bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Cestovatel Lindbäck zakotvil v Arizoně. Získá pro sebe prostor v brankovišti?

24. července 2015, 12:00

Martin Schwarz

Někteří hokejisté stráví celou profesionální kariéru v jediném městě a s jiným znakem své jméno už nespojí. A pak je tu opačný extrém, přechod z jednoho mančaftu do druhého, sotva se stihl daný jedinec rozkoukat. O druhém zmiňovaném případu by mohl vyprávět nový gólman Arizona Coyotes Anders Lindbäck. Švéd, toužící získat co nejvíce času v brankovišti National Hockey League, bude i nadále nucen rvát se ze všech sil. Konkurentem a zároveň kolegou mu nyní bude dlouhán Mike Smith. Zužitkuje Lindbäck krátkých zkušeností z předchozích působišť?

Pátý klub za pět let působení v nejlepší hokejové lize světa. Že jde o putujícího útočníka či obránce? Špatně. Bavíme se o strážci svatyně Arizona Coyotes Andersi Linbäckovi, jemuž další gólmani jeho věku mohou vesměs závidět poznávání nových krajů. Ale švédský bojovník by raději upřednostnil stabilitu v brance než několikeré stěhování zavazadel během pár let, ba dokonce měsíců. Anderse v roce 2008 draftovali Nashville Predators a ještě během ročníku 2010-2011 dostal příležitost ukázat talent ve dvaadvaceti duelech. Z toho jich jedenáct vyhrál v základní hrací době.

V rámci stejné sezóny nastoupil ještě na okamžik do mače play-off, i když Lindbäckova premiéra ve vyřazovacích bojích trvala jen třináct minut. Jenže jistou pozici rozhodně neměl, putování mezi hlavním mužstvem Predators a faremním celkem Milwaukee Admirals nebralo konců. V období 2011-2012 Anders pomohl Nashvillu v šestnácti případech a u Admirals dokonce chytal jen dvakrát za dlouhodobou část. A tak se na mžik přesunul zpátky do Evropy. Ne přímo domů, nýbrž k nedalekému sousedovi do Finska. V Ilves Tampere sloužil necelý ročník, pak jej otestovali Tampa Bay Lightning. Šance hlídat pravidelně klec týmu NHL byla zase o kousek větší.

A skutečně. Do konce sezóny 2012-2013 rodák z Gävle lapal ve čtyřiadvaceti kláních, deset jich v základní hrací době ukořistil pro svůj tým. Tampa Lindbäcka nechala v roli dvojky i v příštím roce, tam se ale společná cesta Bolts a Anderse rozešla, další dohodu už spolu obě strany neupekly. Přesun do Dallas Stars před minulou sezónou měl být znovu nadějí, ovšem v pouhých deseti zápasech stihl ukázat fanouškům Hvězd pramálo ze svého umění, navíc jich hned osm prohrál. A výsledek? Balení kufrů a hurá z Texasu do Buffala, mužstva s nulovou nadějí na účast v play-off.

U Sabres Lindbäck zvítězil v šedesáti minutách hry pouze čtyřikrát ze šestnácti pokusů, přestože prachbídnou bilanci mužstva rozhodně nešlo svalovat na jeho bedra. Vytáhlý brankář si nejspíš brzy uvědomil, že ani tady s největší pravděpodobností nezakotví pro delší působení. Teď si plácl s Arizonou, taktéž hledající cestu k lepším zítřkům. Ale tak jako v předchozích čtyřech organizacích, i u Coyotes jej čeká tuhá výzva od druhého týmového gólmana. Dosavadní jednička Arizony Mike Smith by měl nepochybně zůstat v roli muže číslo jedna. Co na to Lindbäck? Bere časté přestupy a tvrdou konkurenci hlavně pozitivně.

„Ještě nejsem tak starý, a přesto jsem měl možnost nastoupit v tolika mužstvech NHL. Dalo mi to velmi hodnotné zkušenosti,“ vysvětloval pro klubový web Arizony. „Mike Smith je opravdu kvalitní brankář a můžu se od něj spoustu věcí naučit. A také jsem slyšel, že to je skvělý člověk,“ pokračoval. V roli brankářského lídra do pouštní oblasti Anders Lindbäck rozhodně nepřichází, avšak pakliže na sobě zapracuje, trenéři mu jistě věnují čas v brance. Mimo jiné na něj v trikotu Kojotů čeká i krajan Oliver Ekman-Larsson. „Těším se, až si s Oliverem zahraji v jednom týmu NHL, má vůdčí povahu a hraje skvěle,“ uvedl na adresu jednoho z nejlepších beků současnosti.

Lindbäck tuší fušku v Arizoně a předpokládá nižší porci minut v modrém půlkruhu, dostatečné cíle si přesto touží klást. „Chci být v příští sezóně více rovnovážný. A Coyotes jsou pro takovou úlohu dobrým kádrem. Jsem potěšen možností působit v Arizoně,“ uvedl sedmadvacetiletý brankář k ambicím v nejbližších měsících. Dle očekávání mu však vedení dlouhodobější kontrakt nepředložilo, jednoletá smlouva Lindbäckovi vynese 875 tisíc dolarů. Kdo ví, co bude dál. Příští rok v létě můžeme Švéda klidně vidět zase v jiném hokejovém převleku.   

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.