bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Do arény jedině bez čelenky. Chicago zakázalo fanouškům nosit tradiční indiánský symbol

30. července 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Po chodbách United Center korzují domácí příznivci. Mají na sobě dresy, někteří šály a pár z nich dokonce majestátní čelenku s ptačími pery. Vyjadřují tak svůj silný klub k slavnému klubu s náčelníkem Černým jestřábem ve znaku. Býval to zcela běžný obrázek, teď se ale pořádky v Chicagu mění. Blackhawks po debatách se zástupci původního amerického etnika sahají k prvnímu zákazu: od sezony 2020/2021 zmizí čelenky z hlav diváků.

Fotbaloví Washington Redskins se i pod tlakem sponzorů vzdali loga a jména.

Další profesionální kluby napříč sporty možná učiní stejný krok. Hokejisté Chicaga se ale své identity vzdát nechtějí. Argumentují tím, že jejich logo zachycuje zásadní historickou osobnost, sauckého vůdce Černého jestřába.

Jen pro připomenutí, s názvem Blackhawks (původně Black Hawks) přišel v 1. polovině 20. století tehdejší majitel Frederic McLaughlin. Svůj čerstvě pořízený klub pojmenoval podle pěší divize, v níž sloužil za první světové války.

Podobnou genezi má současný znak floridských Panterů i název Vegas Golden Knights. Obojí vzniklo mnohem později, téměř o sto let. Ani jedno nikomu nevadí.

Kamenem úrazu je v případě Chicaga fakt, že jeho znak odkazuje na určité etnikum. A to je čím dál tenčí led. Za aktuální situace v USA, kdy se stále nezastavily protesty pod heslem "Black Life Matters", i velké značky přemýšlí nad změnou své image.

Blackhawks tlaku zatím odolávají. Zaštítili se tím, že budou šířit osvětu o původním americkém obyvatelstvu a že budou zdůrazňovat jeho hodnoty a dějinný význam.

Jak řekli, tak také udělali. Prvním krokem je restrikce. Fanoušci mají nově zakázáno chodit do United Center v čelence. Volně přeloženo: Nekarikujte indiány a nehrajte si na ně!

"Tradiční indiánské čelenky jsou nedotknutelným, posvátným symbolem. Jsou určené jen vůdcům kmene a představují respekt, který si získali. Neměly by tak divákům sloužit jako součást kostýmů," stojí v oficiálním vyjádření klubu z Windy City.

Černí jestřábi se pod tíhou okolností snaží o kultivaci prostředí. Zatím stylem "vlk se nažral a koza zůstala celá." Zůstává otázkou, zda to bude čím dál hlasitějším kritikům stačit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.