bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

David Rittich: Velký, ne-li největší důvod skvělé sezóny Calgary Flames

7. února 2019, 16:30

Jiří Lacina

Spoluhráče v kabině fascinuje klidem i věčně dobrou náladou. Fanoušky a odborníky si získal skvělými výkony na ledě. Vysloužil si díky nim přezdívku „Big Save Dave“. První dvě slova znamenají „důležitý zákrok“. Jak nyní glosuje lokální tisk v Calgary, označení by se mohlo brzo změnit na „Big Streak Dave“. Streak je v tomto případě série. Vítězná šňůra velkého Davea z Jihlavy.

Brankář Calgary se potřebuje vyhnout jedné, jediné porážce – k čemuž by mohlo dojít už tento čtvrtek v Saddledome proti San Jose Sharks – a natáhne svou šňůru bez prohry v základní hrací době na úroveň klubových rekordmanů Mikea Vernona a Briana Elliotta.

David Rittich na sebe přitahuje stále větší pozornost. Užívá si jí a calgarské Plameny s ním. „Beru to jako poctu, to je jasné,“ říká muž v záři reflektorů. „Asi nikdo si nemyslel, že bych letos mohl odchytat tolik zápasů. O pozornost se ale nestarám. Chci hrát svou hru, urvat doma další výhru a udržet nás v tabulce tam, kde jsme.“

Zapomněl prohrávat

Flames jsou jedním z největších překvapení letošního ročníku NHL. Ve čtvrtek večer drží se 73 body stále post nejlepšího týmu Západní konference, na východě je lepší jen Tampa Bay (81). Druhý celek na západě, před sezónou vysoce favorizovaný Winnipeg, je o dva body zpět.

„A právě Rittich je velkým důvodem, ne-li tím vůbec největším, proč jsou Flames před utkáním s dalším pohárovým favoritem San Jose Sharks v tak brilantní situaci,“ píše list Calgary Sun.

Po dvou třetinách základní části neodcházel český gólman z domácího ledu po šedesáti minutách hry jako poražený. Těch několik málo proher nasbíral venku, doma se před soupeřem skláněl jedině po prodloužení nebo samostatných nájezdech.

Poslední výhrou 4:3 nad Carolinou zapsal dvanáctý zápas v řadě bez prohry po základní hrací době. Devět jich vyhrál, třikrát neuspěl v nastavení. To je 21 bodů z 24 možných. Naposledy si připsal klasickou porážku 19. prosince v Dallasu (2:0 pro domácí). Vernon dosáhl šňůry 12-0-1 (12 výher, 1 remíza) před třiceti lety - na přelomu ledna a února 1989; Elliott zaznamenal stejnou sérii v únoru a březnu 2017.

„Myslím, že je to o tvrdé práci v tréninku a dobré psychické přípravě. Nikdy nevíte, co se v zápase může přihodit. Může přijít nějaký odraz o stěnu… na všechno se musíte nachystat,“ říká Rittich.

Jeho čísla jsou možná pro leckoho šokem, ne tak pro trenéra. „Pro mě to překvapení není, je vážně dobrý,“ říká Bill Peters. Velkým důvodem Rittichových úspěchů je ale i hra jeho spoluhráčů. „Tým šlape,“ dodává kouč. „Líbí se mi, jak hrajeme, hlavně po přestávce. Ve Washingtonu jsme skvěle bruslili. Náročný den na cestě, ale přesto jsme se opravdu dobře pohybovali.“

„Naší hře nechybí nasazení a vášeň. Do play off chceme vstoupit na co nejvyšší herní úrovni. Musíme tam jít sebevědomí, protože pak už bude pozdě se zlepšovat. Těšíme se na třetí utkání od All-Star pauzy proti San Jose,“ říká Peters.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.