bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chci zůstat zdravý a zažít velké momenty, říká gólman Matt Murray

12. září 2017, 20:00

Robert Rampa

Ve 23 letech vyhrál s Pittsburghem dvakrát Stanley Cup, do kempu vstupuje jako jasná jednička. Matt Murray je přesto velmi opatrný. Ví, že předsezónní diskuze a novinové články pro hráče nic neznamenají. Především kvůli zranění, která mohou překazit nadějnou sezónu. Murray chce dokázat, že právoplatně drží pozici prvního gólmana.

Ze své zkušenosti ví, že odchytat zápasy v základní části nestačí, když se na play off zraní. Vždyť letos kvůli natržené podkolenní šlaše vynechal prvních čtrnáct zápasů vyřazovací části. Vrátit se mohl až na finále Východní konference (kde s úspěšností 93,7 procent exceloval).

Zraněním by se do budoucna rád vyhnul, proto přes léto pracoval s chiropraktikem na zlepšení postavení a polohy těla. „Kdyby bylo něco jen trochu špatně, může to spustit řetězovou reakci a já se budu jen léčit,“ vysvětluje 23letý gólman, který loňský říjen začínal na listu zraněných kvůli zlomené ruce.

Další zápasy během základní části neodehrál kvůli zraněním v dolní části těla, začátek loňského play off pro změnu vynechal kvůli otřesu mozku. „Některá zranění jsou jen smůla. Otřesu mozku se člověk těžko předejdete, prst si zlomíte při špatném pádu na led. Před jinými věcmi se ale mohu chránit. Když zesílím, budu lépe jíst a spát, zlepší se mi kondice,“ říká kanadský gólman. Nemůže vědět, zda by se vyhnul zraněným šlachám, pokud by uměl lépe držet tělo. Podcenit ale nic nemůže.

„Koleno se mi pomalu zhoršovalo a zhoršovalo, až přišlo zranění. Nevím, jestli jsem se před tím mohl chránit. Jen vím, že můžu být silnější a zároveň pružnější, což mi snad pomůže. Chci se umět vypořádat s čímkoliv, co mě potká,“ dodává.

Víra kapitána Crosbyho

Murray má v bráně dalšího konkurenta. Generální manažer Penguins Jim Rutherford prohlásil, že nově příchozí Antti Niemi může odchytat klidně až 40 utkání. Sám Murray loni odchytal 47 zápasů, je dost možné, že se letos čísla kvůli chatrnému zdraví mohou pohybovat podobně.

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby však mladému brankáři věří. „Zvládne to dobře. Každou noc se potýkáte s obrovským tlakem, takže je na nás, abychom mu pomohli a podpořili jej. Asi to pro něj nebude vždycky ideální, ale jeho psychická odolnost je obrovská, postaví se všem nesnázím a zvládne je,“ říká Crosby.

Murray touží stát se ‚tím mužem‘. „Doteď jsem jím nebyl, což mi pomohlo zůstat skromný. Hledám cestu, jak dokázat, že patřím do této ligy. Vyhrát dvakrát Pohár znamená, že patřím do opravdu dobrého týmu. Nechci jenom s týmem být, chci hrát velké zápasy, zažít velké momenty. Dva Poháry jsou týmový úspěch, já mám ale pocit, že jsem toho zas tak moc neudělal a mám co dokazovat,“ uzavírá trochu zvláštně Murray. Přijde třetí úspěch v řadě?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.