bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Co bude s Budajem? V Tampě mají o jeho další služby enormní zájem

20. května 2017, 14:00

David Jahoda

Jen těžko byste v sezoně 2016/17 hledali větší brankářskou kometu než Petera Budaje. Slovenský gólman, který měl původně strávit další rok na farmě, se při absenci Jonathana Quicka předvedl v dresu Los Angeles. Kings jej ale před koncem přestupového období poslali do Tampy Bay, aby dostali Bena Bishopa. Budajovi nyní končí smlouva a spekuluje se, co s ním bude dál. První zprávy hovořily o krocích do KHL, nyní o jeho setrvání projevila nemalý zájem Tampa Bay.

Když se Jonathan Quick v prvním utkání sezony zranil a předpokládaná dvojka Kings Jeff Zatkoff jistotou zrovna neoplýval, sáhlo vedení Los Angeles do záložního týmu v AHL po Budajovi. A ten okouzlil. Opomenutý muž prožil nejlepší sezonu v NHL, úspěšnost zákroků vyšponoval téměř k 92 % (91,7 %), průměrně inkasoval 2,12 gólů na zápas a k tomu přidal parádních sedm čistých kont.

Slovenský brankář byl jedním důvodů, proč se Kings stále dokázali držet na hranici postupu do play off. Nyní již bývalý generální manažer LA Dean Lombardi se ale s vyhlídkami do vyřazovací části rozhodl Budaje vyměnit, naskytla se mu totiž možnost získat služby Bena Bishopa. A tak se bývalý gólman Colorada či Montrealu stěhoval společně s krajanem Erikem Černákem a volbou v sedmém kole draftu 2017 do Tampy. Hodně fanoušků Kings Lombardimu spílalo za to, že nemá k Budajovi dostatečný respekt. O to větší zlost přišla, když LA nakonec do play off nepostoupilo.

Stejně ani tak Budaj s Tampou Bay. Čtyřiatřicetiletý rodák z Banské Bystrice ale zklamaný být nemusel, ba naopak. Výtečnou sezonou si řekl minimálně o další rok v nejlepší hokejové lize světa. Jen stěží by ale asi získal post brankářské jedničky, jako spolehlivá dvojka je však pro mnohé velkým lákadlem. A jedním z aspirantů na Budajovy služby je jeho (stále ještě) současný zaměstnavatel Tampa Bay Lightning. 

Jedničkou bude mladý Rus Andrej Vasilevskij, to je víc než jasné. Bolts k němu ale hledají náhradníka a Budaj se hned z několika důvodů jeví jako ideální možnost. Pozice dvojky by mu zřejmě nevadila, je na tuhle roli zvyklý, v Canadiens ji zdatně zvládal tři sezony. Slovenský gólman doposud pobíral 600 tisíc dolarů. Po loňském ročníku by zřejmě museli Lightning něco přihodit, nikterak horentní sumou by ale Budaj platový strop Tampy nezatěžoval. No a pak jsou tu zkušenosti i solidní výkonnost. 

„Byli jsme velmi spokojení s tím, jak Peter v našem týmu zakončil sezonu. Máme velký zájem o to, abychom ho přivedli zpět,“ řekl v rozhovoru pro WDAE 620 radio generální manažer Bolts Steve Yzerman na adresu brankáře, který za jeho celek odchytal sedm utkání s úspěšností zákroků 89,9 % a průměrem inkasovaných branek na zápas 2,80.

„Byli jsme velmi spokojení s tím, jak Peter v našem týmu zakončil sezonu. Máme velký zájem o to, abychom ho přivedli zpět.“

„První červenec se pomalu blíží. Vyřešíme, kdo bude naší dvojkou a jaké gólmany budeme mít na farmě v Syracuse,“ doplnil Yzerman. Na farmě má zatím podepsaného dvacetiletého Connora Ingrama, v březnu příchozí čtyřiatřicetiletý Mike McKenna bude od 1. července nechráněným volným hráčem, čtyřiadvacetiletý Lotyš Kristers Gudlevskis je zase od stejného data chráněným volným hráčem.

V souvislosti s dalším působením Petera Budaje se jedná o obrat. Už v březnu totiž ruská média informovala o tom, že je Budaj údajně domluvený na roční smlouvě se Salavatem Julavej Ufa. I to se samozřejmě nakonec může stát, nikde totiž není psáno, že Yzermanova slova zaručují setrvání Budaje v Tampě, nebo obecněji v NHL. Zvlášť když si Budaj bude moct vybírat ze všech možných nabídek. Ale pozor, Yzerman může využít toho, že ještě pár týdnů na Budaje vlastní práva a ostatním týmům slovenského sympaťáka vyfouknout. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.