bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Crosbyho kýla? Jedno z nejnepříjemnějších zranění, říká spoluhráč

28. listopadu 2019, 11:30

Jiří Lacina

Za posledních šest sezón vynechal jen 19 zápasů, ani jednou neklesl pod 75 odehraných duelů. Pro kdysi zraněními zmítaného hráče to byly slušné zápisy, teď bohužel znovu absentuje. Crosby má sportovní kýlu a hokejový fanoušek v Pittsburghu se začíná bát. Rekonvalescence nejenže vezme pěkných pár týdnů, návrat na led bývá velmi obtížný.

Optimismu nedodalo nedávné prohlášení spoluhráče Zacha Trotmana, jenž se od příchodu z Bostonu snaží už třetím rokem prosadit do sestavy Penguins. Devětadvacetiletý obránce má s kýlou hned dvojí zkušenost a nevzpomíná na ni ani trochu v dobrém.

„Bohužel,“ krčí rameny Trotman. „Říkám vám, je to jedno z nejnepříjemnějších zranění, jaké jsem měl. Není snadné se z něj vrátit.“

Při vědomí, že každé zranění je jiné a klub se pochopitelně nechlubí podrobnostmi ohledně stavu svého kapitána, Trotman má zkušenost, jak bolestivý bývá návrat po takových potížích. Definice říká, že sportovní kýla je přetížení nebo trhlina v jemných tkáních typu sval, šlacha, vaz v oblasti podbřiška či třísel. Tradiční břišní kýla je trochu jiný typ zranění.

Podobně jako Crosby, také Trotman se snažil hrát zraněný, dokud to šlo. „Bohužel je to jedna z těch věcí, kdy to jde, až se to dostane do určitého bodu. Bolí to. Rozhodně ztrácíte krok, chybí vám síla. Dlouho to nevypadá, ale pak to nejde.“

Obránce Pens měl aspoň v obou případech štěstí. Odhadovaná doba rekonvalescence u první kýly byla 10-12 týdnů, do hry naskočil po osmi týdnech. Podruhé, to už bylo tento kalendářní rok, měl být mimo hru 4-6 týdnů, vrátil se po pěti týdnech.

„Není to jako zlomenina kosti, kdy se dostanete do bodu určitého procentního zhojení a můžete to zatížit i přes bolest. Když se vracíte z tohohle, nesmíte cítit žádnou bolest. Teprve, když na několik dnů úplně odezní, můžete se pohnout dopředu. Je to frustrující,“ vysvětluje Trotman.

Pokud jde o Crosbyho stav, trenér Mike Sullivan nechtěl vyzrazovat příliš podrobností. „Nechci zacházet do detailů. Je to o dennodenním úsilí. Musíme věřit probíhajícímu procesu,“ řekl novinářům před pár dny.

Příjemnou zprávou je, že kapitánova absence zatím týmu zásadně nevadí. Výborně hraje Jake Guentzel. Jako obvykle se v Crosbyho nepřítomnosti probral Jevgenij Malkin, který nasbíral v posledních osmi zápasech 13 bodů (4+9), ve středu proti Vancouveru pět. Pittsburgh bez svého lídra čtyřikrát vyhrál, tři zápasy ztratil po prodloužení, jen jeden v základní hrací době.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.