bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dětský sen. Alex Turcotte chce vést Chicago stejně jako Toews

6. června 2019, 13:15

David Zlomek

Brán ze třetí pozice na draftu, rok na univerzitě, potom do NHL, kde se stal kapitánem Blackhawks. Přesně taková byla cesta Jonathana Toewse, na níž se vydal v roce 2006. Stejná by mohla být i pro Alexe Turcotta. Osmnáctiletému centrovi se předpovídá pozice v první pětce letošního draftu. A i letos vlastní Chicago třetí výběr. A koho jiného si vybrat než hráče, který zde vyrostl a v srdci má právě Blackhawks?

„Je to můj dětský sen, vždyť jim celý život fandím,” zasnil se Turcotte. „Vždycky jsem přemýšlel nad tím, jak super by to byl hrát za Blackhawks. Myslím, že je to u každého kluka, co má šanci hrát doma, stejné. Bylo by to super, ale koneckonců, kdekoliv v NHL budu, tak budu šťastný.”

Turcotte je s Chicagem spojován od té doby, co Jestřábi získali třetí výběr. Na nedávném draft combine s nimi měl několik rozhovorů, což je však běžné, podstoupili je i další vysoce cenění mladíci.

Jak bylo zmíněno, už v roce 2006 vlastnilo Chicago třetí výběr, který se jim povedl nadmíru dobře. Draftovali svého pozdějšího kapitána a legendu organizace. To je samozřejmě podobnost, která se Turcottemu líbí.

„Je to Jonathan Toews, takže nemusím moc říkat. Je to hráč, který půjde do Síně slávy. Zcela zaslouženě,” sklonil mu poklonu. „Byl bych rád, kdybych byl z půlky tak dobrý jako on. Samozřejmě, čas nám ukáže, je ale pravda, že k němu vzhlížím a chci být jako on. Je to speciální hráč a rozený vítěz. Můžu jenom doufat, že budu jako on.”

Není to jenom o stejné pozici v draftu. Turcotteho trenér z amerického centra pro vývoj hráčů John Wroblewski říká, že s Toewsem je pojí i podobný styl. „Mám celkem šikovné ruce, ale také se nebojím chodit před bránu nebo se bít o puk do rohu,” přikyvoval Turcotte.

Obdivují ho také spoluhráči z USNTDP, kteří ho popisují jako soutěživého a silného. Takové vlastnosti vždy zdobily i Toewse.

Hokej měl Alex od koho dědit. Jeho otec Alfie byl vybrán Montrealem Canadiens v roce 1983 ze sedmnáctého místa. Jeho potomek půjde o dost výš.

„Někdy si do něj rýpnu,” řekl s úsměvem Alex. „Ale ještě jsem nic nedokázal, zatím je táta jediným, kdo byl do NHL draftován. Dostal se nejdál. To mi vždycky připomíná. Taky se mě vždycky zeptá, kdo má z rodiny v NHL nejvíce bodů. Proti tomu nemám moc co říct.“

Plán je tak jasný, překonat tátových 46 bodů. Tak brzo to ale nebude. Příští sezonu má v plánu jít hrát na Wisconsinskou univerzitu. „Uvidíme, jak to bude, těžko říct. Na příští rok se těším. Pokud pak budu připravený, tak to bude dobré. Nemám dlouhodobý plán,” potvrdil možnost, že na univerzitě je ochotný zůstat i déle.

Opravdu to vypadá, jako kdyby Turcotte doslova kopíroval cestu Jonathana Toewse. Ten byl rok po draftu také na univerzitě. Po roce stráveném v NHL byl jmenován kapitánem Blackhawks a o dva roky později už slavil zisk Stanley Cupu. To si Turcotte pamatuje dokonale. Tehdy se na něj, snad jako celé Chicago, šel podívat do města.

„Nikdy jsem v ulicích neviděl víc lidí, bylo to neskutečné. Byl to první Stanley Cup po 49 letech. Ta vzpomínka mi zůstane do konce života,” dodal.

Podobnost mezi ním a Toewsem je až pohádkově stejná. Aby byla pohádka dokončena, musí ho Blackhawks draftovat. Nic není nemožné, i takové příběhy hokej píše.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.