bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chiarelli je pro smích, v těžké situaci ale musel jednat

1. července 2016, 7:00

Martin Zíta

Zas a znovu. Fanoušci Edmontonu Oilers spílají vedení klubu kvůli dalšímu z rozhodnutí, nad kterým většina hokejové veřejnosti jen nesmyslně kroutí hlavou. Generální manažer Peter Chiarelli ve středu večer středoevropského času odpálil přestupovou bombu. Taylora Halla poslal do New Jersey.

Odchod jednoho z nejlepších útočníků týmu, do příchodu Connora McDavida zřejmě toho vůbec nejlepšího, už nějakou dobu visel ve vzduchu. Málokdo ale očekával, že protihodnotou bude již bývalý Ďábel Adam Larsson. Třiadvacetiletému bekovi byla od dorosteneckých let předvídána zářná budoucnost, je bezesporu velmi schopným a zejména slibným hráč.

Oilers ovšem nutnou pomoc v defenzivě potřebují nyní, nikoliv v horizontu pěti let. Logo edmontonských Olejářů nejrůznější spekulace lepily na hruď PK Subbanovi nebo Kevinu Shattenkirkovi, kteří ono teď a tady splňují. Ani jeden však na severozápad Kanady zřejmě nezamíří. V případě Subbana je to již nad slunce jasné.

Chiarelli tedy upekl výměnu kus za kus s New Jersey. Hall za Larssona. Podle mnohých fanoušků i renomovaných odborníků Edmonton hrubě prodělal. Zatím to tak skutečně vypadá. Hall je hotový hráč, jedno z nejlepších levých křídel v celé lize. Naproti němu stojí Larsson, u něhož, jak už bylo naznačeno, vlastně nikdo neví, jestli se stane zachráncem edmontonské modré čáry nebo upadne do marastu lepícího se na většinu mladíků nosících olejářský dres.

Svázané ruce a nahlížení přes rameno

Současná situace v Edmontonu ale nabízí také jiný pohled a Chiarelli je v tomto případě částečnou obětí okolností. Charakterizovat tým, který má na starosti je poměrně jednoduhé – přetlak ofenzivního talentu a silný nedostatek kvality v defenzivě. Právě veřejné tajemství o dírách v obraně postavilo generálního manažera kanadského týmu do nezávidění hodné situace. Všech jeho devětadvacet kolegů vědělo, že v létě potřebuje získat schopného obránce a obětuje za něj takřka cokoliv. Ryana Nugenta-Hopkinse, Jordana Eberleho, Naila Jakupova nebo právě Taylora Halla.

S takto rozdanými kartami se vyjednává nelehce a protivník si pochopitelně řekne o víc, než by si dovolil za normální situace. Montrealský Marc Bergevin údajně za PK Subbana žádal Leona Draisaitla, Darnella Nurse nebo Oscara Klefboma a čtvrtou volbu v letošním draftu, kterou Oilers nakonec použili na Jesseho Puljujärviho. Můžeme jen předpokládat, že podobně náročné podmínky si kladly i ostatní týmy s kvalitním bekem navíc.

Nepomohly ani zprávy o údajné dohodě Edmontonu s Milanem Lucicem – levým křídlem pro jednu z prvních dvou formací. Pro týmy šlo o jasné znamení, že mohou za svého hráče požádat víc nebo naopak, obětovat méně za Taylora Halla. Chiarelli zkrátka musel jednat, nic jiného mu nezbývalo a s ubíhajícím časem by dost možná lepší nabídku ani nedostal. Výměnou Taylora Halla si moc přátel neudělal, snad až na okolí New Jersey, fandové jeho odchod vnímají jako nejhorší obchod od trejdu Waynea Gretzkyho do Los Angeles.

Na jedno by ale příznivci Edmontonu zapomínat neměli. Chiarelli učinil krok, který má mužstvu pomoci. Minimálně on tomu věří. Nakonec je to právě Chiarelli, kdo za případné chyby zaplatí svou hlavou. Předchozí vedení sportovního úseku nedělalo prakticky nic. Každý rok vyslalo do boje tým se stejně špatným brankářem a mizernou obranou. Právě za jejich přeslapy Chiarelli, potažmo fanoušci platí, když musí sledovat, jak tým opouští ofenzivní hvězda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.