bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v naději: Filip Chytil je na NHL připravený, o pozici u Jezdců ale bude bojovat

11. září 2018, 15:30

Jiří Lacina

Celá řada talentovaných mladíků se bude v kádru New York Rangers ucházet o místo v NHL. Filip Chytil, Lias Andersson, Brett Howden, Libor Hájek, Ryan Lindgren a několik dalších se jeví dobře v konkurenci nováčků, potvrdit kvality budou chtít i v kempu dospělých. Bývalý zlínský útočník, který už loni odehrál za Jezdce devět zápasů (1+2), má velké šance na setrvání v prvním týmu.

Sám o sobě prohlásil, že má na to hrát v NHL a může nastupovat v některé v prvních dvou útočných formací. „Chci se zlepšovat ve všech oblastech,“ citují Chytila zámořská média. Minulý rok na farmě v American Hockey League označil za skvělou zkušenost. Jeden ze skautů Rangers se dokonce nechal slyšet v tom smyslu, že poslední hráč, kterého si vybaví na stejné výkonnostní úrovni v Chytilově věku, byl Mika Zibanejad ještě v dobách, kdy působil v systému Ottawy Senators.

Nebudeme nikoho držet zpátky

To jsou krásná slova, ale právě v nich je skryté i určité nebezpečí. Na postu centra panuje na Manhattanu slušná konkurence, Chytil se bude muset o příležitost poprat mimo jiné právě se Zibanejadem, který zahájí u Rangers na podzim svou třetí sezónu.

Generální manažer Jeff Gorton však ujišťuje, že podmínky budou pro všechny stejné. „Je férové říct, že pokud hráč ukáže, že je připravený, uděláme veškeré nezbytné kroky a změny v sestavě, abychom mu našli místo. Nebudeme držet nikoho zpátky jen proto, že máme pod smlouvou X veteránů.“

„Na druhou stranu, samozřejmě, jestli chce někdo hrát NHL, musí si to zasloužit,“ varuje Gorton. „Nebudeme nikomu garantovat místo jenom proto, abychom dokázali, jak se naše ‚děcka vyvinula‘. Každý si musí svou šanci vybojovat.“

Mezi Chytilovy největší přednosti patří podle Gortonova asistenta Chrise Druryho bruslení „prvotřídní světové úrovně“. Dál je to schopnost tvořit v obrovské rychlosti hru. „Jsem větší, zkušenější a připravený hrát NHL,“ tvrdí sebevědomě hokejista, kterému bylo 5. září teprve 19 let.

Jeho šanci zvyšuje také fakt, že Jezdci po nevydařeném ročníku nijak zvlášť neposilovali. „Po skončení sezóny jsem neměl žádný konkrétní plán,“ vysvětluje Gorton. „Nechtěl jsem dělat změny, jen abych nějaké udělal. Očekávali jsme boj o práci v přípravném kempu. Je to na veteránech stejně jako na mladých hráčích, aby dokázali, že sem patří. To platí pro každou pozici.“

Z těch zkušenějších a dobře zaplacených si budou chtít svá místa centrů udržet hlavně Mika Zibanejad a Kevin Hayes. Na záda jim mají dýchat právě mladíci, loňské volby z prvního kola draftu Filip Chytil a Lias Andersson. „Mika a Kevin mají právo na svůj post, zvlášť po sezónách, jaké pro nás loni odehráli. Filip a Lias jsou stále velmi mladí kluci, chtěli bychom, aby nadále rostli,“ věří svým hráčům hlavní stavitel Jezdců.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.