bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v USHL. Kdo se zkusí probít do NHL přes americkou juniorku?

1. září 2015, 8:30

Tomáš Zatloukal

United State Hockey League. Právě takový název se skrývá pod tajemnou zkratkou USHL, která ve statistikách svítí u jmen hned tří zástupců české hokejové školy. Kvalitní juniorskou soutěž si pro sezónu 2015-16 zvolili za své působiště slibní brankáři Daniel Vladař s Alešem Stezkou a také vytáhlý obránce David Němeček. Pojďme si alespoň ve zkratce přiblížit situace, v jakých se před startem nového a dost možná zlomového ročníku všichni tři "plejeři" nacházejí.

1. Aleš Stezka

Osmnáctiletý odchovanec libereckého hokeje se v červnu dočkal velkého okamžiku, když si jej na draftu NHL vybrali v pátém kole minnesotští Wild. Následně s velkým nadšením absolvoval nováčkovský kemp, atmosféra ve State of Hockey urostlého Severočecha naprosto uhranula. A jelikož nechtěl nadále rozvíjet svůj talent na českých kluzištích (letos nastupoval převážně za juniorku Bílých Tygrů), rozhodl se pro odchod do zámoří.

Jeden z gólmanů reprezentační osmnáctky tam oblékne dres Sioux Falls Stampede, kteří si jeho služby zamluvili na 172. místě importního draftu USHL. „Budu nastupovat v americké juniorce, podle následného výkonu a odehrané sezoně se uvidí dál. Půjdu tam s tím, že si místo budu muset vybojovat, nic nedostanu zadarmo," řekl pro klubový web Bílých Tygrů. Právě pod Ještědem pravidelný člen mládežnických reprezentací v létě trénoval.

2. Daniel Vladař 

Další z nadějných produktů české brankářské školy a hlavně hrdina loňského Memoriálu Ivana Hlinky, kde se radoval ze stříbra i se Stezkou. Jeho příběh jsme přiblížili již v neděli, nyní o něm můžeme mluvit jako o čerstvém majiteli bronzu ze Světového poháru juniorských klubů. Vladař má díky červnovému draftu NHL nakročeno do slavné organizace bostonských Medvědů. To, že směřuje právě tam, si moc pochvaloval. I díky přítomnosti svého velkého kamaráda Jakuba Zbořila.

 "Jsem strašně spokojen, jak to dopadlo. Moc si vážím toho, že si mě vzali Boston Bruins, na to jsem skutečně hrdý! Cítím určité zadostiučinění, ale nesmí mě to uspokojit," řekl v rozhovoru pro hokej.cz. S Vladařem počítají chicagští Steel jako s jedničkou. Vždyť osmnáctiletý čahoun, jehož vychovali kladenští Rytíři, patřil k nejlepším dostupným gólmanům na zmíněné dražbě hokejového talentu. Jeho kvality pak jedině podtrhl importní draft do USHL, kde mu patřilo výtečné sedmé místo.

3. David Nemeček

Na rozdíl od svých kolegů v masce, kteří kvůli zákazu evropských brankářů v CHL prakticky neměli na vybranou, pokud toužili po brzkém odchodu za velkou louži, si Nemeček zvolil USHL dobrovolně. Nikdy nedraftovaný zadák pravidelně hrává za juniorskou reprezentaci, nicméně se mu nepovedlo prorazit ve dvou prestižních kanadských juniorkách a minulou sezónu strávil ve finském TPS Turku.

Po vydařeném ročníku, ve kterém si téměř dvoumetrový Plzeňan vyzkoušel i seniorskou Liigu, se podruhé pokusí prosadit v "novém světě". Jako zajímavou posilu si jej v osmnáctém kole importního draftu vyhlédli Cedar Rapids RoughRiders. Cesta dvacetiletého obránce až do NHL bude nelehká, nikoliv ovšem nemožná. Vše bude záležet na tom, jestli konečně přivykne severoamerickému hernímu stylu. Parametry na to má.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.