bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Cepoval ho Jágr, teď dostává šanci jako Neuvirth. Udrží se Read v NHL?

4. srpna 2019, 12:00

Tomáš Zatloukal

Jak ten čas letí. Je to osm let, co Matt Read jako pětadvacetiletý zelenáč poslouchal na speciálních trénincích pokyny od Jaromíra Jágra a dostával tu nejlepší školu. Byl vnímavým žákem o 14 let staršího navrátilce do NHL a v premiérové sezoně za Letce s Philadelphie nasázel 24 gólů, v hlasování o držiteli Calder Trophy pak skončil na čtvrtém místě. Slibně rozjetá kariéra ale postupně uvadala a teď je Read, po dvou letech strávených převážně v AHL, rád za try-out.

Ano, byly časy, kdy Read hrával na přesilovce s Jágrem, jedním z nejlepších hokejistů všech dob, či spolehlivě zakončoval akce philadelphského kapitána Claudea Girouxe.

Dvakrát se přehoupl přes metu 20 branek za sezonu. Jednou se dokonce radoval z hattricku, padající čepice sledoval po své tříbrankové show proti floridským Panterům 26. ledna 2013.

Od té chvíle ale uplynulo už hodně vody a leccos se změnilo. Třeba Readův učitel Jágr už v NHL rok a půl nehraje a pomáhá doma v Česku svému Kladnu, sám Kanaďan pak bojuje o holé přežití v zámořské soutěži. 

Dres Flyers Read oblékal až do jara 2018, kdy už ovšem připomínal jen svůj vlastní stín. Tou dobou pendloval mezi farmou a "áčkem". Přestával sbírat body, z jeho hry zmizela i pro něj tolik typická živelnost a energičnost. Vyzkoušel změnu prostředí, dohodl se s Minnesotou, ale ani u Wild neobstál.

Ba naopak, situace se ještě zhoršila, za Divočinu si v minulém ročníku připsal jen 12 startů (jinak farmařil).  Za poslední dvě sezony jich v NHL nastřádal pouhých 31. Našli se mladší, průbojnější a úspěšnější hráči než dvojnásobný účastník mistrovství světa, jemuž zvlhl střelný prach.

Ve třiatřiceti přesto dostává ještě šanci se chytit, na zkoušku ho bere Toronto. Jen Kyle Dubas, generální manažer Javorových listů ovšem ví, zda Reada nebere spíše kvůli tomu, že do každého přípravného zápasu musí kluby nasadit alespoň osm veteránů, v tomto pojetí hokejistů s alespoň stovkou odehraných mačů v NHL.*

Try-out před pár dny Dubas podepsal také s Michalem Neuvirthem, dalším Readovým českým známým z Philadelphie. U Letců se spolu sešli v roce 2015 a teď je osud opět zavedl do stejné kabiny. A teoreticky na stejnou startovní čáru.

Zatímco ovšem náhradního gólmana Maple Leafs potřebují, v útoku Toronto trable nemá. Třeba si ale Read vyslouží alespoň dvoucestnou smlouvu, takovou už podepisoval loni s Minnesotou. A kdo ví, zda Dubas nemá v hlavě zase nějaká kouzla s platovým stropem.

 * pro potřeby článku zjednodušeno a uvedena jen jedna z podmínek

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.