bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další trofej pro "prcka s půllitry"? Haškův a Vokounův guru opět předvádí svou genialitu

2. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Je jedním z nejopěvovanějším brankářských koučů všech dob. A právem. "Má své kvality a v NHL to ukazuje už takřka třicet let," smeká před Mitchem Kornem Dominik Hašek, jeho nejslavnější učeň. Pod Kornovým vedením získal čtyři Vezinovy trofeje i jednu cenu Williama M. Jenningse. Na vrchol pomohl droboučký Američan i mnohým dalším, včetně Tomáše Vokouna.

Postavou prcek, uměním gigant.

Kvůli své postavě a silným brýlím, které v minulosti nosíval, býval Korn terčem žertíků a rádoby vtipných poznámek. "V kabině se mu všichni smáli. Já tolik ne, přece jen jsem byl jeho přímý podřízený,“ vzpomíná Hašek.

„Když jsem dostal laciný gól, tak do něj kluci šili o to víc,“ pokračuje se smíchem. Dodnes si vybavuje mnohé z Kornových rad a postřehů. Přemýšlivý rodák z Bronxu přistupoval k řemeslu až věděcky. "Je neskutečně chytrý a bystrý."

Korn sice nikdy nechytal na nejvyšší úrovni, o to větších úspěchů dosahuje jako trenér. Kamkoliv přišel, zrodily se gólmanské hvězdy. Nejprve v Buffalu pomohl rozvinout výjimečný talent Haškovi, poté v Nashvillu vytáhl mezi špičku NHL Vokouna i Pekku Rinneho.

Pak mu tleskal Washington za to, jak posunul výkonnost Bradena Holtbyho. A teď se mu klaní snad každý trochu znalejší hokejový fanoušek za zázrak, jaký způsobil na Long Islandu. Ostrované loni dostali nejvíce gólů v celé NHL, nyní jsou blízko tomu, aby zakončili základní část coby mančaft s nejmenším počtem obdržených branek.

Thomas Greiss a Robin Lehner se nejspíše podělí o Jennings Trophy, před brankáři Dallas Stars mají náskok dvou tref a to ještě odchytali o jeden mač více.

Korn se díky tomu může podepsat už pod pod deváté individuální ocenění pro své svěřence. K výčtu úspěchů "Dominatora" je potřeba připočítat Vezinovu trofej a cenu Williama M. Jenningse pro Holtbyho, nejlepším gólmanem NHL se stal i Rinne.

A to opomíjíme nominace do All Star Teamů či Utkání hvězd i fakt, že se Korn loni pomazlil se Stanley Cupem. "Když jsem ho viděl, jak přebírá pohár, vlily se mi do očí slzy,“ říká Mike McKenna, jeden z osmi mužů, kteří si v této sezoně zachytali za Philadelphii, a další z "Children of Korn", Kornových dětí.

"Je jedním z nejvlivnějších brankářských koučů všech dob," myslí si o něm. A není sám.

Korn je už nerozlučně spjat s Barrym Trotzem, s holohlavým koučem spolupracovali v Nashvillu i Washingtonu, teď zase spoléhají jeden na druhého v New Yorku. Těžko popřít, že Kornovi žáci těží z Trotzova propracovaného herního systému, zároveň však platí, že bez špičkových gólmanských výkonů by onen mistrovský taktický plán mohl Trotz zmuchlat a hodit do koše.

Ne, opravdu není náhoda, že Korn vydoloval maximum z tolika různých borců. Lišili a liší se povahou, tělesnými rozměry i stylem. Spojuje je jedno: to že pod "prckem s půllitry" zářili a září jako nikdy předtím.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.