bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chci dokázat, že patřím do NHL, hlásí Duclair. S Arizonou podepsal roční kontrakt

5. září 2017, 16:00

Matěj Mayer

Jako jedno z příjemných překvapení sezony 2015/16 vstupoval Anthony Duclair do uplynulé sezony s oprávněným sebevědomím. Ročník však v jeho podání dopadl otřesně – nadějný útočník spadl až na farmu, a zavařil si tak při vyjednávání s Coyotes o nové smlouvě. Obě strany se dohodly až nyní na roční smlouvě ve výši 1,2 milionu dolarů. „Rád bych navázal na svou nováčkovskou sezonu a doufám v lepší smlouvu příští léto,“ prohlašuje 22letý útočník.

Anthony Duclair patřil vždy k talentovaným mladíkům, stejně tak ale měl potíže s morálkou a udržením dlouhodobé výkonnosti. Například během juniorských let, kdy nastupoval za Québec Remparts, se blýskl hned v první nováčkovské sezoně. Nakupil 66 bodů (31+35) v 63 zápasech a dostal se do týmu nejlepších zelenáčů QMJHL. Pak přišla na řadu klíčová sezona, po níž mířil na draft. Ve chvíli, kdy se mu prorokovalo výrazné navýšení bilance bodu na zápas, a atakování třeba až stobodové hranice, selhal. Sezonu zakončil s 50 body (20+30) v 55 utkáních a obezřetnost týmů NHL mu na draftu přisoudila místo až ve třetím kole.

Hned v další sezoně to vypadalo, že se Rangers – klubu, který jej vybral – vyplatil. Duclair ve své třetí sezoně v Québecu dosáhl na 99 bodů (50+49) v 59 zápasech, a rázem se z něj stal ceněný prospekt, pokukující po místě v NHL. Do slavné ligy se v následující sezoně skutečně podíval, z větší části ale opět hrál v QMJHL a v dresu Remparts už nesbíral body s takovou pravidelností. Rangers si s vývojem mladíka nebyli jistí, a tak jej neváhali poslat jako součást protihodnoty za Keitha Yandla do Arizony. V mladém týmu Pouštních psů se Duclair chopil šance v NHL, svůj premiérový ročník mezi seniory strávil kompletně v NHL a uvedl se skvělými 44 body (20+24) v 81 zápasech.

Jenže by to nebyl Anthony Duclair, aby znovu nevyvolal pochybnosti. V sezoně 2016/17 si v NHL připsal pouhých 15 bodů (5+10) v 58 duelech a hrál dokonce tak špatně, že ho Coyotes museli poslat na farmu do Tucsonu. Tam však rodák z Montrealu rovněž propadl – za vše hovoří bilance jediného gólů (a sedmi asistencí) v 16 zápasech AHL. Po uplynulé sezoně Duclairovi u Kojotů končil kontrakt, takže 22letý křídelník si svou slabší sezonu vybral znovu v ten nejméně vhodný okamžik. Vyvstala pochopitelná otázka: Má Anthony Duclair na to, aby hrál NHL? Vedení Kojotů svému mladému talentu pochopitelně věří, ale vyjednávání o smlouvě byla zdlouhavá.

Arizona nakonec hráči nabídla tři typy kontraktů, které obsahovaly různé podmínky. „Představili jsme mu různé možnosti naší spolupráce a dali jsme mu na výběr, co je podle něj pro jeho kariéru to nejlepší,“ říká GM John Chayka. „Jeho limity jsou opravdu vysoko, ale musí to umět využít, a to je přesně to, o čem je tahle smlouva. Pojďme mu dát šanci ukázat, že umí hrát tak, jak víme, že dokáže. Je to jedinečný hráč, je to střelec, ale také to umí s pukem a dovede tvořit hru. Je to o tom, že musí lépe bruslit, aby byl platnější. To už je ale věc systému, který bude praktikovat nový trenér Rick Tocchet,“ komentuje šéf Arizony Coyotes.

„Jeho limity jsou vysoko, ale musí to umět využít. Přesně o tom je tahle smlouva.“

Duclair doufá, že se jeho roční překlenovací smlouva vyplatí. Díky tomuto „mostu“ si může v případě úspěšné následující sezony říci o mnohem vyšší gáži. Nejprve ale musí dokázat, že je hráčem pro NHL. „Chci to dokázat sám sobě, během téhle roční dohody. Vím, že se mi minulá sezona nepovedla, ale i tak to byla dobrá zkušenost. V letošní sezoně chci ukázat, že můžu hrát na elitní úrovni. Rád bych navázal na svou nováčkovskou sezonu a doufám v lepší smlouvu příští léto,“ vypráví někdejší vítěz MS juniorů i Hlinkova memoriálu, který tak bude nadále patřit do talentovaného kádru Kojotů.

„Nikdo na mě nevytváří větší tlak než já sám,“ pokračuje Duclair, jenž po zhlédnutí klipů z minulé sezony plánuje více střílet na branku. „Jsem opravdu šťastný, kde teď jsem, a fakt se cítím v dobré formě na to, abych měl skvělý rok. Potřebuju jen být více na puku, využívat moji rychlost a víc se tlačit do brány. Když tohle přidám do své hry, určitě mi to pomůže,“ hodnotí forvard, jehož by podle dosavadní kariérní křivky měla čekat úspěšná sezona.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.