bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další Nylander? Ne, Marnera potřebujeme od začátku kempu, říká Tavares

12. srpna 2019, 10:20

Jiří Lacina

Je to tak každý rok. Příběhy určitých hráčů plní v době okurkové sezóny stránky novin týden co týden. Letošním tématem je Mitch Marner z Toronta. Do začátku tréninkových kempů zbývá už jen zhruba měsíc, špičkový dvaadvacetiletý útočník ale stále nemá se svým klubem podepsanou smlouvu.

Starost si pochopitelně nedělají jen fanoušci, ale také spoluhráči. John Tavares přispěchal s prohlášením, že neztrácí důvěru v dobrý konec. „Pořád je tu hodně nepodepsaných chráněných hráčů (tzv. RFA), hodně chlapů v podobné situaci,“ řekl elitní centr Toronta pro TSN, odkud ho citoval server nhl.com a další zdroje. „Stále je čas, my všichni věříme, že to dopadne dobře a vyřeší se to. Právě to obě strany chtějí.“

Mementem budiž příběh Williama Nylandera. Loni se s Torontem dohadoval o nové smlouvě nejdelší možnou dobu. Sezóna dováno běžela a mladý Švéd, narozený v době otcova působení v kanadském Calgary, pořád nehrál. Tatík byl známý svou láskou k penězům, pro které by si nechal, jak se říká, vrtat koleno. Nejspíš také on má velkou zásluhu na tom, že se syn domluvil až na začátku prosince.

Výsledek známe. Hráč, který udělal v předešlých dvou ročnících 61 bodů (22+39 a 20+41), tj. průměr 0,74 bodu na večer, naskočil do sezóny nerozehraný a zcela mimo rytmus. Odehrál jen 54 utkání, v nichž zaznamenal 27 bodů, tj. průměr 0,5 bodů na zápas. Když zohledníte, jak málo navíc si na výplatní pásce vyhádal, vtírá se otázka, zda ten ztracený rok stál za to.

Maple Leafs by si určitě nepřáli nepříjemný příběh opakovat. „Někdy to trvá déle už u ostatních a Mitch je pro náš tým skutečně důležitý hráč. Sázíme na něj, takže ho chceme mít v kempu od prvního dne, abychom mohli společně pracovat na dosažení našeho cíle,“ dodal Tavares.¨

Dřina bez pokroku

Marner je navíc vyšší liga než byl Nylander. Za tři roky navýšil svoje bodové součty z 61 na 69 a 94 bodů. Loni byl s 94 body (26+68) nejproduktivnějším hráčem mužstva. Součtem i bodovým průměrem lepší než o rok mladší Auston Matthews, jenž stojí Toronto 11,634 mil. ročně. Vyšší stropovou zátěž nemá nikdo jiný v týmu, druhý Tavares zatěžuje rozpočet 11 mil.

Přímo z hráče nic nevydolujete. Omezuje se na obvyklá klišé, že „stojí zcela mimo jednání, vše za něj řeší agenti“. Skoro to vypadá, jako by k vlastnímu osudu nesměl nic říct. Kemp Toronta začíná 13. září. Pokud v té době nebude mít uzavřenou platnou smlouvu, pochopitelně do něj nenastoupí.

Nevyřešená situace kolem Marnera dočasně zakonzervovala dění na trhu chráněných volných hokejistů, jichž čeká na podpis celá řada (Patrik Laine, Kyle Connor, Matthew Tkachuk, Mikko Rantanen, Brayden Point, Brock Boeser). Agenti zřejmě doporučují vyčkat, jak dopadne tahle story, aby podle jejího závěru upravili požadavky pro vlastní hráče.

„Jsme v momentě status quo,“ řekl pro TSN poněkud bezradně generální manažer Maple Leafs Kyle Dubas, jenž zažívá v pouhých 33 letech opakovaně horké chvilky. „Myslím, že realita je taková, že to status quo se týká víc hráčů v lize. Nevypadá to, že by se mělo cokoli stát a jak pokračuje srpen, je to čím dál větší dřina bez zjevného pokroku. Aspoň o ničem takovém neslyšíte.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.