bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Colorado spasil Němec v masce. Grubauer překonal krizi a chytá v životní formě

30. března 2019, 12:00

Tomáš Zatloukal

Z tribun se ozývá sborové "Gru" pokaždé, když přesně zasáhne. A že tak činí Philipp Grubauer v poslední době tuze často. Mezi třemi tyčemi Colorado Avalanche působí téměř nepřekonatelně, od přestávky kvůli All-Star Game je jako vyměněný. Od té chvíle si připsal tři nuly, vychytal osm výher a lapil 95 % střel soupeřů. A přiblížil denverský klub postupu do play off.

Led v Pepsi Center se zbarvil "burgundským vínem" a na fialové ploše se objevil portrét sedmadvacetiletého rodáka z Rosenheimu.

Hlasatel poté zahlaholil, že první hvězdou klíčové partie s Arizona Coyotes se stal právě Philipp Grubauer. Lapil 42 střel a zastavil také všechny tři nájezdy. Vyhrál souboj dvou podceňovaných gólmanů ve skvělé formě, zastínil Darcyho Kuempera.

"Na můj vkus byl ten zápas zbytečně napínavý, ale zvládli jsme to. Jsou to důležité dva body," prohodil Grubauer před novináři. Veledůležité, Colorado díky nim sahá po play off, Vegas Golden Knights tam pak definitivně posunuly.

Hned dva kluby tak mohou Grubauerovi děkovat za parádní výkon, jímž jen potvrdil, že od konce ledna má výtečnou fazonu. "Dostal jsem se do správného rytmu," souhlasí. "Je rozjetý a já ho budu stavět, dokud to bude potřeba," přikývl kouč Avs Jared Bednar.

Přitom to není tak dávno, co o loňském vítězi Stanley Cupu kdekdo pochyboval. Po slibném startu v novém působišti se nechal odsunout Semjonem Varlamovem na druhou kolej a tápal. Colorado platí své brankářské dvojici přes devět milionů dolarů ročně, za své peníze ale na podzim patřičnou práci nedostávalo.

Všichni se ptali, komu bude prostor mezi třemi tyčemi u Avs patřit do budoucna. Objevily se dokonce hlasy, aby se více vyzkoušel Pavel Francouz, český reprezentant s lapačkou na pravačce.

Grubauer v posledních dvou měsících ale všechny podobné debaty utlumil. O pauze pro All-Star Game zapracoval na detailech, zklidnil psychiku. Za celou sezonu si jedničku podtrženou nezaslouží, ale v klíčové fázi je hrdinným rekem, který táhne celé mužstvo. Novinové titulky se opakovaně předháněly v glorifikaci někdejšího učně Bradena Holtbyho.

Po 42 zákrocích v zlomovém mači základní části komplimenty jen utěšeným tempem přibývají.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.