal šanci na sedm utkání v dresu Hurricanes, poté strávil zbytek ročníku na farmě, kde hrál vyloženě nadprůměrně. V 64 zápasech se mu podařilo vstřelit 16 gólů a na dalších 36 přihrát. 

V produktivitě pokračoval i v play-off a stal se nedílnou součástí týmu, který si dokráčel pro Calder Cup. A i díky jeho zásluze na tomto úspěchu se dá předpokládat, že v příští sezóně dostane šanci získat místo v sestavě Canes.

V silové a fyzicky náročně soutěži byl na svůj věk velmi produktivní a nabízí se otázka, jak by na tom mohl být příští rok v NHL. Pro srovnání zde menší statistika čtyř hráčů, kteří v 19 letech odehráli sezónu v AHL (kanadské body jsou převedeny na 82 zápasů).

Martin Nečas – sezóna 2018/2019 – 66,6 bodů

Christian Fischer – sezóna 2016/2017 – 67,6 bodů

Talent Arizony měl před dvěma lety v AHL takřka totožná čísla jako nyní Nečas, i datově se blíží vůbec nejvíce, a dokonce dostal stejně jako Nečas sedmizápasovou zkoušku v NHL. Následující sezónu měl vcelku povedenou, zaznamenal 33 bodů a jako volba v druhém kole draftu 2015 rozhodně nezklamal. Loni se ovšem bodově o 15 zápisů propadl a stal se obětí známého problémového druhého roku.

Kyle Palmieri – sezóna 2010/2011 – 67,5 bodů

Palmieri je nyní jeden z hlavních lodivodů Ďáblů a jeho pozice se ani v příští sezóně nezmění. I on měl podobný první rok v AHL jako Nečas. Dostal šanci v pár zápasech v NHL a bodově vynikal v AHL. Ovšem další sezóna byla hodně podobná. V dresu Anaheimu nastoupil do pouhých 18 zápasů, přitom na farmě sbíral pravidelně více než bod na zápas. Sezónu 2012/13 měl rozpůlenou mezi NHL a AHL, další dvě odehrál v A týmu. Poté přišel trejd do New Jersey a hned v prvním ročníku vstřelil 30 branek a podobnou porci sbírá pravidelně doteď. 

Kyle Okposo – sezóna 2007/2008 – 65,6 bodů

Sedmička draftu 2006 měla první sezónu mezi profesionály hodně cestovatelskou. Okposo hrál za univerzitu, poté i v dresu Islanders a nakonec na farmě v Bridgeportu. Tam odehrál 35 utkání se zápisem 28 bodů. Další rok ale odehrál celý u Islanders se ziskem 0,6 bodu na zápas. Tam strávil dalších 7 sezón a nejvýše se dostal na hranici 69 bodů. Po přesunu do Buffala mají jeho výkony pouze sestupnou tendenci.

Kevin Fiala – sezóna 2015/2016 – 62,1 bodů

Švýcar s českými kořeny se také velmi nabízí ke srovnání. Rok po draftu strávil v Evropě, ovšem ne celý. Dostal šanci i v zámoří, ale převážně se jednalo o AHL. V 19 letech měl podobnou sezónu jako Nečas. Pět zápasů v dresu Nashvillu a zbytek na farmě, další rok dostal více prostoru, nicméně v 54 utkáních zaznamenal jen 16 bodů. Průlomová sezóna přišla až poté, kde se jen o dva body nedostal na padesátku. Loni se rozhodli Predators svého možná nejnadějnějšího mladíka vyměnit do Minnesoty za Granlunda.

Nyní je jen na Nečasovi, jak se budou jeho výkony dál vyvíjet, šanci v Carolině rozhodně dostane. Nejvíce se dá přihlížet na výkony Palmieriho a Okposa, kteří mají v NHL již řadu let a jejich bodový přínos se průměrně pohyboval kolem 50 na sezónu. Právě tam by mohl vyšplhat i Martin Nečas jako hráč prvních dvou lajn ve své kariéře.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.