bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset nejlepších volných hráčů: Kdo čeká na nabídku a kam by mohl zamířit? (1)

11. července 2017, 13:35

Matěj Mayer

Shattenkirk, Alzner, Hanzal, Marleau a Radulov – největší hvězdy mezi volnými hráči už si našly nového zaměstnavatele. V letošní poněkud slabší nabídce však i po více než dvou týdnech od otevření trhu zůstává několik hokejistů, kteří mohou týmy zajímavě doplnit. V první části článku představujeme nejlepší pětici hráčů, kteří jsou nadále bez angažmá, a přidáváme možnosti jejich budoucího působení.

1.     Jaromír Jágr (45 let) – pravé křídlo

Sezona 2016/17: 82 zápasů, 46 bodů (16+30)

Česká legenda je poslední opravdovou hvězdou na trhu, která je stále bez angažmá. Na Floridě mu nenabídli odpovídající gáži a vypadá to, že ani od jiných týmů se mu seriózní nabídky nehrnou. Jaromír Jágr rozhodně není hráčem do třetí řady a ve svém věku může stále nasbírat solidních 40 bodů. V dnešní NHL a hokeji celkově jsou sice čím dál více preferováni mladí hráči, najít si místo pro budoucího člena Síně slávy by však mohlo být pro několik klubů dobrým krokem i z hlediska marketingu. Přestože se spekuluje o jeho odchodu do Evropy, byla by to obrovská škoda. K překonání rekordu NHL Gordieho Howea v počtu odehraných utkání mu zbývá jen 57 duelů.

Možné destinace: Vegas Golden Knights, Montreal Canadiens, Pittsburgh Penguins

 

2.     Thomas Vanek (33 let) – levé/pravé křídlo

Sezona 2016/17: 68 zápasů, 48 bodů (17+31)

Co se týče kombinace věk–výkonnost, patří Thomas Vanek mezi nejlákavější volné hráče. Jeho bodový zisk byl nejvyšší ze všech hráčů, kteří jsou ještě k dispozici – Rakušan zaznamenal 48 bodů navzdory tomu, že při štacích v Detroitu a na Floridě měl průměrný herní čas jen 14:37 na zápas. Odchovanec Zell am See je ceněný zejména díky střeleckým schopnostem – hned devětkrát překonal v NHL metu 20 gólů – a kdyby mu zdraví dovolilo odehrát celou základní část, mohl ji překonat i v uplynulé sezoně. Vanekova střelba je navíc nesmírně efektivní napříč celou kariérou – s 14,3 procenty je mezi aktivními hráči, kteří měli alespoň 2000 střel, druhý za Sidney Crosbym.

Možné destinace: Detroit Red Wings, Florida Panthers, San Jose Sharks, Nashville Predators, Boston Bruins, Los Angeles Kings

3.     Andrej Markov (38 let) – obránce

Sezona 2016/17: 62 zápasů, 36 bodů (6+30)
Play-off 2016: 6 zápasů, 1 bod (0+1)

Odehrát celou kariéru v dresu jednoho klubu je zvláště v dnešní době raritní záležitostí. Mohlo se to povést Andreji Markovovi. To by však nesměl od svého dosavadního zaměstnavatele požadovat přemrštěných šest miliónů po dva roky. Montreal se snažil s ruským zadákem najít společnou řeč, ale za těchto podmínek dal ruce pryč. Nemění to nic na tom, že 38letý veterán je nejlepším obráncem na trhu. Zbývá mu pouhých 10 utkání do mety 1000 v NHL a 28 bodů k zisku 600. Kritici hráčových požadavků poukazují především na to, že hokejistům podobného stylu mezi 38. a 39. rokem výrazně klesá bodová produkce. U Markova není vyloučen odchod do KHL.

Možné destinace: Montreal Canadiens, Buffalo Sabres, New Jersey Devils

 

4.     Mike Fisher (37 let) – centr

Sezona 2016/17: 72 zápasů, 42 bodů (18+24)
Play-off 2016: 20 zápasů, 4 body (0+4)

Kariéra zkušeného středního útočníka se zdála být na ústupu, v uplynulém ročníku se ale Mike Fisher vyznamenal. 42 bodů v základní části bylo na 36letého veterána výborným počinem. Navíc byl kapitánem týmu, který dokráčel až do finále Stanleyova poháru. Na skvělé jízdě Nashvillu během play-off už však takový podíl neměl. Ačkoli se celému týmu dařilo, rodák z Peterborough nedal jediný gól a měl jen čtyři body za asistence. Fisher neřeší ani tak otázku, jakému týmu se upíše, ale spíše, zda bude jeho hráčská kariéra ještě pokračovat. Predátoři by svého kapitána zřejmě uvítali zpět, problémem může být, že na jeho pozici už podepsali Nicka Bonina.

Možné destinace: Nashville Predators

5.     Cody Franson (29 let) – obránce

Sezona 2016/17: 68 zápasů, 19 bodů (3+16)

Jediný hráč našeho žebříčku, jemuž ještě nebylo ani 30 let. Urostlý obránce Cody Franson má potenciálním zájemcům co nabídnout. V NHL už šestkrát pokořil hranici 20 bodů a jediný zápis ho od ní dělil v uplynulé sezoně, v níž nastupoval za slabé Buffalo. Jeho největší zbraní je právě ofenziva, kterou se nezdráhá podporovat, navíc stíhá díky svým 196 centimetrům a 106 kilogramům i hitovat a blokovat střely. Pro silnější kluby by mohl být ideální posilou do třetí obranné dvojice, ve slabších mužstvech může nastupovat i ve druhém páru.

Možné destinace: Toronto Maple Leafs, New Jersey Devils, Edmonton Oilers

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.