bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v naději: Rittich zůstal v Severní Americe a znovu se rve o místo v brankovišti Flames

20. září 2018, 14:00

Jiří Lacina

Mezi Čechy už není vyloženým zelenáčem, jistého ale nic nemá. V minulé sezóně nakoukl David Rittich do sestavy Calgary Flames a potěšil několika dobrými výkony. Po skončení sezóny byl bez smlouvy, pár týdnů si počkal, ale velké nervy to nakonec nebyly. Na konci července dostal roční kontrakt na 800 tisíc dolarů. V kempu musí přesvědčit klubové vedení, že loňské výkony nebyly náhodné a že si post brankářské dvojky znovu zaslouží.

Loni začínal sezónu na farmě v AHL ve Stocktonu. V listopadu byl povolán do prvního mužstva, aby nahradil nepřesvědčivého náhradníka Eddieho Läcka. V kabině oblíbený chlapík, který odcházel za moře z Mladé Boleslavi, už si pozici udržel. Jeho závěrečný účet čítal 21 odchytaných duelů, z toho šestnáctkrát stál v bráně od začátku. Připsal si 8 výher, procento úspěšnosti zákroků 90,4 a průměr obdržených branek 2,92.

„Z minulé sezóny si toho mohu hodně přinést,“ věří Rittich. „Byl jsem ve dvou pozicích. Normální dvojka za Smittym a pak jednička, když se Smitty zranil. Chci se z toho všeho poučit. Nemíním se ale moc ohlížet zpět, chci se dívat hlavně dopředu a být připravený nejlépe, jak umím.“

Pokud si chce znovu vybojovat místo po boku Smithe, musí v přípravě co nejvíc chytat. Asi tedy bylo lepší, že zůstal v Severní Americe, místo aby jel do Číny jen jako divák. „To přesně chci,“ řekl český gólman ke svému nasazování před několika dny. „Tady máme čtyři zápasy, zatímco v Číně budou jen dva, takže by pro mě mělo být lepší zůstat tady a odchytat toho co nejvíc.“

Ve středu strávil Rittich na ledě ve Vancouveru 40 minut a neinkasoval, to je dobré znamení. Na druhou stranu předtím dostal od Edmontonu šest gólů. V pátek hraje Calgary ve Winnipegu, v sobotu doma s Vancouverem. Rittich by měl v těchto duelech dostat další prostor, o který se zřejmě podělí s talentovaným Tylerem Parsonsem, Masonem McDonaldem nebo Jeffem Glassem.

Je jasné, že boj o post druhého brankáře je v Calgary otevřený. Konkurence nespí. „Každý chce chytat NHL, je tu tak stovka gólmanů, kteří by si místo dvojky někde rádi vybojovali,“ tvrdí jihlavský rodák. „Rád bych zůstal v Calgary vedle Smittyho. Něco jsem už odchytal, nějaké výhry si připsal. Je pro mě lepší, že jsem zůstal tady a můžu toho víc odehrát.“

Jelikož ti nejlepší jsou v Číně, v Kanadě zůstali spíš mladší hráči. Rittich to vítá. „Je to trochu jiné, než kdyby tady byli všichni veteráni. Je to zábavné. Mladí kluci mají hodně energie v kabině i na ledě, což je fajn. Tréninky jsou trochu odlišné, ale líbí se mi to,“ uzavírá český gólman.

Čtěte také:

Filip Chytil je na NHL připravený, o pozici u Jezdců ale bude bojovat

Jakub Zbořil by rád následoval příklad Jakea DeBruska

Zadina si užívá souhru s kvalitními spoluhráči. A učí se

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.