bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čtyři prsteny pro vítěze už má. Teď Chris Kunitz bojuje o pátý

20. května 2018, 10:08

Jiří Lacina

Tři ze čtyř týmů, které zůstávají ve hře o Stanley Cup, stříbrný pohár nikdy nevyhrály. Pouze Tampa Bay má ve vitríně úspěchů absolutní triumf, dosáhla ho jedinkrát – v roce 2004. V nynějším týmu Blesků je přitom jediný hokejista, který má doma prsten pro vítěze. Chris Kunitz je ale unikátní nejen v týmovém kontextu. Žádný jiný aktivní hokejista NHL nevyhrál čtyřikrát jako on.

„Nikdy to nezevšední,“ říká borec, jenž usiluje o svůj pátý Stanley Cup.

Kunitz uspěl poprvé s Anaheimem v roce 2007. Podruhé s Pittsburghem o dva roky později. Přišel zrovna včas, k Tučňákům se stěhoval na jaře 2009. No a členem vítězné party kolem Crosbyho a Malkina byl i v uplynulých dvou letech. Před touto sezónou podepsal jako volný hráč roční smlouvu na dva milióny dolarů s Tampou Bay, s níž je právě pět vítězství od dalšího úspěchu.

Spoluhráči i trenér cítí, že s sebou osmatřicetiletý útočník cosi přinesl. Těžko může být náhoda, že je jeho seznam triumfů tak dlouhý. Symbolizuje něco jako cestu z drobečků chleba, která vede k cíli. Stanley Cup vzal do svého rodiště v Regině v Saskatchewanu, ukázal ho na své bývalé střední škole, nesčetněkrát z něj pil šampaňské, jeho děti z něj snídali cereálie. V Tampě doufají, že přinese štěstí i nynější partě Blesků.

„Vyhrávání,“ říká trenér Lightning Joe Cooper, „je nakažlivé s chlapem, který už to dřív dokázal. Vyhrál čtyřikrát. Změnil tým a znovu je v konferenčním finále. Musí to být trochu víc než jen souhra okolností. Byl jsem s ním celý rok, takže chápu proč. Jeho vůdcovství v kabině i ta tichá rozvaha, kterou nabízí. Umí využít příležitost, když se to nejvíc čeká.“

Vždycky jsem byl brousek

Nikdy neprošel draftem, přitom má za sebou už čtrnáct sezón v NHL. Ve vyřazovacích bojích odehrál úctyhodných 175 utkání. V jednom útoku hrál po boku největších světových hvězd, včetně Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina. Loni vstřelil vítězný gól v prodloužení sedmého duelu konferenčního finále Ottawě Senators. Asistoval u vítězného gólu v posledním utkání finále proti Nashvillu.

V Tampě má trochu jinou úlohu. Už se na něj tolik nespoléhá. Nastupuje ve čtvrté útočné řadě. V základní části nechyběl v sestavě ani jednou, v 82 zápasech nasbíral 29 bodů (13+16). V patnácti dosavadních utkáních play off bodoval jednou (0+1), v sobotu se podílel na třetím gólu do sítě Washingtonu. Jeho úkolem je především krýt nejlepší hráče soupeře, o což se snaží s Ryanem Callahanem a Cedricem Paquettem. I tahle práce se počítá.

Ve čtvrtém zápase série s Washingtonem šel Paquette k ledu po tvrdém nárazu od Toma Wilsona. Kunitz odpověděl stejnou mincí, když atakoval TJ. Oshieho. Sundat stihnul i Wilsona. V bojích o Stanley Cup každý odvádí, co je potřeba.

„Ze svého pohledu jsem byl vždycky brousek,“ nebojí se svěřené role Kunitz.

Dobře ví, že hlavním předpokladem vítězství je naprosté obětování se kolektivu. „Je to skutečně týmová trofej,“ zdůrazňuje. „Když se podívám zpátky na mužstva, se kterými jsem vyhrál, stali jsme se víc než spoluhráči. Byli jsme spíš jako rodina. Vyhráváte dohromady, ta dlouhá cesta z toho dělá něco výjimečného.“

Individuality musí ustoupit ostatním, to je dnes důležitý předpoklad úspěchu. „Nevítězíte, protože jeden chlap převýšil ostatní. Je to o přehlížených hrdinech, kteří v důležitých okamžicích ukážou cestu. Zablokují střelu, předvedou hit, věci, které vás v dlouhých sériích nakopnou a posunou,“ vysvětluje recept na triumf muž, který má v tomto ohledu největší zkušenosti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.