bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Colorado vyhlašuje konkurz na trenéra – značka spěchá

19. srpna 2016, 8:00

David Motloch

Patrick Roy je už opět pro Colorado pouze minulostí, a tak se GM Lavin Joe Sakic musí ve svém manažerském křesle obracet, aby pro svou loď našel nového kapitána. Termín je totiž dost šibeniční. Nejen, že je takřka na konci srpna obtížné hledat trenéra bez smlouvy, ale za zhruba měsíc se již rozjíždí přípravné kempy NHL. Pár jmen ale v potaz přichází, která to jsou?

Patrick Roy a Joe Sakic jsou nejen velké hokejové legendy, ale také kamarádi. Poté, co však bývalý temperamentní brankář ohlásil svůj konec na lavičce Avs, musí se Sakic na svého bývalého parťáka na ledě pořádně zlobit (slušně řečeno). Oznámit odchod uprostřed sprna totiž není pro mužstvo zrovna dvakrát příjemné. 

Jistě si lze představit, že Roy svůj odchod předem neplánoval a rozhodl se tak nárazově na základě určitých faktorů, takže mu nelze zase tolik vyčítat. Každopádně kdyby přeci jen opustil Colorado dříve, než onoho 11. srpna, mohl si Sakic vybírat z kvalitního trenérského zastoupení. Po skončení loňské sezóny se totiž hned čtyři trenéři upsali novým mužstvům. Guy Boucher nově povede Ottawu, Bruce Boudreau Minnesotu, Randy Carlyle Anaheim a Glen Gulutzan zakotvil v Calgary. O tato jména Sakic bohužel hrát již nemůže. 

Neznamená to ale samozřejmě, že není z čeho vybírat. Seznam možných vhodných adeptů nabízí pár zajímavých jmen, pojďme se na ně podívat. 

Kevin Dineen

Roli hlavního trenéra si vyzkoušel na Floridě. Pantery trénoval na lavičce v průběhu čtyř let, z nichž v jednom případě dokázal svůj tým protlačit do play-off. Nijak oslnivé statistiky zde nezískal, nedosáhl ani na hranici 50% vítězství ze všech odehraných zápasů. Nutno však podotknout, že v té době Dineen neoperoval s tak talentovaným mužstvem, jaké mají Panteři k dispozici dnes. 

Poslední dvě sezóny strávil jako asistent trenéra u Černých Jestřábů. Dostatečně dlouho zde nasával auru vítězů, navíc se učil od opravdového mistra – Joela Quennevillea. Je dost možné, že by takové zkušenosti rád prodal, tentokrát jako hlavní kouč.

Jacques Martin

Martin oproti Dineenovi nemusí nikomu již nic dokazovat. V NHL své trenérské umění předváděl dlouhých 17 sezón. Bohaté má i zkušenosti z play-off a ať už v průběhu své kariéry trénoval kohokoli, udržel si pozitivní statistiku výher na velice slušných 55,1%. I to jej vyneslo na aktuálně třináctého nejúspěšnějšího kouče v historii NHL.  

Držitel Adamsovy trofeje za nejlepšího trenéra sezóny 98/99 naposledy působil jako hlavní kouč Montrealu Canadiens. Aktuálně svou cennou práci odvádí jako asistent trenéra v Pittsburghu. Právě s ním si letos sáhl na Stanley Cup. V případě zájmu Avs by mohl být k mání.  

Bob Hartley 

Také Hartley je v NHL známá firma. Jako trenér si v nejlepší lize světa odkroužil již 13 sezón. Z jedné z nich má dokonce Stanley Cup. Víte s jakým týmem jej dosáhl? S Coloradem. Hartley Avs z minulosti dobře zná a stejně tak dobře pozná i Joea Sakica. Především tohle pouto by obě strany mohlo zlákat k obnovení staré spolupráce. Naposledy trénoval calgarské Plameny, ale tahle štace je pro něj již minulostí. 

Nejlepší trenér sezóny 2014/15 by rád rozšířil své statistiky. Aktuálně mu v počtu výher mezi trenéry náleží celkové 28. místo. V Coloradu by vedl mladé a talentované mužstvo, tedy něco podobného, co zažil již v Calgary. Hartley se tak alespoň z těchto důvodů jeví jako nejrozumnější varianta pro volbu nového trenéra.  

Travis Green

Tohle jméno vlastně fanoušci nemohou znát jinak, než jako jméno hokejisty NHL. Tím Travis Green skutečně byl. Po skončení kariéry se ale vydal na trenérskou dráhu a zaznamenal na ní už leckteré úspěchy. S Portlandem dokázal vyhrát WHL (Western Hockey League – pozn. redakce) a dobře si vedl i v Utice v AHL. Přestože je pro většinu lidí velkou neznámou, v zámoří se nahlas šeptá, že pokud je někdo z mladých vycházejících trenérů připravený vkročit do kruhů NHL, není lepší volby než Travise Greena.

Vybere si Sakic z vybrané nabídky? Nezapomínejme, že stále může sáhnout k velmi oblíbené variantě poslední doby a zvolí někoho z trojice nynějších asistentů Avs – Tim Army, Dave Farrish a Nolan Pratt. Nebo najde Sakic na trhu úplně jiné jméno? Těžko říct, ale na odpověď určitě dlouho čekat nebudeme. Čas se nyní Coloradu každým dnem radikálně krátí. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.