bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Cesty do NHL: Miroslav Dvořák – první zámořská posila na mistrovství světa

6. prosince 2020, 18:00

Jiří Lacina

Do NHL odcházel ve stejné době jako jeho týmový spoluhráč Jarda Pouzar z jihu Čech. Jak bylo v té zvykem, na legální šanci si musel počkat. Po letech vzorných služeb Českým Budějovicím a národnímu týmu dostal až v jednatřiceti šanci okusit nejlepší ligu světa ve Philadelphii.

„Hrál jsem za ní tři roky, byla to škola jaksepatří,“ vzpomínal později Miroslav Dvořák. „Neměl jsem stálé spoluhráče, jak jsem byl zvyklý z domova třeba na Milana Chalupu. Koučové pořád hledali optimální složení, na soupeře, na oslabení, na přesilovky…“

Poznal také jiný tréninkový režim. V létě se každý připravoval sám, nikdo nikoho do ničeho nenutil. Běda ale, jakmile jste nestíhali na ledě! Flyers jej draftovali v roce 1982 ve třetím kole. V mužstvu ještě zažil legendy Bobbyho Clarkea nebo Darryla Sittlera, oba byli jen o málo starší. Přátelil se hlavně s obráncem Bradem Marshem, jenž ho později přiletěl do jižních Čech navštívit.

Oblíbený ale nebyl jen u svého defenzivního partnera. Celá kabina oceňovala Dvořákův smysl pro humor a především ochotu dělat si legraci sám ze sebe. Herně ohromil především schopností velmi rychle se přizpůsobit užším zámořským kluzištím.

Jihočeský bek vynikal skvělou poziční hrou a elegantním vedením puku, jeden na jednoho ho nebylo možné obejít. K tomu uměl rozehrát i vystřelit. Ve své první sezóně 1982-83 nasbíral v 80 zápasech 37 bodů (4+33), produktivnější byl z beků jen syn legendy Mark Howe.

Solidní na chlápka za zenitem. Je samozřejmě jiná doba, ale víte, kdy naposledy nasbíral český bek v NHL aspoň 37 bodů? V sezóně 2013-14 Marek Židlický (43). Pro další takový výkon bychom museli až za Tomášem Kaberlem, o další tři sezóny zpět (2010-11).

Ročník tehdy skončil pro Flyers bleskovým třízápasovým výpadkem v úvodním kole play off, takže se mohl na mistrovství světa 1983 stát historicky první českou posilou z NHL. Luděk Bukač se Stanislavem Neveselým rádi využili možnost přizvat do mužstva prověřeného veterána.

V dalším ročníku odehrál 66 zápasů. Se zraněními Marka Howea, finalisty Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezóny, dostával Miroslav Dvořák víc prostoru na ledě a po sezóně 1983-84 obdržel Barry Ashbee Trophy pro nejlepšího obránce Flyers.

Bohužel i jemu už se během druhého roku nevyhnula zranění. Ve třetí sezóně dovolily Dvořákovi zdravotní trable odehrát jen 47 utkání. To už byl u Flyers v Kristových letech nestorem, nejstarším hráčem mužstva. Nepomohl mu ani příchod ambiciózního trenéra Mikea Keenana, který Čechovi výrazně zredukoval čas na ledě. V roce 1985 pronikl s Letci až do finále Stanley Cupu, kde podlehl Pouzarově Edmontonu.

Jejich tuzemské i zámořské kariéry se kryly, v NHL proti sobě nastoupili víckrát. „Když se mužstvo tahalo o gól, tak ho trenér moc hrát nenechal. Když ale prohrávalo, byl na ledě pořád,“ vzpomínal na duely s Philadelphií bývalý parťák z reprezentace a Budějovic.

Dvořák odehrál v NHL jen o sedm utkání víc než Pouzar, zvládl přitom nasbírat o tři body víc. To je na obránce parádní bilance. Po skončení angažmá za mořem působil okolím oblíbený dobrák tři sezóny v Německu, načež se nechal ještě na jeden rok umluvit k návratu do české nejvyšší soutěže.

Profesionální kariéru definitivně ukončil v roce 1989 v necelých 38 letech, rekreačně však pokračoval ještě na prahu padesátky. Ani aktivní způsob života jej bohužel neuchránil zákeřné nemoci. V roce 2008 podlehl v 56 letech po statečném boji rakovině.


Předešlé díly:

Cesty do NHL: S požehnáním soudruhů či na paragraf opuštění republiky
Cesty do NHL: Václav Nedomanský – první emigrant a druhý Čech v Síni slávy
Cesty do NHL: Miroslav Fryčer – dobrodruh, flamendr, střelec
Cesty do NHL: Hlinka & Bubla. Litvínovská dvojčata ve službách Vancouveru
Cesty do NHL: Milan Nový - první šestašedesátka v NHL
Cesty do NHL: Jaroslav Pouzar – první český vítěz Stanley Cupu
Cesty do NHL: Petr Svoboda – brzká emigrace, Stanley Cup a olympijské zlato

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.