bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čtvrtá Lundqvistova radost pod širým nebem! V tabulce vítězství dohnal Esposita

3. ledna 2018, 17:00

Martin Schwarz

Chcete ovládnout zápas pod otevřeným nebem? Postavte si do branky Henrika Lundqvista, úspěch zaručen. Švédský fantom zatím čtyřikrát v kariéře vyjel k utkání, které se hrálo bez střechy nad hlavou. A čtyřikrát zvítězil. Naposledy tohle pondělí, když zkušený gólman a jeho New York Rangers porazili 3:2 po prodloužení Buffalo. Aby toho nebylo málo, Lundqvist se v historické tabulce výher maskovaných mužů dotáhl na legendárního Tonyho Esposita.

Stejně jako tisíce dalších očí, také Tony Esposito na Nový rok sledoval ten hokejový okamžik. Chvíli před koncem třetí třetiny zápasu mezi Sabres a Rangers měli obrovskou příležitost hráči Buffala: Jack Eichel a Zemgus Girgensons. Prvně jmenovaný mladík našel Girgensonse, jenž vyslal co nejrychlejší zakončení na Henrika Lundqvista. Tutová šance, avšak Švéd hbitě reagoval a udržel vyrovnaný stav 2:2. I proto klání muselo do prodloužení. A vzhledem ke konečnému výsledku se zákrok betonem zhruba dvě minuty před sirénou ukázal být klíčový.

„Bezpochyby patří mezi nejlepší brankáře historie. Statistiky nelžou,“ vysekl Evropanovi poklonu na nhl.com čtyřiasedmdesátiletý Tony Esposito, který léta oblékal dres Chicaga. Nezbylo mu než uznale pokyvovat. Henrik Lundqvist zaznamenal už 423. vítězství kariéry a vyrovnal tím Espositovu osmou příčku v historickém pořadí výher. Více jich vydřeli pouze Martin Brodeur (691), Patrick Roy (551), Ed Belfour (484), Roberto Luongo (459), Curtis Joseph (454), Terry Sawchuk (445) a Jacques Plante (437). Asi je vám, jasné, že Lundqvist půjde tabulkou stále vzhůru.

Také jiná statistika svědčí o tom, co vše majitel olympijského zlata z roku 2006 za mořem dokázal. Během kariéry v NHL zapsal do statistik neuvěřitelných 20 271 zásahů! I v tomto ohledu je mezi nejlepší desítkou historie, z evropských gólmanů dokonce úplně první. „Pravděpodobně může chytat ještě další tři roky na vysoké úrovni,“ pokračoval Esposito. „Podle mě by neměl končit do té doby, dokud zůstane zdravý a bude cítit, že svému týmu něco přináší. Není důvod věšet brusle na hřebík jen kvůli vyššímu věku. Spousta výborných gólmanů hrávala klidně i do čtyřiceti let.“

Maskovaný muž draftovaný na přelomu tisíciletí se navíc po mači proti Sabres může chlubit dalším unikátem. Doposud vyjel ke čtyřem střetnutím pod otevřeným nebem, ani v jednom jeho výběr nepadl a průměrně v nich inkasoval jen 1,98 gólů. Postupně si na čerstvém vzduchu poradil s Philadelphia Flyers (2012), New Jersey Devils a New York Islanders (obě 2014). Henrik Lundqvist už toho zkrátka moc zlepšovat nemůže. Má skvělé statistiky, Vezina Trophy, zlatý kov z olympiády i mistrovství světa, dvakrát vyhrál švédskou nejvyšší soutěž. Do sbírky mu chybí pouze trofej nejcennější: Stanley Cup. V nějž stále doufá.

„Je skvělé být součástí něčeho tak parádního, jako jsou zápasy pod otevřeným nebem,“ sdělil novinářům bezprostřední pocity Lundqvist. „Tahle klání ani nemůžete považovat za samozřejmost. Pak jsme se o tom bavili s kluky v kabině. Nelze si Winter Classic užít a vzpomínat na něj v dobrém, pokud nevyhrajete.“ Není tak pochyb, že v březnu šestatřicetiletý sympaťák bude jednou vnoučatům s radostí vykládat o všech čtyřech venkovních vřavách.

Henrik Lundqvist v této sezoně nastoupil do 33 zápasů, pro Rangers vyčapal 18 výher. Průměrně dostává 2,56 branek na utkání a českému kolegovi Ondřeji Pavelcovi nedává mezi třemi tyčemi moc prostoru. I díky muži s číslem 30 na zádech mohou Newyorčané každý večer pomýšlet na úspěch.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.