bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další pokus o stabilní jedničku. Calgary získalo z Arizony zkušeného Smithe

18. června 2017, 11:15

David Jahoda

Dlouho se vědělo, že Calgary Flames budou pro příští sezonu hledat novou brankářskou jedničku. Plameny měly zájem o Marca-Andrého Fleuryho, jenže výměnou, kterou provedli ještě před zmražením přestupů kvůli expanznímu draftu, ukázali, že tahle možnost padá. Docela překvapivě totiž získali z Arizony pětatřicetiletého Mike Smithe. Najde v něm Calgary od konce kariéry legendárního Miikky Kiprusoffa další stabilní oporu ve svém brankovišti?

Jako protihodnota za zkušeného brankáře zamířili do Arizony jednadvacetiletý obránce Brandon Hickey, který poslední tři roky odehrál v NCAA za bostonskou univerzitu, brankář Chad Johnson (ten se ovšem 1. července stane nechráněným volným hráčem, a tak zdaleka není jisté, že v Arizoně zůstane) a také třetí volbu v draftu roku 2018, která je však podmíněna postupem Flames do play off v následující sezoně. V organizaci Coyotes pak zůstane 25 % Smithova platu, novému zaměstnavateli tak bude z platového stropu ukrajovat místo 5,66 milionů dolarů „jen“ 4,25. 

Od nástupu Brada Trelivinga na post generálního manažera v roce 2014 vyzkoušeli Flames následující brankáře – Jonas Hiller, Karri Rämö, Joni Ortio, Niklas Bäckström, Chad Johnson a Brian Elliott (epizodně se pak v prvním týmu ukázali i mladíci z farmy), jenže ani jeden z nich nebyl pro tým takovou oporou jako kdysi Miikka Kiprusoff. Vloni přivedlo Calgary na pozici jedničky Briana Elliotta ze St. Louis, jenže jeho katastrofický vstup do sezony využil Chad Johnson. A i když se Elliott následně zlepšil, zájem prodloužit s ním smlouvu v organizaci Flames zřejmě neměli a nemají.

Vzhledem k tomu, že Smithovi je už 35 let a z jeho smlouvy mu zbývají ještě dva roky, ani on nebude nějakým dlouhodobým řešením. Flames zkrátka zvolili řešení „tady a teď“. A věří, že olympijský vítěz i mistr světa je nezklame. „Mike je brankář číslo jedna. Takových jako on v lize moc není. Je to chlap, který v téhle pozici několik let byl a zvládal ji. Vypořádal se se všemi věcmi, které souvisejí s tím být brankářskou jedničkou,“ řekl pro NHL.com na adresu nového brankáře GM Flames Brad Treliving, který se s ním zná z působení v Coyotes, kde před příchodem do Calgary dělal sedm let asistenta GM. 

Je otázkou, jak to Treliving vyřeší s pozicí druhého brankáře. Mohl by dát ke Smithovi některého ze svých mladých brankářů z farmy (Jon Gillies, Mason McDonald či Tyler Parsons, a pokud prodlouží smlouvu, tak klidně i David Rittich). Jenže pravděpodobněji se jeví možnost, že se po něm, kdo by mohl Smithovi krýt záda, a ulevil mu, když bude potřebovat, poohlédne na trhu s volnými hráči, popřípadě bude znovu s někým obchodovat.

Treliving o Smithovi: „Mike je brankář číslo jedna. Takových jako on v lize moc není.“

Smith, působí v NHL od sezony 2006/07. Necelé dvě sezony strávil v Dallasu, další tři a půl v Tampě Bay, ovšem pořádně prorazil právě až v dresu Coyotes, kteří mu dali důvěru stát se opravdovou jedničkou. Nejlepší sezonu v jejich dresu zažil hned po svém příchodu, tedy v ročníku 2011/12, kdy zaznamenal nejlepší čísla v kariéře (prům. 2,21, úsp. 93,0 %) a Arizoně tehdy ještě pod jménem Phoenix Coyotes pomohl až do finále konference. V minulém ročníku měl následující statistiky – prům. 2,92, úsp. 91,4 %. Je třeba říct, že na něj šel šestý nejvyšší počet střel (1819), a to odchytal pouze 55 utkání. Pro srovnání Elliott za 49 duelů čelil 1338 střelám.

Po šestiletém působení v Coyotes Mike Smith uvedl, že ho výměna trochu překvapila, i když prý dokonce o zájmu Calgary věděl. „Ale když se to stalo, byl to trochu šok. Strávil jsem v Arizoně šest skvělých let, tři ze čtyř mých dětí se tu narodily. Měli jsme tu výborné vztahy. Na druhou stranu jsem ale opravdu šťastný, že si vyzkouším hrát za kanadský tým, kde fanoušci své hráče doslova zbožňují. Jsem na to připraven a jsem poctěn, že budu chytat za Calgary Flames,“ okomentoval pro NHL.com výměnu gólmanský veterán.

Chayka: Vegas potřebují jen dva brankáře, ne deset

Překvapivá byla tato výměna i z toho důvodu, že poměrně nedávno o Smithovi prohlásil generální manažer Arizony John Chayka, že je stavebním kamenem týmu a jeho cena je dost vysoká. Ani jedno se však touto výměnou příliš nepotvrdilo. Ba naopak. „Mike byl možností, ale drahou možností,“ uvedl Chayka, který, zdá se, dělá vše proto, aby tým od základu přestavil a odpovědnost hodil zejména na mladé hráče. Hlavně příchod mladého zadáka Brandona Hickeyho si Chayka dost pochvaloval.

Jak to bude v Arizoně s brankáři zatím není vyjasněno. Ještě jeden rok ve smlouvě má Louis Domingue, variantou k němu je i příchozí Chad Johnson, který už v Coyotes byl, a to v sezoně 2012/13. Odchytal za ně však jen čtyři duely, zbytek času strávil na farmě. „Je šance, že Johnson může být v této lize prvním brankářem. Momentálně se ale zabýváme různými možnostmi a nevylučuji, že on je jednou z nich. V rámci expanzního draftu bude ale spoustu nechráněných brankářů. A Vegas jich nepotřebují deset, ale jen dva, což dává ostatním týmům v následných výměnách příležitost získat kvalitní brankáře,“ vysvětlil v prohlášení na oficiálních stránkách Coyotes. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.