bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v QMJHL: Vychválený Ivan, Lafrenièrův parťák a první centr

21. května 2020, 8:18

Martin Voltr

Za pár dnů už to bude rok od chvíle, kdy Jakub Lauko vyhrál s týmem Rouyn-Noranda Huskies prestižní Memorial Cup. V sezoně 2019/20 měli Češi v Quebec Major Junior Hockey League slabší zastoupení – pouhé tři útočníky.

Nejproduktivnějším z nich, byť jen o fous, byl ten nejmladší. Sedmnáctiletý Ivan Ivan (na úvodním snímku) zamířil z Vítkovic na samý východ Kanady do Cape Breton, kde v 62 utkáních zaznamenal 11 gólů a stejný počet nahrávek.

Eagles ho za to vyhlásili nejlepším nováčkem týmu. „Ivan se ve svém věku rychle přizpůsobil naší zemi i soutěži a hrál s rozvahou a inteligencí jako ti nejzkušenější,“ zmínil na klubovém webu trenér Jake Grimes, který ho označil za univerzálního útočníka a dokonce jednoho z nejlepších hráčů na oslabení v celé lize.

Od účastníka loňského Hlinka Gretzky Cupu očekává v příští sezoně doslova „bodovou explozi“.

Pochopitelně, že syn známého bouřliváka Marka Ivana se nevyhnul ani narážkám na své jméno... Na ty už si ale dávno zvykl.

Jen o bod méně nasbíral loňský mistr juniorské extraligy, extřinecký Adam Raška. Na 13 branek a 8 nahrávek však potřeboval téměř polovinu zápasů – stihl jich jen 35. Vyhlášenému bojovníkovi vzaly dost času zdravotní potíže a pochopitelně i účast na juniorském šampionátu.

Raška absolvoval svůj první zámořský rok ve zvučné organizaci Rimouski Océanic, zahrál si tedy s nejzářivější hvězdou letošního draftového ročníku Alexisem Lafrenièrem. „Je to srandovní kluk, v šatně má největší vtípky a baví se se všemi. To na něm obdivuji, je to obyčejný kluk,“ zmínil český forvard v prosincovém rozhovoru.

Třetím krajánkem v QMJHL, a nejzkušenějším, byl letos Marcel Barinka. Dvojnásobný dorostenecký mistr ze Sparty strávil rok v akademii Salcburku a další dva nyní v Halifaxu. Loni byl u finálové účasti svého mužstva na domácím Memorial Cupu, ovšem vrchol sezony tehdy víceméně proseděl na tribuně.

V omlazeném týmu nyní dostával větší prostor, propracoval se i na pozici prvního centra. Bodově nicméně zůstal na svém – v 57 startech zapsal 7 gólů a 10 nahrávek.

Kromě toho i 32 záporných bodů do hodnocení účasti na ledě, podobnou bilanci ale měla i spousta spoluhráčů. Mooseheads totiž po předešlém skvostném ročníku patřili tentokrát na chvost soutěže, oproti týmům Ivana i Rašky měli jen poloviční úspěšnost.

Barinka se v prosinci skvěle ukázal na turnaji World Junior A Challenge s reprezentační devatenáctkou a letos bude patřit mezi žhavé adepty na mistrovství světa dvacítek.

Čeští hráči v QMJHL

Ivan Ivan (Ú, Cape Breton Eagles) – 62 z, 11+11, +11, 8 TM
Adam Raška (Ú, Rimouski Océanic) – 35 z, 13+8, +10, 37 TM
Marcel Barinka (Ú, Halifax Mooseheads) – 57 z, 7+10, -32, 14 TM

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.