bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Československý souboj o Calder Cup. Ve hře jsou Hyka s Nečasem i Slovák Jurčo

2. června 2019, 17:00

Jiří Lacina

Asi by si oba přáli bojovat o jinou trofej, pořád jde ale o prestižní záležitost. Každé vítězství má svou cenu. Tomáš Hyka a Martin Nečas (na snímku v dresu Caroliny) dostali možnost zabojovat o hlavní trofej farmářské American Hockey League. První stojí na straně Chicago Wolves, druhý nastupuje za Charlotte Checkers. Na stejné straně hraje s Nečasem Slovák Tomáš Jurčo.

Nečas začínal sezónu v prvním týmu Caroliny, moc času na ledě ale o Roda Brind’Amoura nedostával, takže po sedmi zápasech putoval na farmu. Když už mužstvo potřebovalo posílit, dali Hurikáni přednost Saku Mäenalanenovi. Finský útočník odehrál nahoře 34 zápasů, načež naskočil i k devíti duelům play off. Martin Nečas dohrál sezónu na farmě, v 64 utkáních nasbíral 52 bodů (16+36) a byl třetím nejproduktivnějším hráčem Checkers.

Hokej se do Charlotte vrátil v roce 1993 jako součást nižší East Coast Hockey League, od roku 2010 se tu hraje AHL. V tomto ročníku vyhráli Checkers 51 ze 76 utkání a se 110 body se stali nejlepším celkem hlavní farmářské soutěže NHL. V play off přešli ve třetím kole přes loňského vítěze Toronto Marlies a stanuli ve finále proti Chicagu.

Diváci si hokej slušně užívají, hala umí být pořádně hlučná. Každý hráč Checkers má třeba svůj vlastní „gólový“ song. „Atmosféra je elektrizující, zábavná a hlasitá,“ ocenil jeden z fanoušků.

Finálové série odstartovala v sobotu 1. června, Checkers na úvod nevyužili výhodu domácího prostředí a prohráli 3:4. Za domácí se jednou trefil dvacetiletý Nečas (celkem ve 14 zápasech play off 3+5). Bodově naprázdno vyšel Tomáš Jurčo, šestadvacetiletý rodák z Košic, který už odehrál za Detroit a Chicago 201 utkání v NHL (22+28).

Šestadvacetiletý Tomáš Hyka odehrál loni a letos v lize lig za Las Vegas dohromady 27 zápasů s bilancí dvou gólů a pěti nahrávek. V Chicagu je ve vyřazovacích bojích se 14 body (3+11) v 18 utkáních druhým nejproduktivnějším hráčem Wolves. Po sezóně mu končí smlouva a a podle informace jeho agenta Aleše Volka může zůstat v NHL, stejně jako zkusit KHL. Zájem prý má například Traktor Čeljabinsk.

Další bitva o Calder Cup, který dokázali z Čechů v minulosti vyhrát Ondřej Pavelec (2008), Michal Neuvirth (2009 a 10), Radko Gudas, Ondřej Palát (oba 2012), Petr Mrázek (2013), Radek Faksa (2014) a řada dalších, je naplánován na neděli. Po dvou utkáních v Charlotte se mužstva přesunou ke třem do Chicaga. Bude-li to třeba, vrátí se na další dva zápasy znovu do Charlotte.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.