bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v naději: Jakub Zbořil by rád následoval příklad Jakea DeBruska

13. září 2018, 17:00

Jiří Lacina

Po Filipu Chytilovi, jemuž jsme věnovali prostor v úterý, se zaměříme na další mladou českou pušku, která bojuje o své místo v arzenálu některého z klubů NHL. Jakub Zbořil prošel draftem už před třemi lety, jako celková třináctka v roce 2015. Po letech v juniorce strávil uplynulý ročník mezi chlapy v AHL, v Providence si vedl slušně. Nyní zkusí zabojovat o místo u bostonských Bruins.

Bohužel to v silné konkurenci nebude mít vůbec snadné. Kvalitní osmička beků zřejmě českého mladíka na úvod sezóny do sestavy Bostonu nepustí, začít bude muset na farmě. Bez šancí ale není. Rád by následoval příklad stejně starého útočníka Jakea DeBruska, jenž se po roce na farmě loni  v NHL prosadil a v sestavě Medvědů patřil k milým překvapením.

Záležet bude na výkonech v přípravném kempu. „Nemyslím, že je to nemožné,“ řekl Zbořil před několika dny bostonským novinářům. „Vím, že je přede mnou hodně práce a cítím, že ji mohu zvládnout. Sledoval jsem Jakea v Providence v jeho prvním roce mezi profesionály. Pak se najednou stal hráčem NHL. Jak vidím jeho vývoj, rád bych dokázal něco podobného.“

V první sezóně mezi dospělými dosáhl Zbořil v Providence v 68 utkáních na 19 bodů (4+15), což byl druhý nejlepší výsledek mezi obránci. Velké zkušenosti posbíral zejména v oblasti fyzické hry. „Myslel jsem si, jak do toho vlítnu, každého zbourám v rohu a vyvezu puk. Jako profesionál jsem si ale uvědomil, že to tak snadno nepůjde,“ přiznává český bek.

„I když jsem někoho trefil, chlapi byli silnější, ustáli to a klidně mi s pukem odjeli. Nyní se spíš snažím, abych byl lehký na bruslích a hrál lépe pozičně,“ vysvětluje.

Jakkoli je konkurence v prvním týmu náročná, mezi čekateli je Zbořil zřejmě první na řadě. Oborníky je pasován na defenzivní prospekt Bruins číslo jedna. V kempu nováčků už vlastně patřil k těm nejzkušenějším. „Je to trochu zvláštní pocit patřit tady k těm starším hráčům. Vždycky jsem se od těch starších učil, takže je to zajímavá zkušenost.“

Trenér Providence Jay Leach měl Zbořila celý rok před očima, dobře tedy ví, co může nabídnout. „Potřebuje se jen dostat do pohody a nabrat sebevědomí,“ říká kouč farmy Bostonu. „Umí bruslit, umí přitvrdit, když je to potřeba. Má dobrou střelu a je chytrý,“ uzavírá hodnocení Leach.

Zdobí ho slušná fyzická hra, patnáct asistencí ovšem svědčí i o kvalitní rozehrávce. „Loni jsem do toho nepotřeboval moc bušit, protože jsem byl hodně mladý. Nemusel jsem rozdávat nejtvrdší hity, spíš jsem se snažil být ve formě a dobře vodit puk. Pořád potřebuji zesílet, ale chci taky pracovat na pohybu. Letos do toho jdu o pět kilo lehčí, což by mohla být výhoda,“ těší se rodák z Brna.

Čtěte také:

Filip Chytil je na NHL připravený, o pozici u Jezdců ale bude bojovat

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.