bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chicago Blackhawks: Konec jedné éry?

19. dubna 2017, 10:50

Jiří Lacina

Když trochu parafrázujeme titulek pondělního článku k Minnesotě, šlo by klidně zopakovat: Houstone, je tu opět problém... Další favorit vrávorá nad propastí! V základní části bylo Chicago nejlepší na západě, nasbíralo o patnáct bodů víc než Nashville. Také v play off má výrazně víc zkušeností než jeho protivník, přesto po třech utkáních prohrává 0:3. Místní noviny píšou o možném konci jedné éry.

Chicago toho dokázalo v téhle dekádě dost. Tři Stanley Cupy v šesti sezónách, to je v době třiceti týmů v NHL, v éře platových stropů, málem zázrak. Časy, kdy jeden tým kosil zbytek ligy čtyři - pět let v kuse, jsou pryč. Chicago se přesto drželo nahoře neuvěřitelně dlouho. Vždycky dokázalo zacelit rány způsobené odchody některých vítězů. Letošní výpadek v prvním kole může být známkou ústupu.

Studené pohledy

V základní části vyhráli Blackhawks nad Nashvillem čtyři z pěti zápasů (2:3, 5:3, 3:2, 5:2 a 5:3). Teď to najednou nejde. Predátorům skvěle chytá Pekka Rinne. Chicago mu 120 minut vůbec nedokázalo dát gól. Ve třetím duelu Jestřábi vedli 2:0, nebylo to nic platné. Počtvrté ve čtyřech letech ztratili ve třetí třetině play off dvougólové vedení. Ve všech třech předešlých případech se ale zmátořili a zápas dovedli k vítězství, v pondělí ne.

Čtyři zástupci kabiny Hawks vyšli v úterý na hotelu vysvětlit novinářům příčiny svých nezdarů. Obličeje Duncana Keitha, Brenta Seabrooka, Richarda Pánika a Dennise Rasmussena popsali zástupci sedmé velmoci jako kamenné a chladné. „Nemyslím, že to kdokoli čekal,“ krčil rameny Pánik. „Ale takové je play off. Každý může vyhrát, teď je to na nás. Musíme se zlepšit.“

„Nevím, jestli je to šok. Prostě je těžké tady stát s vědomím, že prohráváme 0:3. Celé play off jsme zatím nehráli podle svých možností,“ zamířil do vlastních řad Seabrook. Pokud máme být konkrétní, noviny kritizují zejména Jonathana Toewse. Ne že by se nesnažil, ale je málo efektivní. Ani Marián Hossa nebo Brent Seabrook prý „nejsou těmi hráči, kterými bývali“.

Naděje umírá poslední

Je to tu znovu. Podobně jako v Minnesotě upínají se také v Chicagu fanoušci a hráči k poslední možné naději – vyhrát čtyři zápasy v řadě. Dosud se něco takového povedlo jen čtyřem týmům v historii. Útěchou může být, že poslední dva případy nejsou staré - Philadelphia proti Bostonu v roce 2010 a Los Angeles proti San Jose v roce 2014.

Nejde ale zase o takovou náhodu, zatímco play off NHL v dobách „Original Six“ (1942-67), kdy z šesti postupovaly čtyři týmy, čítalo jen tři série, dnes je odehraných sérií mnohem víc. Proto se můžeme častěji dočkat senzace. Na obtížnosti samotného obratu to nic nemění. Pořád to znamená vyhrát čtyři zápasy v řadě, navíc proti týmu, který asi ví jak na vás, když tři předešlé duely vyhrál.

„Je to gigantická jáma, kterou před sebou máme, ale tyhle dvě série jsou dobrými příklady,“ poukázal trenér Hawks Joel Quenneville na poslední úspěšné předchůdce.

Samotné Chicago se podobnému obratu jednou těsně přiblížilo. V prvním kole play off 2011 prohrávali Jestřábi s Vancouverem 0:3 a nakonec si vynutili sedm utkání. „Odehráli jsme tehdy dobrý čtvrtý zápas a věci se začaly odvíjet naším směrem,“ zavzpomínal Brent Seabrook. Chicago vyhrálo čtvrtý, pátý a šestý duel série, v sedmém ale padlo 1:2 v prodloužení.

Po šesti letech je tu stejná výzva. Dokáží Seabrook a spol. sérii s Nashvillem zdramatizovat?
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.