bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset nejlepších gólmanů v NHL (1.)

21. srpna 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Oficiální web Národní hokejové ligy sestavil žebříček deseti nejlepších brankářů současnosti, přičemž nedal na dojmy, ale na syrová fakta: čísla, trofeje, nominace, výhry, prsteny. Do TOP10 se tak dostal třeba Marc-Andre Fleury.

10. Pekka Rinne, Nashville Predators

Rinne platí dobrých osm let za záchranou brzdu nasvillských Predátorů. Jeho 75 výher za poslední dvě sezóny jej řadí po bok Bena Bishopa (Tampa Bay Lightning) na třetí místo v celé NHL, za Bradena Holtbyho z Washingtonu Capitals (89) a Jonathana Quicka  z LA Kings (76). Loni skončil Rinne v hlasování o držiteli Vezinovy na druhém místě, když k 41 výhrám a kvartetu čistých kont přidal úspěšnost zákroků 92,3 % (sedmý v NHL) a průměr 2,18 (třetí v NHL). Rinne pomohl Preds do play-off v pěti z sedmi uplynulých ročníků.

9. Marc-Andre Fleury, Pittsburgh Penguins

Jednatřicetiletý Fleury již sedmkrát za sebou (počítejme pouze výlukou nezkrácené ročníky) vyhrál minimálně 30 zápasů za sezónu. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu (2009,2016) je třetí mezi aktivními gólmany v počtu výher (357) a čistých kont (43). Letos si připsal 35 výher, kryl 92,1 % střel soupeřů (10. v NHL), průměrně inkasoval 2,29 branky na zápas (11. v NHL) a udržel pět nul.  Loni se z shutoutu radoval desetkrát, nikdo nebyl lepší. Dvakrát si zahrál All-Star Game a v roce 2011 byl vyhlášen nejužitečnějším pittsburghským Tučňákem. V sedmi z minulých devíti kompletních sezón odchytal "Flower" alespoň 60 zápasů (od první minuty), před čtyřmi lety si pak stanovil maximum v počtu výher (42).

8. Martin Jones, San Jose Sharks

 Šestadvacetiletý Jones vyhrál v roce 2014 stříbrný pohár s LA Kings coby dvojka Jonathana Quicka. Nyní se mu ovšem podařilo naplno prorazit, u Žraloků ze San Jose si ve své první sezóně na postu jedničky vedl naprosto skvěle - lapil 91,8 % střel, průměrně obdržel 2,27 gólu na utkání, šestkrát si připsal čisté konto a 35krát zvítězil. Ve výhrách byl v NHL třetí, podle průměru devátý. Jones byl obzvláště dobrý na ledě soupeřů, kde úspěšností zákroků 92,5 % pomohl Sharks vyhrát nejvíce mačů z celé NHL (28) - přispěl k jejich novému klubovému rekordu. Jones se výrazně podepsal pod první postup San Jose do finále Stanley Cupu, zlikvidoval 92,3 % střel soupeřů, čtyřikrát odjížděl z ledu nepřekonán a 14krát se radoval z vítězství. 

7. Corey Crawford, Chicago Blackhawks

Crawford je v jednatřiceti letech dvojnásobným vítězem Stanley Cupu. Slavil dvakrát za posledních šest let. V minulém ročníku vyhrál 35 zápasů (alespoň 30krát triumfoval popáté za sebou - pokud se bavíme o 82 utkání dlouhých sezónách), brankový průměr stlačil na 2,34, úspěšnost zákroků vyšrouboval na 92,4 % a vedl v celé soutěži s deseti shutouty. Před pěti lety se dostal do výběru nejlepších nováčků. Se 48 triumfy v play-off je z aktivních brankářů třetí - za Henrikem Lundqvistem z NY Rangers (55) a za Fleurym (53). Ve vyřazovacích bojích se chlubí úspěšností 92 %.

6. Henrik Lundqvist, New York Rangers

Lundqvist (34 let) vyhrál alespoň 30 zápasů v deseti kompletních sezónách v řadě, s 374 triumfy a 59 nulami je mezi aktivními gólmany na druhé příčce hned za Robertem Luongem z Floridy Panthers. V roce 2012 získal Vezinu a v dalších čtyřech případech se dostal mezi finalisty na zisk prestižní trofeje. Před čtyřmi lety byl mezi trojicí nominovaných také na Hart Trophy (nejužitečnější hráč NHL) a Ted Linday Award (ligový MVP), tehdy se dostal i do prvního All-Star Teamu, v roce 2013 patřil do druhého výběru hvězd. Třikrát si zahrál All-Star Game, newyorským Jezdcům pomohl dva roky zpátky do finále Stanley Cupu, mezi léty 2012 až 2015 je třikrát dotáhl do bitvy o Trofej velšského prince.

 

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.