bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čistý hattrick. Lehterä zahrál Blues, které nebylo slyšet od roku 1998

12. listopadu 2014, 11:53

Tomáš Zatloukal

V úderné druhé lajně St. Louis Blues je Jori Lehterä obyčejně tím, kdo gólové akce vymýšlí. Dnes si střihl roli zakončovatele a po pasech svých oblíbených kumpánů Jadena Schwartze a Vladimira Tarasenka nasázel čistý hattrick! Bylo to unikátní představení od finského šikuly, pro St. Louis postupně vystřílel náskok 3:0 nad Buffalem Sabres, přičemž třetí trefu dokonce zaznamenal ve vlastním oslabení. "Cítím se skvěle," hlásil po vítězném zápase.

Lehterä opravdu nepatří mezi vyhlášené kanonýry, na ledě tvoří hru, zařizuje branky pro spoluhráče. A bylo tomu tak vždy - ve Finsku, Rusku i reprezentačním dresu."Myslím, že jsem hattrick nikdy předtím nedal," zaskočil zámořské novináře, když se ho ptali, kdy naposledy viděl padat čepice po vlastní třígólové show. "Opravdu si nevzpomínám, že bych to někdy dokázal," potvrdil překvapenému hloučku.

Pravděpodobnost, že právě on se postará o první čistý hattrick v podání Bluesmana od roku 1998, se před utkáním blížila nule. To už se takový kousek spíše čekal od nezastavitelného génia Tarasenka, nezdolného kapitána Davida Backese nebo Alexe Steena. Zkrátka od pánů s daleko větším střeleckým apetitem. Ani Lehterä nemohl uvěřit tomu, co dokázal. "Obvykle přihrávám, nevím, co se to dělo."

Před 26letým Finem naposledy za St. Louis zaznamenal "natural hattrick" legendární bombarďák Al MacInnis, 12. října 1998 se na ledě Madison Square Garden rozparádil proti newyorským Jezdcům a dělovými ranami vyhnal známého gólmana Mikea Richtera předčasně na střídačku. To Michal Neuvirth dnešní příděl ustál. Ač šestkrát lovil puk ze sítě, švédského rivala Jonase Enrotha mezi tři tyče nepustil.

 

Počin helsinského rodáka, jehož pochopitelně vyhlásili první hvězdou večera, vstoupil do klubových dějin Blues také jako teprve druhý čistý hattrick od hráče St. Louis, který hraje prvním rokem v NHL. Skoro se nám chtělo napsat od nováčka, nicméně kvůli Sergeji Makarovovi a jím "zařízené" změně pravidel NHL Lehterämu status zelenáče nenáleží. Historický primát patří  Cliffu Ronningovi a datuje se do roku 1987.

Právě tehdy zazářil drobný forvard s jágrovskou jofou ve vyrovnané bitvě s Minnesotou North Stars, psal se 12. leden 1987 a Ronning pro Bluesmany zařídil dělbu bodů za remízu 4:4. Lehterä byl šťastnější, užil si vítěznou radost a jedině si sám pro sebe opět potvrdil, že udělal dobře, když se z KHL vydal za oceán. S Tarasenkem a Schwartzem mu ta klape fantasticky, za posledních šest duelů nakupili 25 kanadských bodů (!).

"Jde jim to, co?," culil se spokojený gólman Brian Elliott. Po dnešním galapředstavením nebezpečnost obávané formace jedině vzrostla, zatímco dříve soupeřům stačilo pohlídat Lehterovy pasy (podobný postup bývá uplatňován třeba na Mikaela Granlunda z Minnesoty Wild), nyní se budou muset bát také toho, že odchovanec Jokeritu rychle švihne zápěstím a rozsvítí červené světlo. Dnes mu to docela šlo, že?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.