bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Crosby se zase dotkl trofeje. Přinese to Pittsburghu štěstí jako v minulosti?

27. května 2016, 18:00

David Baláš

Rituály a všemožné pověry patří k hokeji a obzvláště pak k play-off jako vychlazené pivo k letnímu grilování. Najdou se však i tací, kteří těmi klasickými opovrhují a vytvářejí si své vlastní. Ukázkovým příkladem je kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, který navzdory zaběhlým zvyklostem potěžkal trofej pro nejlepší tým Východní konference.

Zřejmě nejznámější tradicí vyřazovacích bojů je ta nejvíce viditelná. Jakmile skončí základní část a začnou bitvy o nejcennější poháry, hokejisté po celém světě odhodí žiletky a na několik týdnů se z nich stávají kanadští dřevorubci.

V NHL se ctí také další nepsané pravidlo: Kapitán, který si sáhne na trofej udělovanou nejlepšímu mužstvu konference, sešle na svůj tým převelikou smůlu a ve finále ostrouhá. Ptejte se na to ovšem Crosbyho…

Člen Triple Gold Clubu – tedy smetánky, kam patří vítězové Stanley Cupu, mistrovství světa i olympiády – si na vlastní kůži vyzkoušel, jak je to s pravdou o neštěstí doopravdy.

V roce 2008 tehdy dvacetiletý zelenáč postoupil s Tučňáky do svého prvního finále. Ještě před ním ale čekala na hokejisty z Pensylvánie korunovace jakožto šampionů Východní konference po vyhrané sérii s Philadelphií. Crosby nabruslil do středu ledového plochy, kde už čekal připravený grál Prince Walesu. Rodák z Cole Harbour se ochotně usmál, ale tím to skončilo. Žádný dotek, žádné zvednutí poháru nad hlavu. V té době ještě Kanaďan ctil zvyky.

Sbohem tradicím. Anebo ne?

Pittsburghu to ovšem nepomohlo a ve finále proti Detroitu si vylámal zuby. Další rok se scéna opakovala. Tučňáci opět ovládli Východní konferenci a Crosby zase odšlapoval ke koberci s trofejí. Tentokrát však jednička draftu 2005 bez okolků pohár zvedla a se spoluhráči oslavila jeho zisk.

Výsledek? Pittsburgh ve finále znovu narazil na Detroit a dlouho se s ním přetahoval. Sedmý rozhodující zápas ale svěřenci trenéra Dana Bylsmy zvládli, a dosáhli tak na vytoužený Stanley Cup.

Nyní se zdá, že Crosby zavedl svou vlastní tradici. Po dlouhých sedmi letech se Tučňáci dostali v play-off do závěrečných kol a ve včerejším duelu proti Tampě si zajistili postup do finále. Zlatý hoch kanadského hokeje při té příležitosti neváhal a s trofejí v ruce společně s Jevgenijem Malkinem a Chrisem Kunitzem ochotně zapózoval fotografům, načež všichni tři odjeli slavit.

„Myslím, že v devadesátých letech, když Lemieux a spol. ovládli Východ, poháru se dotkli. A když my jsme na něj v roce 2008 nesáhli a stejně jsme prohráli, bylo to jasné. Sezonu později jsme se bavili se spoluhráči a rozhodli jsme se, že změníme tradice a trofeje se dotkneme. Letos na to jen navazujeme,“ prozradil Crosby.

„Každý tým k tomu má samozřejmě jiný přístup a někteří se rozhodnou dodržet nepsané pravidlo. My jsme k tomu neměli důvod,“ narážel tak trochu na finálové soupeře. Právě San Jose zvolilo odlišnou cestu a pohár Clarence S. Campbella pro vítěze Západní konference parta kolem Joea Thorntona pozorovala jen zpovzdálí.

Přinese Pittburghu strategie Crosbyho znovu úspěch tak jako před sedmi lety? Nebo se budou radovat Žraloci a spolu s nimi také zastánci historické tradice? O tom napoví už první duel, který je na programu v pondělí od dvou hodin v noci středoevropského času.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.