bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chicago ztrácí válečníka. Za absencí Shawa nestojí virus, ale otřes mozku

14. července 2020, 12:30

Patrik Czepiec

Třídní kniha NHL se v posledních dnech plní omluvenkami hráčů, kteří odmítají dokončit sezonu. Kvůli strachu z koronaviru svou účast ve vyřazovací části jako první odvolal Travis Hamonic z Calgary, kterého následovali Mike Green (Edmonton), Steven Kampfer (Boston), Sven Bärtschi (Vancouver) nebo český obránce Roman Polák (Dallas). Posledním zástupcem bojkotující sebranky je Andrew Shaw, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Blackhawks.

Osmadvacetiletý křídelník však neabsentuje kvůli obavy z koronavirové situace nebo pro podpis smlouvy v jiném klubu. Shaw bojoval od konce listopadu s otřesem mozku, a i když rekonvalescence probíhá bez větších potíží, svůj návrat nehodlá uspěchat.

„Každopádně se cítím dobře a můj stav se zlepšuje každým dnem. Jsem blízko nejen plnému zotavení z tohoto posledního otřesu mozku, ale také ze všech dalších, které mě za ty roky potkaly,” vzkázal známý provokatér fanouškům na svém Instagramu.

Ve veřejném vyjádření poděkoval lékařům Hawks i své rodině. Právě ta mu pomohla při konečném úsudku.

„Došli jsme ke složitému rozhodnutí, že mi těch pět měsíců do začátku další sezony skvěle poslouží k definitivnímu uzdravení. Těším se, že se vrátím lepší i silnější než kdy dřív. Přesto neexistuje nic, co bych miloval více než zápolení o pohár lorda Stanleyho,” odůvodnil svou prodlouženou přestávku.

Návrat do sladké domoviny

Shaw strávil předchozí tři sezony v kabině Montrealu. Po dvou nevýrazných letech zaznamenal v ročníku 2018/19 za 63 utkání solidních 47 bodů (19+28) a stal se šestým nejproduktivnějším hráčem klubu. I proto o něj v létě loňského roku znovu projevilo zájem Chicago, v jehož dresu působil už v letech 2011-16. Do výměnného obchodu s Canadiens investovala organizace ze státu Illinois tři volby v draftu.

Shawův comeback Blackhawks vítali s velkou pompou. Rodák z Belleville si pamatoval šampionskou jízdu z roku 2013 i 2015. Na té první se navíc podílel skvostnou tečí ve třetím prodloužení úvodního finálového duelu proti Bostonu, která znamenala značnou psychologickou výhodu pro další průběh šestizápasové série.

Po úspěšné sezoně u Canadiens vedení Chicaga věřilo, že se 180 centimetrů vysoký Kanaďan ve známém prostředí začne prosazovat ještě pravidelněji. Jenže právě ve chvíli, kdy posbíral ve čtyřech zápasech tři bodové zápisy, přišlo zranění, co mu ukončilo sezonu. O kvalitních výkonech Shawa přitom nemluvily jen statistické hodnoty, ale také hlavní trenér Jeremy Colliton.

„V poslední době se mi opravdu zamlouvá. Lépe bruslí, vyhrává hodně soubojů kolem branky, zapadá dobře do naší přesilovky a dokáže získat zpět ztracené kotouče. Snad v tom bude pokračovat,” chválil v listopadu nejmladší kouč v NHL svého jen o sedm let mladšího svěřence pro Chicago Sun-Times.

Bohužel, už necelý týden po tomto prohlášení si Andrew Shaw přivodil strašák všech hokejistů - otřes mozku. U svého šéfa nicméně určitě najde pochopení. Colliton skončil s aktivní kariérou ze stejného důvodu a v roli trenéra nabádá své hráče k větší ostražitosti. Bude věřit, že mu Shaw poskytnutý čas k léčbě splatí třeba už v následujícím ročníku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.