bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Co všechno se může ocitnout na ledové ploše?

1. června 2017, 18:00

Michal Janoštík

Fanoušci fandí různými způsoby, podporují své celky a jejich kreativitě se meze nekladou. Díky tomu jsme na ledě mohly vidět již několik zajímavých věcí. Čepice, dresy, chobotnice, krysy a mnohem více. Pojďme se tedy podívat na ty nejzajímavější z nich.

Čepice

Inu, čepice zrovna nejsou úplně šílené, ale ignorovat je také nejde. Není úplně jasné, jak tento způsob oslav hattricku vznikl. Některé zdroje poukazují na rok 1950 a na farmářský celek New York Rangers Guelph Baltimore Mad Hatters. Ti měli za svého sponzora galanterii, která prý každého hráče, který dal hattrick, obdarovala kloboukem.

Další tvrdí, že na počátku byla manufaktura v Torontu, která začala za hattrick obdarovávat hráče čepicemi. Tak i tak, čepice, které se ocitnou na ledě, jsou často nabízeny hráčů. „Ti si obvykle opravdu jednu z nich vezmou, zbytek ovšem putuje dál,“ řekl Jason Rademan, člen PR týmu Dallas Stars.

A kam dál? Většinou do nemocničních zařízení nebo jako podpora místních charit. Columbus Blue Jackets ale například mají velký průhledný klobouk při vstupu do arény, kde hromadí všechny čepice od jejich úplně prvního hattricku v historii.

Dresy

Ne vždy je ovšem co oslavovat, a tak na led sem tam přiletí i nějaký ten dres. Pár sezon zpátky se to stalo v Torontu, kde se fanoušci už nemohli dívat na hru svého celku. Výsledkem byl pro tři z nich roční zákaz vstupu do Air Canade Centre. Podobná věc se stala i v Edmontonu, kde byli fanoušci také velmi nespokojení s výsledky svého týmu.

Podprsenky

Levé křídlo Jeff Cowan získal v 413 zápasech 81 bodů, známější je však pro svých 695 trestných minut. Když se jej Los Angeles v prosinci roku 2006 zbavilo, Canucks neváhali a přidali do svého týmu trochu tvrdosti.

Poté, co se Cowan přidal k Vancouveru, vstřelil šest gólů ve čtyřech utkáních. Jedna fanynka byla z jeho výkonů tak unešená, že při oslavách vhodila na led i podprsenku. Na světě tak byla nová přezdívka – Cowan the Bra-barian. (Bra znamená v angličtině podprsenka a Barbarian barbar vzhledem k jeho trestným minutám).   

Pochvalu zaslouží i klub, který následně podprsenku vydražil a peníze daroval na boj proti rakovině prsou. 

Hamburgery

Nedraftovaný brankář Ottawy Senators Andrew Hammond si vysloužil přezdívku „The Hamburglar“ poté, co z 23 utkání 20 vyhrál, jedno prohrál a dvě prohrál po základní hrací době. Hammond tak protlačil Senátory do play off a fanoušci měli důvod slavit. A oslavili to velmi netradičně. Led totiž zasypali hromadou hamburgerů.

Přestože si Hammond na nich nepochutnal, jeho spoluhráč Curtis Lazar se vtipně vyjádřil, že byl hladový. Takže proč ne?! Později se na jeho twitterovém účtu objevil status s poznámkou, že by se mu hodil kečup.

Vafle

V září 2010 vhodil na led v Torontu jeden nespokojený fanoušek vafle jako symboliku toho, že by se jeho tým měl probudit a začít podávat lepší výsledky. Klubu se to však moc nepozdávalo a hříšníkovi udělil doživotní zákaz vstupu na stadion. Hlavní aktér samozřejmě nebyl nadšený a na svůj Twitter umístil toto vyjádření: „Když jsou lidé šťastní a oceňují hru svého celku, hážou na led čepice. Proč bychom nemohli hodit na led něco jiného, abychom ukázali, že jsme nespokojení s tím, co se stalo za posledních 44 let?!“

Banán

Wayne Simmonds z Philadelphie se zrovna pouštěl ke svému nájezdu, když při exhibici v Londonu v Ontáriu přiletěl na led banán. Fanoušek byl za své chování potrestán, ale Simmonds se v následném rozhovoru ukázal jako skvělý charakter.

„Nevím, zdali to mělo co dočinění s tím, že jsem tmavé pleti. Samozřejmě doufám, že ne. Když jste černý, tak trochu očekáváte rasistické chování. Naučíte se s tím poprat. Trochu mě to zaskočilo, ale věděl jsem, že musím pokračovat a odjet ten nájezd,“ řekl Simmonds.

Sumec

Nashville v roce 1998, jakožto nováček v lize, neměl historii, na které by mohl stavět. Fanoušci se tak trochu inspirovali u Red Wings a začali na led Bridgestone arény házet sumce. Tradice ovšem pochází až z roku 2002. 

Krysy

Většina lidí vidí krysu a znechutí se. Ne ale Scott Mellanby. Předtím, než Florida Panthers odehrála svůj první zápas v sezóně 95/96, Mellanby zabil krysu v šatně poté, co ji vystřelil přes chodbu. Mellanby poté vstřelil i dva góly a v pozápasovém interview to nazval „rat trickem“ (rat znamená v překladu krysa). 

V dalším zápase hodil fanoušek po gólu Floridy na led plastovou krysu. Ta přinesla Panterům štěstí a ti se ten rok dostali až do finále Stanley Cupu. Tato tradice ovšem byla NHL zakázána proto, že zdržovala hru. Stalo se tak i nedávno, kdy Florida dostala trest po gólu proti Devils.

Chobotnice

Tradice v házení chobotnic na led začala na začátku play off 15. dubna 1952. Šesti-týmová liga měla dva nejlepší ze sedmi kol. Osm vítězství, nebo chcete-li osm chapadel, tedy znamenalo Stanley Cup. Chobotnice byly vhozeny na led při startu play off proti Torontu. To Red Wings porazili, poté i Canadiens a vyhráli Stanley Cup. Jeden z nejznámějších symbolů štěstí v hokeji tak byl na světě.

Jejich uklízení však není pro slabé povahy. „Jsou velmi nechutné, velké, smrdí a nechávají na ledě lesklou stopu. Ale jestli je to dobré pro tým, hádám, že se s tím dokážeme poprat,“ vyjádřil se klub.

Kachny

V zápase číslo 4, ve finále konference tento rok, když Nashville hostil Anaheim, vhodil jeden z fanoušků na led něco, co vypadalo jako mrtvola kachny. A nebylo to poprvé, co se něco takového proti Ducks odehrálo. 

Žraloci

Fanoušci v zámoří mají pravděpodobně hodně rádi mořské živočichy. V roce 2007 se jednomu z nich podařilo na led hodit žraloka při čtvrtém zápase semifinále západní konference mezi Detroitem a San Jose. V roce 2010 se týmy potkaly znova a fanoušci zašli ještě dál. Na ledovou plochu totiž dopadl žralok, který měl v tlamě chobotnici. Inu, tvořivosti se meze nekladou.

Lavička

Robbie Ftorek odehrál v NHL 334 zápasů, nejvíce se však proslavil na lavičce New Jersey Devils. Poté, co Jay Pandolfo obdržel zezadu krosček, rozhodčí nechal pokračovat hru a Devils inkasovali. Rozzuřený Ftorek vzal lavici a vhodil ji na led. Rozhodčí jej poslali do kabin a ani další zápas se nemohl na střídačce objevit. Pandolfo si odnesl 84 stehů.

Hokejky

Nejen fanoušci vyjadřují své pocity. V roce 1991 byl kouč Los Angeles Kings Tom Webster tak rozhněvaný po rozhodnutí rozhodčího, že jeho směrem ihned poslal hokejové hole. Liga na to zareagovala velmi tvrdě. Websterovi pozastavila činnost na dvanáct zápasů.

Hokejky ovšem na led létají docela často, Websterův prohřešek byl však ze všech nejpřísněji potrestán. 

Sean Avery

Než se Sean Avery ocitl v dresu Rangers, odehrál 139 utkání za Red Wings a Los Angeles, týmy tedy věděly, co od něj očekávat. Avery byl „vhozen na led“ v dresu Rangers v 264 zápasech. Sean Avery byl pro jeho povahu a zákeřnost nejnenáviděnějším hráčem v lize. I přes jeho agresivní choutky však dokázal vstřelit za Rangers i 45 gólů. Byl tak zajímavým úkazem toho, že bitkař může být i velmi produktivní. 

Plyšoví medvídci

Za tohle ze stadionu vyhozeni nebudete. Několik týmů z nižších lig sdílí vánoční tradici, kdy fanoušci hází na led plyšové medvídky. Obvykle poté, co domácí tým dá první gól. Jakmile se medvídci shromáždí, jsou darovány nemocným či opuštěným dětem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.