bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Českoslovenští hrdinové play-off (3): Sýkoru neubránil ani pes obranář Lehtinen

23. května 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Když před osmi lety ukončil páté finále Stanley Cupu, poražený kouč Mike Babcock zavzpomínal: "Úplně stejně pro mě kdysi vyhrál zápas v Dallasu." I Petr Sýkora si v tu chvíli vzpomněl, kterak rozhodl čtvrté nejdelší klání v dějinách play-off. "Na to utkání s Hvězdami si pamatuji. Hodně se podobalo tomu dnešnímu, běželo již páté prodloužení a mě se celý večer nedařilo. Myslím, že jsem neměl jedinou šanci až do chvíle, než jsem najednou dostal puk a skóroval," vyprávěl "Sejček".

Pojďme si také my osvěžit paměť. Mocní kačeři narazili na Dallas ve druhém kole, v tom úvodním hladce postoupili přes Detroit, Rudá křídla smetli 4:0 na utkání. Jenže na postupu se nijak nepodílel plzeňský rodák proslulý přesnou muškou, střelecky mlčel již od 80. partie základní části a své sucho natáhl až do chvíle, kdy navždy vstoupil do dějin NHL. Po sedmi bezgólových vystoupeních se prosadil v nejlepší možnou chvíli. Byť by mnozí diváci v American Airlines Center jistě uvítali, kdyby se býval trefil o hodinku, o dvě dříve.

Sýkora ukončil první duel série v čase 140:48! Hrálo se celkem pět prodloužení, byť z toho posledního uběhla jen necelá minutka a padla v něm jediná rána. Rána ze stříbrné hole značky Easton, smolně tečovaná mužem, který si během své kariéry vysloužil nálepku nejlepšího defenzivního útočníka v NHL. Ostatně byl také třikrát odměněn trofejí Franka Selkeho  I tentokrát se Jere Lehtinen poctivě vracel, k českému kanonýrovi ovšem finský rychlík přistoupil o zlomek sekundy pozdě a již jen sáhl do vypuštěné střely.

Osudově... Marty Turco se chystal na další zákrok svou největší zbraní, precizní lapačkou, jenže puk náhle zamířil ke druhé tyčce. Těsně nad beton, mimo vyrážečku. Gól! Sýkora se rozjel podél dlouhého mantinelu a s klukovskou radostí si užíval jedinečný moment. "Cítím se skvěle. Je to jen jeden normální gól, ale snad mi pomůže, abych se dostal z té střelecké mizérie," hlásil zámořským novinářům. "Uvědomuji si, že jsem se netrefil v šesti, možná v sedmi zápasech za sebou. Snad je tahle branka příslibem lepších zítřků," dodal.

 Za status hrdiny musel kromě Lehtinenovi, kterému chyběl snad jediný krůček, aby celé akci zamezil, musel děkovat i Adamu Oatesovi. Geniální tvůrce hry opět předvedl, že asi má na temeni druhý pár očí, "Sejčka" našel nádhernou přihrávkou zpoza klece. "Byla to akce na jeden dotek. Takhle to chodí, musíme se soustředit na další zápas," prohodil Turco, smutný hrdina rozhodujícího okamžiku. "Viděli jsme play-off hokej v plné kráse," uznal Dave Tippett, tou dobou hlavní trenér Stars. "Hráli jsme na doraz," říkal jeho protějšek.

Kdo? No přece Babcock. "Kluci jsou unavení a dehydratovaní, ale vítězství jim zase dodá sil." Dodalo, Anaheim přes favorizovaného soupeře přešel po šesti utkáních. Sýkora se již do konce série neprosadil, nikdo mu ale již neodpáře onen historický zásah. Aby se jej dočkal, odbruslil přes čtyřicet minut čistého času a vypálil šest střel. Až poté mohl vydechnout úlevou a konečně rozvázat brusle. S Mighty Ducks dokráčel až do finále Stanley Cupu, kde stanul proti bývalým spoluhráčům z New Jersey Devils. A všichni víme, jak to dopadlo...

Sýkora se spoluhráči skončil v slzách. Pohádka o nepřekonatelném "Michelinovi", tedy Jeanu Sebastienu Giguereovi, se šťastného závěru nedočkala. Byť se "Jiggymu" v náruči blýskala stříbrná trofej. Nikoliv stříbrný pohár, ale Conn Smythe Trophy. Finálová porážka bolela všechny, ale nejvíce asi zarostlou rychlonožku s devětatřicítkou na zádech. Musel podat ruku kamarádům: Patriku Eliášovi, Scottu Gomezovi a dalším. O osudu sedmého finále navíc rozhodl Jeff Friesen, paradoxně právě jeho Anaheim za Sýkoru obětoval.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.