bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Česko hledá brankářskou jedničku

17. října 2017, 10:00

Pavel Golasowski

Pozice našich brankářů v NHL byla vždy dobrá. Od Dominika Haška přes Tomáše Vokouna až po dnešní brankáře jsme měli vždy v bráně někoho, kdo dělal dobré jméno české brankářské škole. Avšak brankáře, který by byl ve svém týmu jasnou jedničkou, nemáme.

I přes značný útlum počtu českých hráčů v zámořské NHL je pozice na ledové ploše, kde si udržujeme jistou stabilitu. Čeští brankáři jsou od dob Dominika Haška značkou kvality, ale i oni musí o své místo tvrdě bojovat. V probíhající sezóně nastoupila do zápasu trojice českých brankářů - Ondřej Pavelec, Petr Mrázek a Michal Neuvirth. Ke svému druhému startu v nejslavnější hokejové lize světa má poté blízko Marek Langhamer. 

Ondřej Pavelec (New York Rangers)

Po minulé, nepříliš vydařené sezóně, pomýšlel Ondřej Pavelec na ukončení kariéry. Jenže přišla nabídka, která se neodmítá a z Kanady se přestěhoval na Manhattan. Třicetiletý rodák z Kladna dostal dost možná poslední šanci ukázat, že do NHL stále patří. „Pavelec zažil pár horších let. V téhle lize ale nedostanete moc šancí," upozornil Vigneault. „My teď máme motivovaného hráče, který chce týmu pomáhat, aby dokázal, že patří do NHL.

V brance New York Rangers již 12 let kraluje nekorunovaný švédský „král“ Henrik Lundqvist, ale i ten potřebuje tu a tam solidní záskok, a proto v Rangers hledali vhodnou náhradu za náhradníka Anttiho Raantu, jenž se osvědčil natolik, že odešel po minulé sezoně bojovat o post jedničky do Arizony Coyotes.  

V přípravných utkáních si Pavelec nevedl špatně, jenže ostrý start do sezóny mu nevyšel. Vůbec poprvé se dostal mezi tři tyče v utkání proti Torontu, kdy střídal Lundqvista již po první třetině a z 24 střel nakonec inkasoval třikrát. Svůj celovečerní debut si odbyl v derby proti New Jersey Devils, ale ani na druhý pokus s Pavelcem v bráně letci nevyhráli, ačkoliv svého soupeře přestříleli 31:19.

Poukazovat na statistiky po necelých 100 odchytaných minutách v bráně asi nemá úplně smysl. Pokud si ale chce Pavelec prodloužit kariéru v NHL, tak musí pochopitelně ukázat o něco víc.

Petr Mrázek (Detroit)

Po loňské sezóně se spekulovalo, že by Mrázek mohl být vyměněn, jenže nakonec zůstal a stěhoval se s klubem do nové arény. Ostravský rodák se již několik sezón v dresu Red Wings přetahuje o post brankařské jedničky s Jimmym Howardem a nejinak je tomu i letos.

Po nevydařené sezóně tahá tentokrát za kratší konec provazu Mrázek, jenž bude muset ukázat, proč v roce 2012 vyhrál cenu pro nejlepšího brankáře na mistroství světa juniorů v Kanadě.

Po dvou odchytaných zápasech má na kontě jednu výhru a jednu porážku. Proti nováčkovi ze slunce rozpáleného Vegas předvedl řadu kvalitních zákroků, za což si vysloužil pochvalu i od trenéra Blashilla. „Petr byl excelentní. S góly, které inkasoval, těžko mohl něco udělat. Nezáleží na individuálních statistikách, ale na tom, zda vychytal výhru. A proti Golden Knights to zvládl na jedničku."

I přes kvalitní výkon v posledním zápase mu pozici v klubu ztěžuje právě Jimmy Howard, jenž z šesti utkání odchytal čtyři a ve všech kromě dnešního duelu s Tampou slavil Detroit vítězství. A co se týče statistik, tak i zde je Američan o kus napřed. Dokáže Mrázek znovu získat post jedničky?

Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers)

Michal Neuvirth uzavírá trojici brankářů, kteří v probíhající sezóně nastoupili alespoň do jednoho zápasu NHL. Ani on však nemůže zrovna v nejlepším vzpomínat na loňskou sezónu. Úspěšnost zákroků nepřekročila 90% a 11 výher z 28 zápasů taky není nic oslnivého. Když k tomu všemu přičteme kolaps z 1. dubna, kdy vinou dehydratace zkolaboval přímo během utkání, musí být Neuvirth rád, že je zde další ročník NHL. 

Přes léto získal čerstvý otec ve Philadelphii nového parťáka do brankoviště, když se Flyers dohodli na smlouvě s Brianem Elliottem. Neuvirth, jenž nikdy nedosáhl statutu plnohodnotného brankáře číslo jedna, snad s výjimkou ročníku 2010-2011, kdy odchytal 48 zápasů ve Washingtonu, bude chtít letos konečně zabojovat o své místo na výslunní. A není se čemu divit. Pokud bychom srovnali statistiky Elliotta a Neuvirtha za celou jejich kariéru v NHL, dostaneme velice podobná čísla. A český brankář je na sezónu podle vlastních slov velmi dobře připravený!

Po pěti odehraných zápasech má více odchytaných minut na svém kontě Brian Elliott, jenž se do branky postavil čtyřikrát a slavil tři výhry. Rodák z Ústí nad Labem nastoupil do brány pouze proti Los Angeles Kings. Letci sice prohráli, Neuvirth ale rozhodně nezklamal a předvedl skvostné zákroky. Zejména ten proti Kopitarovi si zaslouží zmínku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.