bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Černý kůň zůstane ve stáji. Eaves si Anaheim oblíbil, prodloužil o tři roky

26. června 2017, 20:00

David Jahoda

V sezoně 2016/17 nastřílel 32 gólů, k tomu přidal 19 asistencí. V obou kolonkách nikdy neměl víc. Třiatřicetiletý útočník Patrick Eaves měl na trhu s volnými hráči patřit k tajným trumfům, jenže vše je nakonec jinak. Eavesovi se v mužstvu Ducks, které posílil před play off z trápícího se Dallasu, tak líbilo, že se rozhodl v Kalifornii setrvat a nezkusit trh s volnými hráči, který by mu po životní sezoně zřejmě skýtal velké možnosti. Anaheimu se upsal na další tři sezony s ročním platem 3,15 mil. dolarů. Dostal by od jiného týmu víc?

Mít v týmu třicetigólového střelce za roční příjem 3,15 mil. dolarů? Bobu Murraymu, generálnímu manažerovi Ducks, se povedl majstrštyk. Pokud by zkusil Eaves štěstí mezi nechráněnými volnými hráči, byl by mezi útočníky takovým černým koněm, a s největší pravděpodobností by mu v následujících sezonách připlouvala na výplatní pásku větší suma. 

Možná jen o něco, možná o dost, to je otázka. I když měl letos na konci základní části ve statistikách 32 branek (21 za Dallas, 11 za Anaheim), což budí velký dojem, protože víc gólů nastřádalo jen 17 borců v celé lize, 1. května oslavil už 33. narozeniny. Věk by však sám o sobě nebyl takový problém, to jeho zdravotní stav je poměrně klíčovou otázkou. 

V minulé sezoně, alespoň co se základní části týká, se mu zranění vyhýbala. Až v play off přišly potíže. Kvůli poraněnému kotníku od čtvrtého utkání série druhého kola proti Edmontonu svému týmu chyběl. Daleko horší to ale bylo v letech minulých. Téměř po celou sezonu 2007/08 byl zraněný, stihl odehrát jen 37 zápasů, v následujícím ročníku nastoupil za Carolinu k 74 utkáním (do uplynulé sezony největší počet, vloni odehrál 79 duelů), ale v celém jeho průběhu ho trápily potíže s ramenem.

To nejhorší však teprve přišlo. V listopadu 2011 schytal přímo do obličeje ránu od obránce Nashvillu Romana Josiho. Diagnóza? Zlomená čelist a těžký otřes mozku. Eaves odehrál v sezoně 2011/12 jen 11 utkání, dozvuky tohoto zranění jej provázely i v další sezoně, takže si stihl zahrát jen v 34 duelech. A ani v dalších letech to nebylo lepší, na jeho lékařské zprávě se objevovalo ledacos. Další poranění čelisti, zlomený kotník, zlomená kost na chodidle, znovu otřes mozku... hůř na tom nejsou ani někteří váleční veteráni. Proto jeho počty startů měly daleko ke kompletní porci – 13/14 (30), 14/15 (47), 15/16 (54). 

Tohle jsou důvody, kvůli nimž by zájemci o jeho služby možná nepoložili na stůl vyšší nabídku, než to udělal Bob Murray. Další věcí také je to, že zopakovat počin z uplynulé sezony, nebude pro Eavese vůbec jednoduché. Na druhou stranu je běžnou záležitostí, že se volní hráči přeplácí. Pokud týmy o určitého hráče stojí, většinou, pokud hráč nemá jinak dané priority, mu musí dát víc než ostatní. 

Rodák z Calgary s americkým občanstvím ale podle všeho vůbec nespekuloval. Po výměně z Dallasu se mu v Anaheimu zkrátka ohromně zalíbilo a už po vypadnutí ve finále západní konference proti Nashvillu avizoval, že by se pro příští ročník do kabiny Ducks rád vrátil. „Být v téhle šatně je něco speciálního, uvědomil jsem si to hned první den, co jsem sem přišel. Z nové smlouvy mám opravdu radost, Anaheim pro mě hodně znamená. Rodí se tu něco, čeho jsem chtěl být za každou cenu součástí,“ promluvil pro oficiální web Ducks Eaves. 

„Anaheim pro mě hodně znamená. Rodí se tu něco, čeho jsem chtěl být za každou cenu součástí.“

Ze setrvání Eavese mají pochopitelně radost i fanoušci Anaheimu. Nejenže jim v jejich týmu zůstává autor loňských 32 branek, ale zároveň zadarmo nepřišli o volbu v prvním kole letošního draftu (celkově 26., Stars si vybrali brankáře Jakea Oettingera). Vzpomínáte? Eaves zamířil do Anaheimu za podmíněnou volbu v druhém kole draftu. V dohodě s Dallasem bylo stanoveno, že když Ducks postoupí do finále Západní konference a Eaves odehraje v prvních dvou kolech play off alespoň polovinu zápasů, promění se druhá volba v první. A to se také stalo.

Před samotným podpisem Eavese udělal Bob Murray jednu podstatnou věc. Součet gáží všech jeho hráčů totiž aktuálně téměř naplňuje možnosti platového stropu (volný prostor nyní čítá 5,5 mil.). Před rozšiřovacím draftem se mu povedlo s Las Vegas dohodnout na tom, že nesáhnou po Samim Vatanenovi, ale vezmou si Claytona Stonera, dvaatřicetiletého zadáka, který vloni odehrál za Ducks jen 14 utkání a pobíral 3,25 mil.

Pochopitelně to nebylo jen tak, Murray musel přihodit formou výměny jednadvacetiletého obránce Shea Theodorea, jenž na jaře v play off ukázal, že by z něj přece jen mohl být kvalitní bek. Díky Stonerovu odchodu vzniklo místo přesně pro novou Eavesovu smlouvu. Navíc Murraymu zbylo víc než 5 mil. manévrovacího prostoru, podepsat totiž ještě musí brankářskou dvojku a jistě se na trhu s volnými hráči mrkne i po dalším zboží. 

Na závěr vězte, že si Patrick Eaves díky podpisu nové tříleté smlouvy s Anaheimem vydělá nejvíc peněz za celou svoji kariéru. Dosud největší obnos mu vynesl tříletý kontrakt, na kterém se před sezonou 2008/09 dohodl s Carolinou. Jeho průměrný roční plat tehdy činil 1,4 mil. V uplynulém ročníku hrál za pouhý jeden milion dolarů. Tohle střelivo pro Dallas a později Anaheim zkrátka nebylo vůbec drahé. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.