bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Číhaná za brankou, gratulace od Messiera a čajový podnos. Aneb když Gretzky sesadil Howea

18. října 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Stříbrovlasý muž už pár dní křižoval Severní Ameriku. Jen aby nechyběl u chvíle, kdy bude překonán. Obrán o jeden z nejúžasnějších rekordů v dějinách profesionálního sportu. Neotravovalo ho to, i on sám byl totiž fascinován uměním svého nástupce v roli nejlepšího hokejisty všech dob. Trpělivě sledoval, jak Wayne Gretzky bojuje na ledě a snaží se konečně zapsat 1851. bod v kariéře.

Tím charizmatickým šedesátníkem byl samozřejmě Gordie Howe a když se – takřka na den přesně před třiceti lety – dočkal svého sesazení z čela tabulky produktivity, prohodil: „Víte, možná by mě to štvalo, kdyby mě odsunul na druhé místo nějaký, s prominutím, klaun. Ale Wayne je formát, v jeho případě jsem se těšil, až se mu to povede.“

Stalo se tak 15. října 1989, což autorovi článku každý den připomíná třiceticentimetrová figurka na pracovním stole.

Zobrazuje křepčícího Gretzkyho, máchajícího bílou holí značky Titan, poté co v Northlands Coliseum, tehdejší domácí hale edmontonských Oilers, jen 43 sekund před koncem normální hrací doby bekhendem poslal puk za záda domácího gólmana Billa Ranforda a vyrovnal na 4:4.

Kde jinde se mu rekordní zásah měl povést, aby to byl dokonalý doják, že? “Tohle je scénář pro hollywoodský film, tomu by nikdo neuvěřil,“ jásal Bruce McNall, vlastník Los Angeles Kings, za které tou dobou už Gretzky nějaký čas válel.

Po jeho trefě, na níž kanadský fenomén tradičně číhal za brankou, se vyrovnaný zápas na dobrých deset, patnáct minut přerušil. Na led naskákali Gretzkyho spoluhráči, gratuloval mu i soupeř a starý známý Mark Messier, NHL připravila výjimečný ceremoniál.

Osmadvacetiletý centr, jehož nezaměnitelnou poznávací značkou se stala 99 na zádech, dostal od šéfa ligy Johna Zieglera stříbrný čajový podnos, Messier mu zase předal luxusní diamantový náramek s 1851 karáty, Králové ocenili svou superstar skleněným hologramem s Gretzkyho podobiznou.

Howe promluvil, mikrofonu se ujal i sám hrdina okamžiku. „Dosáhnout na takovou metu šlo jen díky velké pomoci od mých spoluhráčů. A oba týmy, které mi zásadně pomohly, tu teď se mnou stojí na ledě. Gordie je pro mě stále tím nejlepším a věřím, že stejně to vidí i všichni ostatní.“

Gretzky poděkoval fanouškům Olejářům i celému klubu, své manželce Janet i otci Walterovi, kteří pochopitelně patřili k prvním gratulantům.

Touto scénou ale magický večer v promrzlé Albertě nekončil. Ještě zbývala maličkost – dohrát zápas. Bylo potřeba rozhodnout o dělbě bodů. A všichni jistě tušíte, jak to dopadlo. V zažloutlém zápise o utkání můžete číst: čas 03:24, Gretzky.

Ano, The Great One ve čtvrté minutě prodloužení za asistence Boba Kudelskiho udělal dokonalou tečku za jedním z nejpamátnějších večerů v dějinách NHL. Ve středu od toho momentu uplynuly tři dekády.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.