bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Co jste možná nevěděli: Kings mají prsty v rozšíření NHL do Las Vegas

26. října 2016, 15:00

Martin Schwarz

O nově vznikající organizaci v Nevadě jsme četli mnoho zajímavostí, jedna ale celou dobu unikala pozornosti zámořských médií a fanoušků. Kings během předešlých let odehráli v Las Vegas několik přípravných utkání, to ale není jediné pojítko mezi dvojnásobným vítězem Stanley Cupu a místem, které za několik měsíců ožije hokejem. Představitelé klubu z Los Angeles totiž tvrdí, že nebýt jejich přičinění, nemuselo k přijetí jednatřicátého celku NHL vůbec dojít.

A do jisté míry mají svatou pravdu. Takovou hokejovou reklamu, jakou provedli Králové, neučinil na území státu Nevada nikdo jiný. Všechna čest. Už roku 1991 Kings vyzvali pod širým nebem v Las Vegas newyorské Rangers. Kromě toho, že šlo o první utkání NHL ve světově proslulém městě, došlo tenkrát k premiérovému setkání dvou týmů pod širým nebem. Z onoho nápadu se stala tradice až o sedmnáct let později, dnes sledujeme řadu venkovních klání.

Co je mnohem důležitější, nevadské publikum sledovalo NHL sice poprvé, nýbrž ne naposledy. Los Angeles odehrálo v Las Vegas další střetnutí například o sedm let později proti Colorado Avalanche. Kvůli špatné kondici ledové plochy mač skončil dříve, rozhodčí jej navrhli za stavu 2:2 rozhodnout nájezdy (toho dne nejspíš vznikl nápad používat trestná střílení za nerozhodného výsledku po prodloužení). „Kings mají hodně společného se zájmem o hokej v Las Vegas, roky tu hráli přípravná utkání, je to pro nás skvělé,“ povídal pro espn.com většinový vlastník nevadského klubu Bill Foley.

Kings zajistili halu ve Vegas

Jen tak mimochodem, bíločerná posádka pod vedením kouče Suttera zamířila do Vegas na přípravu i letos při začátku října, pod střechou tamní T-Mobile Areny vyzvala Dallas Stars. A tady potkáváme další záležitost, která spojuje dvě města ze západní Ameriky. Hala, kde budou hráči vznikající organizace svádět domácí utkání, stojí částečně díky Kings.

Konkrétně její existenci umožnila společnost Anschutz Entertainment Group (AEG), poloviční vlastník kalifornského klubu. AEG spojila síly s kolegy z MGM Resorts International a letos na jaře hala v části Las Vega Strip hlásila poprvé otevřeno. „Vždycky jsme cítili, že nová aréna na tomto místě by mohla být úspěchem,“ pronesl prezident AEG a zároveň jeden z představitelů Kings Dan Beckerman.

I T-Mobile Arena patří z poloviny jeho firmě, není tak divu, že částečný majitel losangeleských Králů toužil do svatostánku přivábit National Hockey League. Na svém obchodním poli pomohl vystavět novou rivalitu, jež by od příštího ročníku měla mezi Los Angeles a Las Vegas panovat. Což je skvělá zpráva pro nadšence z Kalifornie. Kromě vypjatých mačů proti San Jose Sharks a Anaheim Ducks čeká diváky v LA další atraktivní podívaná. Kings si tak vykompenzují situaci po roce 1976, kdy měli o rivalitu nouzi (Sharks, Ducks i Coyotes přistoupili do soutěže až později).

Za hodinu jsme u vás!

Tím zájmy Los Angeles na účasti nevadského výběru v nejlepší lize světa nekončí. Kings to mají letadlem do Las Vegas necelou hodinu, takže i z geografického pohledu si hollywoodský celek mne ruce. Jedna věc je malinko zvláštní, skoro úsměvná. Až Králové příští sezónu vyrukují mezi hotelovými komplexy na Las Vegas Strip, poprvé se v Nevadě představí jako hostující mančaft. Doposud byli pokaždé tak trochu domácí. „Kdybychom tu celé roky nehráli, pochybuji, že by tu začal vznikat tým,“ tvrdil novinářům prezident obchodních operací za Los Angeles Luc Robitaille.

„Lidé viděli, že jsme se do Las Vegas pravidelně vraceli, to je jeden z hlavních důvodů, proč tam vznikne organizace. AEG samozřejmě postavila halu, ale Kings tady hráli tak dlouho, až vytvořili pro ligu nový trh,“ připisuje zásluhy svému klubu.

Radostně povykují i ostatní kádry z Pacifické divize, které mají Nevadu za rohem. Los Angeles Kings nicméně budou ti, na něž se jednou bude vzpomínat jako na pomocníky při rozšíření NHL do pro hokej netypického prostředí. A z Hollywoodu zní směrem k Billu Foleymu vzkaz: Už se těšíme na skvělé zápasy s vámi!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.