bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset nejlepších gólmanů v NHL (2.)

21. srpna 2016, 20:15

Tomáš Zatloukal

Oficiální web Národní hokejové ligy sestavil žebříček deseti nejlepších brankářů současnosti, přičemž nedal na dojmy, ale na syrová fakta: čísla, trofeje, nominace, výhry, prsteny. Kdo zvítězil? Carey Price, nebo Braden Holtby?

5. Cory Schneider, New Jersey Devils

Mezi aktivními gólmany (s minimálně 50 zápasy v NHL) je právě třicetiletý Schneider lídrem v procentuální úspěšnosti zákroků (92,5%) i průměru obdržených branek (2,16). V uplynulé sezóně si vytvořil osobní rekord v počtu výher (27), navíc se poprvé představil v Utkání hvězd. Před pěti lety vstoupil Schneider do kanadskoamerické soutěže s následujícími čísly: 16 vítězství, 92,9 % chycených puků a 2,23 inkasovaných gólů za večer, společně s Robertem Luongem si tak řekl o William M. Jennings Trophy pro maskované(-ho) muže s nejmenším počtem puků v sítí za základní část. Tou dobou ještě oblékal dres Vancouveru Canucks.

4. Ben Bishop, Tampa Bay Lightning

Devětadvacetiletý Bishop byl v minulém ročníku finalistou hlasování o majiteli Vezinovy trofeje a dočkal se nominace do druhého All-Star teamu. Vedl NHL podle průměru (2,06), v úspěšnosti zákroků skončil druhý (92,6 %), stejně jako v nulách (6), na čtvrté místo vystoupal ve vítězstvích (35). Bishop kandidoval na cenu pro nejlepšího gólmana také před dvěma lety a třetí ročník za sebou měl nejméně 35 výher a úspěšnost zákroků 91,6 %, přičemž ani jednou v průměru nedostával více než 2,32 branky na zápas. Loni pomohl Tampě Bay Lightning do finále Stanley Cupu, ve vyřazovacích bojích má dlouhodobě bilanci: 21-13 a více než solidní čísla: 92,7 % a 2,09, plus pět čistých kont. 

3. Jonathan Quick, Los Angeles Kings

Třicetiletý Quick je dvojnásobným šampiónem NHL, Stanley Cup získal v letech 2012 a 2014, dvakrát se dostal mezi finalisty Vezinovy trofeje. Před čtyřmi lety převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off, když vyhrál 16 z 20 zápasů, mezi tři tyče nepustil 94,6 % střel a inkasoval jen necelých 1,5 branky na utkání. Navrch přidal tři nuly. Letos odchytal nejvíce mačů od první minuty ze všech maskovaných mužů a ve výhrách (40) prohrál jen s Holtbym. V shutoutech skončil dělený pátý (5), podle průměru sedmý (2,22). Quick má třetí sezónu za sebou minimálně 27 triumfů, úspěšnost zákroků 91,5 % a pět nul, zároveň vždy inkasoval nejvíce 2,24 gólu na partii.

Jonathan Quick

Autor: huffpost.com

2. Carey Price, Montreal Canadiens

Devětadvacetiletý Price vynechal až na tucet zápasů kompletní minulou sezónu, nicméně ve zmíněném "vzorku" utkání předvedl, co dokáže. Desetkrát zvítězil, dvakrát zůstal nepřekonán, průměr stlačil ke dvěma gólům a úspěšnost zákroků vytáhl na úchvatnou úroveň: 93,4 %. Navázal tak na mimořádný ročník 2014-15, kdy jako první gólman od roku 1991, kdy ohromil NHL Ed Belfour, ovládl statistiku výher (44), brankového průměru (1,96) a úspěšnosti zákroků (93,3%). Odměnou mu byly Hartova, Vezinova a Jenningsova trofej,. Price ještě k tomu skončil druhý v čistých kontech a stanovil klubový rekord v počtu triumfů. Čtyřikrát si zahrál v Utkání hvězd.

1. Braden Holtby, Washington Capitals

Holtby, jemuž bude 16. září sedmadvacet let, vyhrál za minulý ročník Vezinovu trofej, poté co vyrovnal výkon Martina Brodeura v počtu vítězství (48). Odchytal 66 zápasů od první minuty (druhý v NHL), zastavil 92,2 % ran protivníků (osmý v NHL), průměrně inkasoval 2,20 branky na utkání (šestý v NHL). Nezapomínejme ani na jeho sérii 22 mačů bez porážky v normální hrací době. Holtby měl lví podíl na tom, že Washington vyhrál Metropolitní divizi i Presidents' Trophy. Zcela podle očekávání se dostal do prvního All-Star Teamu. V posledních dvou sezónách vyhrál nejvíce zápasů ze všech brankářů (89), ve své kariéře si pak drží následující statistiky: úspěšnost zákroků 92,1 %, průměr 2,37 a 23 nul. Ačkoliv má v play-off negativní bilanci, chlubí se mimořádnými čísly: 1,87 obdrženého gólu na večer a 93,7 % lapených střel.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.