bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Černý kůň tápe. Je mi trapně! Všichni se musíme zlepšit, vyzývá kouč Arizony Tocchet

15. října 2017, 11:45

David Jahoda

Arizona před novým ročníkem NHL výrazně obměnila svůj tým. Skončila klubová ikona Shane Doan, skončil i dlouholetý trenér Dave Tippett. Do zadních řad pak přibyla zvučná jména. Jenže někde je problém, na startu sezony většina věcí nefunguje tak, jak má. Coyotes v pěti úvodních duelech sezony ani jednou nevyhráli a na svém kontě mají jen jeden bod. Po zatím nejkrutější porážce v ročníku od Bostonu v poměru 2:6 už bouchli saze i v Ricku Tocchetovi, novém vládci arizonské střídačky.

Na samý úvod prohra s Anaheimem 4:5, pak dvě porážky s nováčkem z Las Vegas (1:2 po pr. a 2:5) a následně Coyotes nestačili ani na Detroit (2:4) a Boston (2:6). Takhle si vstup do nového ročníku plného očekávání jeden z černých koňů soutěže určitě nepředstavoval. Po pěti duelech na tom Arizona ve své klubové historii nikdy nebyla hůř.

Těžko se divit tomu, jak domácí vystoupení svého mužstva proti Bruins komentoval před letošním ročníkem na post hlavního trenéra dosazený Rick Tocchet. „Je mi trapně. Omlouvám se všem našim fanouškům,“ soukal ze sebe Tocchet pro azcentral.com. „Někteří hráči chtějí víc, než jsou momentálně schopni týmu dát. To musíme co nejrychleji zastavit, než se to vymkne kontrole,“ doplnil Tocchet, pro kterého jsou Coyotes po Tampě Bay jeho druhou štací v roli hlavního kouče. 

Toccheta štve, že jeho mužstvo nedokáže hrát v důležitých momentech tak, jak on vyžaduje. Vždyť Arizona ve čtyřech z pěti dosud odehraných zápasů vedla, jenže ani jednou nedokázala svého soupeře dorazit. „Když se náš tým ocitne pod tlakem, hráči najednou neví, kam mají jít a co dělat. Je to pro mě nesmyslná věc, opravdu to nechápu,“ zlobil se Tocchet, který za Coyotes v minulosti hrál a během sezony 2005/06 zde dokonce dělal asistenta Waynu Gretzkymu.

I v utkání proti Bostonu Coyotes nezačali vůbec špatně. Zásluhou šikovné teče Maria Kempeho se Arizona v 16. minutě prvního dějství dostala do vedení, jenže náskok dlouho neudržela. Podobné to bylo i ve třetí části, kdy Oliver-Ekman Larsson snížil na 2:4 a dal svému týmu naději do závěrečných minut. Tu ale Bruins jen pár vteřin nato smetli ze stolu pátým gólem v utkání. 

„Několikrát během zápasu jsem viděl kluky na lavičce, jak nemohou popadnout dech. Nevím proč. Ptal jsem se sám sebe, jestli jsme na tom fyzicky špatně. Ale myslím, že to dost souvisí s naší úzkostí hrát pod tlakem. Když jste v takové situaci, cítíte se daleko víc unavení, než když hrajete v klidu. Musíme se na to zaměřit," popisoval Tocchet jeden z možných problémů svého mužstva.

Vůbec se zatím nedaří ani největší individualitě týmu Oliveru-Ekmanu Larssonovi. Tradiční tahoun Coyotes má v tabulce pravdy 9 záporných bodů a je v tomto ohledu nejhorší v celé soutěži. „Musí se zlepšit,“ řekl jasně Tocchet. Stejně odpověděl i na otázku ohledně brankáře Louise Dominguea, který zaskakuje za zraněnou jedničku Anttiho Raantu.

„Když se náš tým ocitne pod tlakem, hráči najednou neví, kam mají jít a co dělat. Je to pro mě nesmyslná věc, opravdu to nechápu.“

Zejména pátý gól, jenž definitivně pohřbil naděje Arizony na bodový zisk, šel na jeho vrub. Domingue totiž ve své rukavici neudržel střelu Dantona Heinena a pro Tima Schallera už nebyl velký problém zamést puk do sítě. „Jsem brankář, musím chytat puky. Dařilo se mi to v minulosti, ale nevím, proč to teď nejde. Opravdu nevím, co se děje. Musíme na to s trenérem brankářů sednout a makat ještě tvrději. To je jediné, co můžu dělat,“ nechal se slyšet Domingue.

Jak se ale říká – ryba smrdí od hlavy. A to Rick Tocchet nepopírá. Ví, že je to právě on, kdo musí tým do zápasů připravit co nejlépe. „Všichni se musíme zlepšit, včetně mě osobně a celého realizačního týmu. Upřímně můžu říct, že jsem si myslel, že jsou kluci připraveni hrát to, co po nich vyžadujeme. Nemám odpověď na to, proč jsou hráči ve špatný čas na špatném místě. Musíme se srovnat,“ dodal 53letý kouč, který jako asistent hlavního trenéra pomohl Pittsburghu k posledním dvěma úspěchům ve Stanley Cupu.

Aby na něco podobného ale mohl pomýšlet i v roli hlavního kouče, čeká jej s jeho týmem ještě kupa práce. Šanci urvat první vítězství budou mít Coyotes v noci z úterý na středu proti Dallasu. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.